Veel gezochte termen

Welke soorten medicatie zijn er?

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke soorten medicatie zijn er?

Bij de behandeling van psychose, stemming of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Lees hier over medicatie, afbouwen en het gebruik.

Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Welke soorten medicijnen zijn er eigenlijk? Antipsychotica dempen psychotische verschijnselen en antidepressiva kunnen depressieve klachten verminderen.

Dit zijn de meest gangbare medicaties:

Antipsychotica

Wanneer je psychotische ervaringen hebt waar je veel last van ondervindt, kan het zijn dat je antipsychotica krijgt voorgeschreven.

Antipsychotica worden gebruikt om psychotische klachten te verminderen, en worden ook gebruikt bij de behandeling van een manie in het kader van bipolaire stemmingsgevoeligheid of bij een depressie waarbij ook psychose aanwezig is.

Antidepressiva

Wanneer je last hebt van een sombere stemming of depressieve gevoelens en gedachtes, kan het zijn dat je antidepressiva krijgt voorgeschreven.

Antidepressiva hebben brede effecten op het brein en kunnen depressieve klachten verminderen. Het duurt meestal twee tot zes weken voor de medicatie aanslaat.

Benzodiazepinen

Medicijnen die de angst kunnen verminderen worden anxiolytica genoemd. Een belangrijke groep medicijnen met een rustgevende en ontspannende werking zijn de benzodiazepines, met middelen zoals diazepam (valium) en oxazepam (seresta).

Langdurig gebruik (meer dan een aantal weken) van benzodiazepines wordt sterk afgeraden omdat dit tot afhankelijkheid/verslaving kan leiden.

Stemmingsstabilisatoren

Stemmingsstabilisatoren zijn een vorm van medicatie die ondersteuning kunnen bieden bij depressie, manie of snel veranderende stemmingswisselingen.

Een bekende stemmingsstabilisator is lithium, die vooral wordt toegepast bij behandeling van de manisch depressieve stoornis, ook wel de bipolaire stoornis genoemd, of bipolaire stemmingsgevoeligheid.

Antidepressiva Keuzetool

Met de Antidepressiva Keuzetool kun je de bijwerkingen van diverse antidepressiva met elkaar vergelijken. 

Antipsychotica Keuzetool

Met de Antipsychotica Keuzetool van PsychoseNet kun je de bijwerkingen van diverse antipsychotica met elkaar vergelijken. 

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Meer lezen over medicatie en goede zorg?

Jim van Os is auteur van deze boeken: