Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Peter Tomlinson maakte een psychose door: extreme emoties, associatieve gedachten en wanen. Hij schreef er zijn boek De waanzin voorbij over.

Auteur:

Peter Tomlinson

Uitgever:

Owl Press

Verschijningsdatum:

01 september 2023

De waanzin voorbij – Peter Tomlinson

Tussen 2013 en 2015 maakte Peter Tomlinson een volslagen psychose door: extreme emoties, associatieve gedachten en waanovertuigingen maakten zich van hem meester. Hij schreef er zijn boek De waanzin voorbij over.

Nu Peter Tomlinson zijn leven terug op de rails staat, krijgt hij verbazend genoeg maar zelden de vraag hoe het eigenlijk is om psychotisch te zijn.

Kan een psychose onder woorden worden gebracht?

Velen lijken te veronderstellen dat psychose zo vreemd is dat het niet onder woorden gebracht kan worden, zeker niet door iemand die het heeft meegemaakt. Psychotische mensen zouden niet weten wat ze zeggen, geen inzicht hebben in hun situatie, en zich achteraf toch niets meer herinneren.

Niets is minder waar: Peters ervaringen zijn een schat van informatie voor al wie psychose beter wil begrijpen. In De waanzin voorbij deelt hij zijn verhaal en geeft hij zo een intieme inkijk in het hoofd van iemand die een psychose doormaakt. Peters verhaal wordt ondersteund door twee getuigenissen uit zijn persoonlijke kring en zeven reflecties door ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en academici.

Dit bijzondere samenspel van perspectieven is onmisbare lectuur voor iedereen met een interesse in psychose, en dan vooral voor wie zelf psychose meemaakt, hun familie en vrienden, studenten, zorgprofessionals en onderzoekers. Het boek wil geen handleiding zijn – tenslotte is elke psychose uniek – maar wil wel een hoopvolle boodschap brengen: er is een leven voorbij de waanzin.

Hoe is het eigenlijk om psychotisch te zijn?

Peter Tomlinson maakte het mee en is verbaast dat hij maar zelden deze vraag krijgt voorgelegd. Hij bundelt een schat aan informatie in zijn boek De waanzin voorbij.

Zelf schrijft Peter het volgende over zijn boek:

Tussen 2013 en 2015 maakte Peter Tomlinson een volslagen psychose door: extreme emoties, associatieve gedachten, hallucinaties en waanovertuigingen maakten zich van hem meester. Nu zijn leven terug op de rails staat, krijgt hij verbazend genoeg maar zelden de vraag hoe het eigenlijk is om psychotisch te zijn.

Velen lijken te veronderstellen dat psychose zo vreemd is dat het niet onder woorden gebracht kan worden, zeker niet door iemand die het heeft meegemaakt. Psychoten zouden niet weten wat ze zeggen, geen inzicht hebben in hun situatie, en zich achteraf toch niets meer herinneren.
Niets is minder waar: Peters ervaringen zijn een schat van informatie voor al wie psychose beter wil begrijpen. In zijn boek De waanzin voorbij deelt hij zijn verhaal en geeft hij zo een intieme inkijk in het hoofd van iemand die een psychose doormaakt. Peters verhaal wordt ondersteund door twee getuigenissen uit zijn persoonlijke kring en zeven reflecties door ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en academici.

Dit bijzondere samenspel van perspectieven is onmisbare lectuur voor iedereen met een interesse in psychose, en dan vooral voor wie zelf psychose meemaakt, hun familie en vrienden, studenten, zorgprofessionals en onderzoekers. Het boek wil geen handleiding zijn – tenslotte is elke psychose uniek – maar wil wel een hoopvolle boodschap brengen: er is een leven voorbij de waanzin.


Peter Tomlinson is ervaringsdeskundig in psychose en verslaving en past deze kennis toe als ervaringswerker in de geestelijk gezondheidszorg. Daarnaast is hij een vrijwillig academisch medewerker aan de Universiteit Gent, waar hij publiceert over herstel, psychose en ervaringsdeskundigheid.

Meer lezen over psychose?

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.