flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Over Jim van Os * PsychoseNet

Veel gezochte termen

Over Jim van Os

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Over Jim van Os

Genen niet belangrijk bij psychisch lijden - Jim van Os

De medisch-psychiatrische inhoud van PsychoseNet wordt gewaarborgd door Prof. Dr. Jim van Os, hoogleraar Psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is tevens Fellow en gasthoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan het Institute of Psychiatry van King’s College in Londen.

Jim van Os heeft meer dan 30 jaar klinische ervaring in de behandeling van psychische aandoeningen

Met name op het gebied van trauma, psychosegevoeligheid (psychotische stoornissen) en bipolaire stemmingsgevoeligheid (bipolaire stoornissen). Hij werkte als afdelingshoofd en divisievoorzitter bij het Universitair Medisch Centrum Maastricht voordat hij aantrad bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht in Nederland. Over die periode begeleidde hij meer dan 80 proefschriften op het gebied van trauma, psychose en herstel.

In 2014 publiceerde Jim van Os zijn boek De DSM-5 Voorbij

Binnen de huidige ggz-organisatie komen hulpverleners niet ver met persoonlijke diagnostiek. Met name regelgeving en lopende afspraken met de zorgverzekaars staan in de weg. Daarom stelt dit boek de bijdrage van DSM-5 aan het kapitalistische ‘spel’ tussen farmaceuten, psychiaters, verzekeraars en politici ter discussie. En ontvouwt Van Os tegelijk een blauwdruk voor een nieuw soort GGZ.

In het aandachtsgebied van de klinische epidemiologie en publieke geestelijke gezondheid maakt hij deel uit van een internationale beweging die disruptieve GGZ-transformaties in gang zet in Nederland en een aantal andere landen, gebaseerd op een andere manier van werken (herstelgericht) en een andere manier van kijken naar psychisch lijden (van ziektegericht naar diversiteitsgericht). 

Hij werkt op het snijvlak van ‘harde’ hersenwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de geestelijke gezondheidszorg.

In 2016 publiceerde Jim van Os het boek Goede GGZ

In dit boek beschrijven de auteurs hun uitgangspunten voor een nieuwe GGZ. Met een nieuwe rolverdeling, een andere insteek én een alternatieve bekostiging. Met als doel: GGZ als optimaal effectieve hulpverleningsdiscipline.

Van Os was lid van de Psychose Werkgroep van de DSM-5 van de American Psychiatric Association, en coördinator van het Europese FP7 EUGEI project, een subsidie van 12 miljoen euro om de impact van de sociale omgeving op psychose te onderzoeken. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London. Van Os staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’.

In 2021 publiceerde Jim van Os het boek We zijn God niet

Dit boek werd in samenwerking geschreven met Myrrhe van Spronsen. Mentale gezondheid is meer dan afwezigheid van een DSM-diagnose. We zijn God niet gaat over een nieuwe kijk op psychisch lijden, diagnose en behandeling. Het uitgangspunt is dat niet de hulpverlener de waarheid in pacht heeft, maar dat die in gezamenlijke samenwerking met de hulpvrager gevonden wordt.

Hij is lid van de redactieraad van vele Europese en Amerikaanse wetenschappelijke tijdschriften zoals Acta Psychiatrica Scandinavica, European Psychiatry, Psychological Medicine, Schizofrenie Research, Schizofrenie Bulletin, Early Intervention in Psychiatry, Epidemiology and Psychiatric Sciences, Psychosis Journal, The Journal of Mental Health en het Journal of Psychiatry and Neurological Sciences. Hij is ook academisch redacteur bij PLoSONE.

In 2022 publiceerde Jim van Os het boek Psychose Begrijpen

Jim van Os schept samen met Stijn Vanheule duidelijkheid in de grootste misverstanden en vragen rondom psychose en herstel. Het verhaal van de ervaring zelf mist of blijft te vaak onderbelicht. Hoe je psychose kunt begrijpen als dimensie van normale mentale variatie komt niet aan de orde. Het is daarom dat de auteurs besloten het werkelijke verhaal over psychose te vertellen.

Mini college’s gegeven door Jim van Os

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow