Veel gezochte termen

Alles over psychose

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Tips bij psychose

Pagina - Tips bij psychose

Wat moet je wel, of juist niet, doen als je psychotisch wordt of bent? En wat kan je omgeving betekenen voor iemand in een psychose? We beschrijven een aantal tips bij psychose.

Wat kun je zelf doen?

Een aantal algemene tips:

  • Blijf in contact met mensen in je omgeving, ook als je de behoefte hebt om jezelf te isoleren.
  • Bespreek je ervaringen met iemand die je vertrouwt. Dit kan een familielid zijn, maar ook je huisarts of voetbaltrainer.
  • Blijf goed voor jezelf zorgen: goede maaltijden en voldoende slaap is belangrijk.
  • Probeer stress te voorkomen. Bespreek eventueel met je mentor of studiebegeleider dat je het even rustiger aan doet, of overleg met je leidinggevende op het werk.
  • Wees extra voorzichtig met drugs en alcohol. Als je niet zo goed in je vel zit, kan dit psychotische klachten verergeren.
  • Vraag om hulp!

Wat kan de omgeving doen?

In onderstaande animatie geven we 10 tips voor het omgaan met iemand die psychotisch is. Je kunt ze ook nalezen in deze blog.

Familieleden en naasten van iemand met psychosegevoeligheid kunnen ook terecht bij familievereniging Ypsilon voor advies en ondersteuning.

Bekijk de animatie “Wat kun je doen voor iemand met een psychose?”