Veel gezochte termen

Alles over psychose

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan je doen bij psychose – 6 tips

Wat moet je wel of niet doen als je psychotisch wordt? Wat kan je omgeving betekenen voor iemand in een psychose? Goede tips bij psychose.

Wat moet je wel, of juist niet, doen als je psychotisch wordt of bent? En wat kan je omgeving betekenen voor iemand in een psychose? We geven je 6 goede tips bij psychose.

We geven 6 tips over wat je zelf kunt doen bij psychose en daarnaast ook 11 tips voor je naasten en familieleden om samen met jou goede omgangsvormen en oplossingen te vinden.

Wat kun je zelf doen bij psychose?

We geven je 6 goede tips voor wanneer je in een psychose zit:

Tip 1 – Blijf in contact

Blijf in contact met mensen in je omgeving, ook als je de behoefte hebt om jezelf te isoleren.

Tip 2 – Bespreek je ervaringen

Bespreek je ervaringen met iemand die je vertrouwt. Dit kan een familielid zijn, maar ook je huisarts of voetbaltrainer.

Tip 3 – Zorg voor jezelf

Blijf goed voor jezelf zorgen: goede maaltijden en voldoende slaap is belangrijk.

Tip 4 – Voorkom stress

Probeer stress te voorkomen. Bespreek eventueel met je mentor of studiebegeleider dat je het even rustiger aan doet, of overleg met je leidinggevende op het werk.

Tip 5 – Wees voorzichtig met drugs en alcohol

Wees extra voorzichtig met drugs en alcohol. Als je niet zo goed in je vel zit, kan dit psychotische klachten verergeren.

Tip 6 – Vraag om hulp

Zijn er mensen in je omgeving die je er voor je zijn? Vertel ze waar je mee zit, of vraag ze om hulp. Samen sta je sterker.

Heeft je familielid of naaste een psychose?

Bij ons vind je bruikbare tips wat je voor je naasten & geliefden kunt doen bij psychose. Neem vooral een kijkje op deze pagina.

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

We kunnen nog wel wat hulp gebruiken!