Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Kopzorgen Psychose begrijpen in 33 vragen - Jim Van Os en Stijn Vanheule

Auteur:

Jim van Os en Stijn Vanheule

Uitgever:

Lannoo Campus

Verschijningsdatum:

September 2022

Psychose begrijpen in 33 vragen – Jim van Os, Stijn Vanheule

Stijn Vanheule van PsychoseNet België en Jim van Os van PsychoseNet Nederland vertellen in het boek Psychose begrijpen in 33 vragen het werkelijke verhaal over psychose.

Wat zijn psychotische ervaringen? Is psychose een hersenziekte? Is levenslang medicatie gebruiken noodzakelijk, en is psychotherapie wel zinvol? Kan ook een trauma leiden tot een psychose? Is iemand met een psychotische problematiek gevaarlijk voor zijn omgeving, of voor zichzelf? En hoe herstel je van een psychose?

Je kunt dit boek aanschaffen via de PsychoseNet Shop:

In onze samenleving blijft het verhaal over psychose ongeschreven

Wie op zoek gaat naar betrouwbare informatie komt terecht in een verwarrende mix van (onbewezen) biomedische bio-babble en allerlei would be theorieën waar het vandaan komt en wat het zou zijn. Er zijn allerlei diagnosen en behandelrichtlijnen waarvan onduidelijk is wat ze kunnen betekenen voor de persoon en of ze werkelijke kennis vertegenwoordigen of meer een weerslag zijn van de cultuur van de academische beroepsgroepen (psychiaters en psychologen) in de GGZ.

Het verhaal van de ervaring zelf mist of blijft onderbelicht

Hoe je psychose kunt begrijpen als dimensie van normale mentale variatie komt niet aan de orde. Het is daarom dat ons platform  PsychoseNet, met takken in België en Nederland, het initiatief heeft genomen om voor het eerst het werkelijke verhaal over psychose te vertellen.

Een aanrader voor iedereen die psychose echt wil begrijpen en op zoek is naar manieren om de enorme handelingsverlegenheid rond psychose te verminderen – niet alleen in de samenleving, maar ook in de GGZ. In heldere taal scheppen Stijn Vanheule en Jim van Os, beiden psychiater en expert op het gebied van psychosegevoeligheid, duidelijkheid in de grootste misverstanden en vragen die we onszelf al te vaak stellen over psychose en normaliteit.

Vanuit concrete vragen, de meest recente wetenschappelijke bevindingen en praktijkervaringen bespreekt dit boek wat psychotische ervaringen zijn, hoe ze ontstaan, en op welke manier ze het best behandeld worden.

Tip! Luister ook deze podcast met Stijn Vanheule

Meer weten over dit onderwerp?

Jim van Os schreef ook deze boeken: