Veel gezochte termen

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Manie en depressie

Als je stemming, samen met je energiehuishouding, wisselt tussen de twee uitersten wordt dit bipolariteit of manisch-depressiviteit genoemd.

Onze stemming is een uiting van de energiehuishouding. Is die te laag, dan voelen we ons somber en tot niets in staat (depressief). Is die te hoog, dan voelen we ons euforisch en tot alles in staat (manisch). Manie kan bij psychose voorkomen.

Manie en depressie kunnen een symptoom zijn van psychose

Dit zijn de 7 symptomen van Psychose:

Samengaan met klachten van psychosegevoeligheid

Bipolaire ontregeling van de energiehuishouding is dat je afwisselend depressief en manisch bent. Er kan ook een psychose optreden. Er is dan sprake van manische en depressieve symptomen die, zo blijkt in de praktijk, vaak samengaan met klachten van psychosegevoeligheid zoals waandenkbeelden en hallucinaties.

Mini-college over de DSM diagnose van Psychose

In dit mini-college legt Jim van Os uit welke DSM-diagnosen bij psychose gesteld kunnen worden. Hij legt uit wat die diagnoses betekenen en of dit nu echt allemaal apart aandoeningen zijn.

Mini-college met de DSM diagnoses van psychose – met Jim van Os

Wat ook effect op je stemming heeft

Angst

Andersom is het ook begrijpelijk dat psychotische klachten angst en een depressieve stemming kunnen veroorzaken.

Stemmen horen

Wanneer je constant stemmen hoort die nare dingen zeggen of je het gevoel hebt achtervolgd te worden, is het niet vreemd dat je daar somber van wordt.

Conflicten

Ook conflicten met je omgeving die je in een psychose regelmatig kan hebben, dragen vaak niet bij aan een opgewekte stemming. Depressieve klachten kunnen dus een gevolg zijn van psychotische ervaringen.

Emoties en psychose

Tegelijkertijd is uit onderzoek ook gebleken dat emoties als angst en depressie ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een psychose. Dit komt omdat angst en depressie je interpretatie van gebeurtenissen een negatief lading geven, denkfout vergroten en achterdocht doen toenemen. 

Psychose kun je zien als de wereld zo sterk waarnemen door een bril van negatieve emoties dat  je er helemaal in opgaat en andere mensen het niet meer kunnen volgen.

Bipolariteit

Als je stemming, gerelateerd aan de energiehuishouding, wisselt tussen de twee extreme uitersten- van diep somber tot extreem euforisch – wordt dit ook wel een bipolariteit of manisch-depressiviteit genoemd.

Bipolariteit kan, net als psychosegevoeligheid, enorm variëren

Zowel de ernst als de duur van stemmings-episoden is voor iedereen anders. Ook de mate van psychosegevoeligheid die samengaat met bipolariteit verschilt van persoon tot persoon.

Bekijk de animatie “Wat is manisch-depressief?”

Heb je een vraag over bipolariteit?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

PsychoseNet zet zich dagelijks in om mensen te informeren en te ondersteunen. We zijn op zoek naar donateurs die ons verder helpen!