Psychose

Wat is een psychose? Wat zijn de meest voorkomende symptomen, en welke behandelingen sluiten daar het beste op aan? Vind hier nuchtere en hoopvolle informatie, en lees verhalen van mensen over hun eigen ervaringen met psychose. Op de zorgkaart vind je een overzicht van waar in het land hulp wordt geboden.

Wat is een psychose

Als je een psychose hebt gehad, heb je gewoon een toekomst. Dat is de boodschap die je moet horen, als je met psychose wordt geconfronteerd. Niet dat het om een ernstige psychiatrische hersenziekte gaat, vol met negatieve verwachtingen en doemscenario’s. Vier op de vijf mensen herstellen van een psychose. Het is niet makkelijk, maar het kan. Wat je nodig hebt is hoop en optimisme. En je omgeving ook.


Symptomen psychose

Ieder mens is anders – en ieder mens heeft andere ervaringen in het dagelijks leven. Dus ook andere psychotische ervaringen. Een psychose verloopt bij iedereen verschillend. Zo kunnen jouw ervaringen komen en gaan, terwijl de ervaringen van iemand anders blijvend zijn.
We beschrijven 5 fasen van psychose en herstel en de meest voorkomende symptomen zoals wanen en hallucinaties.


Psychose oorzaken

Wat de oorzaken zijn van psychosegevoeligheid is niet precies bekend. Soms zit het in de familie. Je ziet dat het wordt doorgegeven van de ene generatie op de andere. Als je een broer of zus hebt met een psychose, is de kans dat jij het ook krijgt groter dan voor iemand zonder psychose in zijn familie. Uit onderzoek blijkt dat dat komt door genetische gevoeligheden én omgevingsfactoren die families met elkaar delen.


Behandeling van psychose

De 5 fasen van psychose en herstel zijn geen wet maar een schets, samengesteld uit wat veel mensen met psychose-ervaring achteraf vertellen over wat ze meemaakten, en de praktijkervaring van hulpverleners in de ggz.
We beschrijven behandelmethoden die aansluiten bij iedere fasen. Herstel is een persoonlijk proces, dus zoek altijd naar wat werkt voor jou.


Hulp bij psychose

Op de zorgkaarten verzamelen we ervaringsdeskundigen initiatieven, zelfhulpgroepen, algemene en gespecialiseerde ggz-instellingen en hulpverleners die je kunnen helpen bij jouw herstel. Ken je een hulpverlener of initiatief dat nog niet op de kaart staat? Meld hem aan.


Blogs over psychose

Persoonlijke verhalen over persoonlijke ervaringen.

RedactiePsychose