Veel gezochte termen

Alles over schizofrenie

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Psychosegevoeligheid

Psychosegevoeligheid betekent dat iemand gevoelig is voor het krijgen van een psychose. Of het tot uiting komt verschilt per persoon.

Psychosegevoeligheid betekent dat iemand gevoelig is voor het krijgen van een psychose. Waarom dat zo is, wanneer en of het tot uiting komt, verschilt per persoon.

Hoewel elke psychose anders is, gaan we uit van één enkel begrip: psychose, of, nog correcter: psychotisch syndroom

In de psychiatrie zijn traditioneel zo’n 20 verschillende soorten ‘schizo’-diagnosen in gebruik voor mensen met een psychose. Van schizofrenie en schizoaffectief tot kortdurende psychotische stoornis en psychotische stoornis NAO.

Wij kiezen echter voor het eenvoudige begrip psychosegevoeligheid

Omdat deze term alle 20 diagnostische groepen met elkaar verbindt en als diagnose ook kloppend is. Iemand is gevoelig voor het krijgen van een psychose, dat is wat we vast kunnen stellen en waar iemand mee om kan leren gaan.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.