Medicatie

Bij de behandeling van een psychose, manie of depressie wordt soms medicatie voorgeschreven. Antipsychotica dempen psychotische verschijnselen en antidepressiva kunnen depressieve klachten verminderen. Lees meer over medicatie, afbouwen en het gebruik.

Antipsychotica

Wanneer je psychotische ervaringen hebt waar je veel last van ondervindt, kan het zijn dat je antipsychotica krijgt voorgeschreven. Antipsychotica worden gebruikt om psychotische klachten te verminderen bij mensen die de diagnose ‘schizofrenie’, ‘schizo-affectieve stoornis’, ‘schizofreniforme stoornis’ of andere diagnose in het psychosespectrum krijgen, maar worden ook gebruikt bij de behandeling van een bipolaire stoornis en depressie.


Antidepressiva

Wanneer je last hebt van een sombere stemming of depressieve gevoelens en gedachtes, kan het zijn dat je antidepressiva krijgt voorgeschreven. Antidepressiva hebben effect op bepaalde stoffen in de hersenen waardoor depressieve klachten vaak verminderen. Het duurt meestal twee tot zes weken voor de medicatie aanslaat.


Video’s en animaties over medicatie

Verschillende psychiaters praten over het gebruik van antipsychotica en antidepressiva, bijwerkingen en waarom westerse medicijnen voor psychische aandoeningen vaak anders werken bij niet-westerlingen. In korte animaties wordt besproken of je antipsychotica nu wel moet nemen, en hoe je weer van de medicatie afkomt.


Blogs over medicatie

Ervaringsverhalen van mensen die medicatie gebruiken, kritische reflecties van psychiaters en de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van medicatie. Lees het hier.


MEER INFORMATIE

Websites:
Medicijngebruik.nl Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik
Benzodebaas.nl  Informatie over benzodiazepinen/ slaap- en kalmeringsmiddelen
Meldpuntmedicijnen.nl Website waar medicijngebruikers goede en slechte ervaringen met medicijnen kunnen melden en inzien
Rijveiligmetmedicijnen.nl Informatie over de invloed van medicijnen op het rijgedrag
Medicijnbalans.nl Neutrale en objectieve informatie over nieuwe geneesmiddelen
Comingoff.com Engelstalige website over psychofarmaca, afbouwen en stoppen
Antipsychotica, zo blijf je ze de baas – Brochure van LPGGZ


E-book:

Psychofarmaca afbouwen
Psychofarmaca afbouwen – de Harm Reduction methode: Nederlandse vertaling van de populaire gids over het gebruik van psychiatrische medicatie en het zo veilig mogelijk afbouwen ervan. Uitgebracht door The Icarus Project.

RedactieMedicatie