Veel gezochte termen

Onderzoek naar psychose

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Onderzoek naar psychose

Aan verschillende universiteiten in Nederland wordt onderzoek naar psychose en stemmingsproblemen uitgevoerd. Bekijk hier lopende studies.

HAMLETT studie

Doorgaan met antipsychotica of afbouwen?

Dat is een belangrijke vraag die de HAMLETT studie wil beantwoorden.

Mensen die voor het eerst een psychotische episode hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. Het is nu gebruikelijk om ten minste één jaar antipsychotica te gebruiken nadat de eerste psychose behandeld is. Dat onderdrukt de psychotische klachten en helpt om een volgende psychotische episode te voorkomen. Antipsychotica hebben helaas ook vervelende bijwerkingen.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat het eerder afbouwen van de medicatie positieve effecten zou kunnen hebben op de lange termijn, zoals bijvoorbeeld op persoonlijk en sociaal functioneren. Denk daarbij aan werk of school, en relaties. Dit kan komen doordat antipsychotica mogelijk het functioneren remmen, zoals het denkvermogen (moeilijkheden met op woorden te komen of met het concentreren) of de motivatie om dingen te ondernemen met andere mensen. Ook kan medicatie het moeilijker maken om te genieten van fijne momenten .

We hebben ook een afbouwgids ontwikkeld, die deelnemers kan helpen bij het veilig afbouwen van antipsychotica

Ga echter niet zelf afbouwen, maar doe dit altijd in overleg met je behandelaar en eventuele naasten.

Afbouwfolder_HAMLETT_november_2023

De HAMLETT studie onderzoekt hoe de voor- en nadelen van doorgaan met antipsychotica en afbouwen van medicatie tegen elkaar opwegen.

Onderzoek uitgevoerd door: UMC Utrecht en UMCG

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.