Veel gezochte termen

Antipsychotica, alcohol en drugs

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Antipsychotica, alcohol en drugs

Drugs en alcohol kunnen invloed hebben op de werking van antipsychotica. Je kunt er bijvoorbeeld sneller slaperig of dronken van worden.

Drugs en alcohol kunnen invloed hebben op de werking en bijwerkingen van antipsychotica, en andersom. Je kunt er bijvoorbeeld extra slaperig van worden, of eerder dronken.

Hoe zit het met alcohol in combinatie met antipsychotica?

Drink je regelmatig alcohol? Vertel dit dan ook aan je behandelaar. Wanneer je alcohol drinkt doet je lichaam er wat langer over om bepaalde stoffen in de antipsychotica af te breken. Het kan zijn dat je hier erg moe en slaperig van wordt.

Wees je er van bewust dat alcohol minstens twee keer zo hard aan komt als je antipsychotica gebruikt.

Drink je erg veel?

Drink je (erg) veel of breekt jouw lichaam alcohol langzaam af, dan kan dit in combinatie met antipsychotica schadelijk voor je zijn en zelfs tot een coma leiden. Kortom: als je drinkt, drink dan met mate!

Lees de bijsluiter van het medicijn dat jij gebruikt voor meer informatie over alcohol en je eigen antipsychotica.

Hoe zit het met drugs in combinatie met antipsychotica?

Drugs verergeren sommige bijwerkingen en verminderen of versterken de werking er van. Wees dus heel terughoudend met drugsgebruik wanneer je antipsychotica gebruikt.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.