Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Niet meer lam van de oxazepam – over afbouwen van medicatie

Lam van de oxazepam

Niet kunnen slapen, niet willen eten, continu onrust en paniek in je lijf. Het gevoel dat het helemaal mis gaat, terwijl er geen directe dreiging is. Na een rustige periode van bijna een jaar raasde ik weer op een depressie af. Daar gaan we weer, dacht ik. Mijn familie sleepte me mee naar de dokter en die koos voor het volgende: oxazepam. Ik had er nog een probleem bij.

Oxazepam is een pilletje van de familie benzodiazepinen. Het middel remt de hyperactiviteit in de hersenen. De flitsende piekergedachten worden lam gelegd. Daarnaast hebben ze een slaapverwekkend en angstremmend effect. ‘Prettig toch?’ hoor ik je denken.

Zeg maar gerust heerlijk!

Ik weet het nog goed, het moment dat ik mijn eerste oxazepam had genomen

Ik lag op de bank en voelde alle stress en spanning uit mijn lijf wegvloeien. Nu komt het allemaal weer goed, dacht ik.
Ik voelde me lekker wegdoezelen en viel in een diepe slaap. Twee uur later werd ik wakker en het besef dat de wereld onveranderd was kwam keihard aan. ‘Nee!’ dacht ik, ‘Ik wil niet terug naar dat klotegevoel!’
Gelukkig had ik een strip met tien pillen gekregen.

Bijwerkingen van oxazepam zijn sufheid en een afname van het concentratievermogen.

Eigenlijk voel je je hetzelfde als met een paar biertjes achter de kiezen. Je mag dan ook niet autorijden. Iets wat door veel oxazepamgebruikers tóch word gedaan, onder het motto: tja wat is nou gevaarlijker: een hoofd vol afleidende gedachten of een roesje?

Daarbij vlakt het middel je emoties af; gevoelens worden onderdrukt en je hebt eigenlijk het gevoel dat je niet meer helemaal deelneemt aan de wereld om je heen.

Een andere bijwerking van het middel is dat het verslavend kan werken en dat je steeds meer pillen nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken.

Soms lag ik dagen in bed. De meeste tijd sliep ik en wanneer ik wakker werd slikte ik een volgende oxazepam, zodat ik het gevoel vast bleef houden. Ik hoefde nergens meer aan te denken en niemand meer te zien. Ik had mijn oplossing gevonden.

Mijn familie dacht daar anders over, en probeerde me te motiveren om ook zonder oxazepam dingen te ondernemen. Maar bij onthouding krijg je last van ontwenningsverschijnselen, in mijn geval gingen die gepaard met angstaanvallen.

Ik heb mensen gesmeekt om nog een pilletje, wilde de pijn en negatieve gedachten niet verdragen

Uiteindelijk ben ik bij een kliniek terecht gekomen waar ik bij binnenkomst direct moest afbouwen. Hun argument hiervoor was dat ze op dit moment niet de ware Kim zagen, en me zo ook niet goed konden behandelen.

Ik zag enorm op tegen de slapeloze nachten en wilde eigenlijk liever naar huis. Lekker terug in bed en we zien wel. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om toch te blijven. Ik moest door alle pijn heen en er was geen makkelijke en verdovende uitweg meer. Gelukkig ben ik langzaamaan opgeknapt, en heb sindsdien geen pilletje meer aangeraakt.

Als ik nu terug kijk besef ik me pas wat voor impact de oxazepam op mij had

Bizar hoe ik in korte tijd zo afhankelijk was geworden van medicijnen. Pillen, die je van de dokter krijgt! Gelukkig kan ik inmiddels ook lachen om het gedrag van toen, maar aan de andere kant maakt het me verdrietig omdat ik weet dat er in behandelingen regelmatig teveel op medicatie wordt gestuurd.

Wanneer medicatie niet wordt ondersteund door een vorm van therapie is het grote nadeel dat de echte problemen onaangeroerd blijven. De mogelijkheid om anders met je kwetsbaarheid om te gaan wordt je door alleen pillen slikken ontnomen. Terwijl naar mijn ervaring juist daarin de kern van echt herstel ligt.

Na jaren van pieken en dalen heb ik het geluk gehad dat ik de juiste behandeling heb gevonden, waarin ik samen met professionals en mede-cliënten samen een nieuw begin hebben gemaakt.

Ik heb me eenvoudige beginselen zoals rust en regelmaat weer eigen gemaakt. Gezond eten, bewegen en ritme in de dag gaven me het eerste houvast om op verder te bouwen.

Geen pillen of verdoving meer, maar het doen met mijn eigen middelen.

Een verschuiving van focus welke veel tijd en geduld heeft gekost, maar in mijn geval vele malen natuurlijker en houdbaarder is gebleken.


Kim Vos is ervaringsdeskundige en ambassadrice van Samen Sterk Zonder Stigma. Kim schrijft op haar eigen website over haar ervaringen met de hulpverlening en de inzichten die ze op deed op haar weg naar herstel.

Meer blogs en informatie over medicatie:

Ken je het hoofdstuk over medicatie van PsychoseNet al?

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow
photo credits schrijven en schrappen

Reacties

33 reacties op “Niet meer lam van de oxazepam – over afbouwen van medicatie”

 1. Karin

  Mijn moeder heeft zeker 30 jaar lang Oxazepam geslikt. Totdat ze noodgedwongen en godzijdank, wegens verhuizing naar een andere huisarts moest. Deze bood ondersteuning via een psycholoog, bouwde met haar samen de Oxazepam af en schreef andere medicijnen uit waar ze het nu redelijk op doet.
  Nooit is er iemand geweest die vraagtekens bij dit langdurige gebruik heeft gesteld. Moeder stond niet open om hierover met mij of de huisarts is gesprek te gaan. Ongelofelijk dat dat kan. 30 jaar lang! Het heeft zeker invloed gehad op mijn band met mijn moeder. Vooral in mijn kindertijd.

 2. Sonja

  Heel af en toe slik ik er 1, soms maanden niks, totdat rotte lichamelijke herinneringen weer op komen, dan neem ik een zeer licht anti depressie middel. Dan kan het oxazepam stijgen naar 2 maal 10 mg per week. Zolang er geen onderneem dwang is, kan ik activiteiten ondernemen zonder oxazepam. Slikken om te ondernemen doe ik niet.

 3. Pim Mopper

  “Iets wat door veel oxazepamgebruikers tóch word gedaan, onder het motto: tja wat is nou gevaarlijker: een hoofd vol afleidende gedachten of een roesje?”

  Pardon? Heb je onderzoek gedaan? Hoe kom je hierbij?

 4. Michel

  Maandag gestart met Oxazepam, voor het slapen gaan een halve tablet (5 MG). Uitstekend geslapen en eindelijk weer eens rust in mijn hoofd. Ik was letterlijk niet eens in staat om negatieve gedachtes te denken. Dosering staat voorgeschreven op “Zo nodig 1x daags een halve of hele tablet”. De verslavingsgevoeligheid is me medegedeeld en ik lees dat je ook bij inname van minder dan 10 MG 16 uur niet mag autorijden dus tijdstip van inname is even goed rekenen rondom mijn werktijden.
  Dinsdag en woensdag ook een half tabletje genomen en vandaag wil ik er geen nemen en me ook echt houden aan ‘zo nodig’. De rust in mijn hoofd de laatste drie dagen ervaar ik als een zege. Fijn om iets achter de hand te hebben waarvan ik weet dat het werkt wanneer ik het écht nodig heb.

 5. Sam

  Beste Kim, bedankt voor het delen van uw ervaring. Blij te horen dat u de verslaving hebt doorbroken :). Dat moet echt pittig zijn geweest.
  Ik heb deze medicatie voor angstklachten voorgeschreven gekregen en ik gebruik ze alleen in nood en zeker niet dagelijks. De dokter zei dat ik gegarandeerd het effect van deze medicatie zou merken, dus ik maakte me op voor een MDMA-trip op benzo’s. Trippen deed ik absoluut niet, maar ik werd inderdaad kalmer en sliep zowaar 8,5 uur. Zolang ik m’n gebruik tot een minimum kan beperken en niet verslaafd raak, geloof ik dat ik hier verantwoordelijk mee om kan gaan.

 6. Djen

  Ik wil toch even reageren.

  Ik gebruik oxa ivm een burn-out en paniekaanvallen. Super diep moeten gaan. En voor mij heeft oxazepam nooit een negatief effect gehad. Ik heb het vanaf het begin als een serieus medicijn gezien, die je alleen moet nemen in extreme dieptepunten. Dit doe ik dus ook. En dan is een halve 5mg al genoeg. Ik denk dat als je zelf de controle houd, dit middel ook helpend kan zijn. Geen oplossing. Maar af en toe verluchting.

 7. Verah Versteeg

  Dag ik ben Verah Versteeg en heb een medicijnenvergiftiging van overmatig gebruik van oxazepam en temazepam
  nu 7 dagen zonder, ben radeloos, angst niet kunnen eten, vreselijk trillen. Heb nu van mijn psyciater olanzapine 2.5 mg
  gekregen om wat rust in mijn hoofd te krijgen, hoorde en zag dingen die er niet waren,hoe erg is dit.
  gebruik tegen depressie Lithiumcarbonaat 600 mg. en tevens zopiclon 7.5 mg.
  Hoe lang gaat deze ontwenning duren.
  graag reactie.

  1. Anne Marsman

   Beste Verah,
   Deze vraag kun je het best stellen aan een psychiater op ons eSpreekuur. Dit kan via pschosenet.nl/espreekuur
   Sterkte!

 8. Gertrude

  Vreemd allemaal, ik slik sinds February oxazepam 10 mg ter ondersteuning om van de tranxene af te komen. Heb de tranxene lang geslikt maar ondervind problemen bij het afbouwen, mn slapeloze nachten. 4 a 5 nachten achter elkaar geen slaap. Nu dus oxazepam om te slapen, vreemde is dat de slaap echt niet meer wordt en ook geen vermoeidheid. Het is net alsof ze door de bijwerkingen (afbouw tranxene) onderdrukt worden. Ben al bijna 3 jaar bezig om er van af te komen, ik blijf op 5 mg steken en het middel wordt nu uit de Handel genomen. HET HAD ER NOOIT MOETEN KOMEN.
  IS EEN GEVAARLIJK MEDICIJN en zwaar onderschat aldus mijn neuroloog bij wie ik vorig jaar na een collaps terecht kwam.
  Als ik de voorgaande verhalen zo lees is oxazepam net zo’n rotmiddel. Ga hem gekijk afbouwen.

  1. Henri

   Ik slik een halve soms een hele van 10 gram. Maar daar red ik het mee. Ik probeer zo weer met mijn ptss om te gaan. Het is inderdaad rommel zegt ook mijn huisarts. Maar soms gaat het niet anders wat moet je dan om rust te krijgen als het niet lukt.

   1. Henri

    Foutje moet miligram zijn

    1. anja

     Anja
     ik slik een halve pil per dag maar vraag mij af of je schade aan je gebit kunt krijgen is dat bekend.

 9. Bianca

  Wil van de oxepam af nam 5 keer 15 mg nu doe ik 12.5 mg hoe lang duurt het voor dat afkickverschijnsels afnemen

 10. Sonja

  Hallo ik ben sonja gebruik al jaren benzo s eerst 10 Mg oxzazepam tot ik op 90 Mg oxazepam zat zelf afgebouwd na 50 Mg op dokters advies moest ik lorazepam nemen jarenlang gedaan ma op een gegeven moment deden die niks meer 3 x daags 2.5 lorazepam nu ben ik overgestapt na diazepam 80 Mg per dag ik bouwende ze af met 5 Mg per dag diazepam nu neem ik nog 45 Mg per dag diazepam ik ben futloos agressief geen honger durf nie met me hondjes na buiten lig alleen ma op me bankstel te wachten tot ik weer in slaap val en zo door iedere dag met angsten vieze nare dromen wil me lorazepam graag weer terug ef switsen hebt iemand hier ervaring mee Djw

  1. Benzodinetje

   Weet niet of je nog steeds aan de diazepam zit.

   Maar de snelheid van jou afbouw is absoluut niet normaal en zal zeer zeker klachten oproepen.

   afhankelijk van hoe het gaat 1-2 weken op 1 dosering zitten

   dan elke 1-2 weken op een iets lagere dosering zitten (denk aan 10-15%)

   dit doorzetten tot je op de 0mg zit.

   Dit is als je het zonder arts etc veilig wilt doen en je ontwenningsverschijnselen minimaal wilt houden. (kunnen blijven eten etc).

  2. SUUS

   Hallo ik gebruik nog 5 mg diazepam het is zo lastig en pijnlijk om er vanaf te komen,ik ben van 15 mg gekomen,het is een behoorlijk verslavend medicijn ik herken je verhaal.

  3. tries

   Hoi
   Een vraag, ik lees dat je 90mg ox per dag slikte..

   Met hoeveel ging je naar beneden.

   Mvg patries

 11. lief

  Hoi kim,

  ik ben erg benieuwd waar jij onder begeleiding mocht afbouwen. ik gebruik al vele jaren 1.5 mg lorazepam per dag. heel graag zou ik er vanaf willen, maar het lukt mij niet alleen thuis ( meerdere malen geprobeerd) . Ik zou dit graag in opname doen. maar mij word verteld dat dit in nederland niet word gedaan. En dus krijg ik elke maand als ik hier naar vraag…als antwoord een nieiw recept lorazepam in de hand.

 12. loes

  aan alle mensen die worstelen met benzodiazepines.
  Nooit zomaar stoppen, zeker niet na jarenlang gebruik
  google op manual benzodiazepines ashton. Vertaald in het NL.
  ik ben ervaringsdeskundige.

  1. Anne Marsman

   Inderdaad Loes, nooit zo maar stoppen. Dat beschrijven we op deze site ook herhaaldelijk.

  2. SUUS

   Hallo Loes heb je voor mij nog tips om van die 5 mg diazepam af te komen dus tips om het goed af te bouwen

  3. Paula Hernandes

   Waar heb je een psychiater gevonden die de ASHTON methode toepast ?

 13. foppe

  Hoi kim, mijn man in paniek angst aanvallen bij crisis dienst e stoppen hem vol met oxaezepam 8 per dag van 10 mg waar ben je onder behandeling geweest?

 14. rob orie

  Mag ik direct stoppen met gebruik oxazepam,in mijn geval1 tot 3xper dag 10mg.

  1. Anne Marsman

   Goed om dit met je huisarts/behandelaar bespreken Rob. Kan iemand die jou en je voorgeschiedenis niet kent geen uitspraak over doen.

 15. Maarten Warson

  Goh, mevrouw Vos, mijn verhaal is nog wel van een ander kaliber. Lorazepam 2.5mg tamelijk onschuldig zou je zeggen, sinds opname tot 4 per dag, een jaar lang, laatste maanden meer routinematig, totdat ik zonder te pakken in de vroege namiddag serieus begon te craven, maar wat ik wat ik mij van het omgekeerde benzo-effect kon voorstellen is toch luguber hallucinant. Zwaar fout gelopen met te switchen naar het langerwerkende diazepam dat volgens alle geraadpleegde bronnen, online, apotheker en voorgeschreven door mijn psychiater beter zou zijn om zogenaamd mini-ontwenningscrisisjes af te houden, maar al snel viel mijn mentale toestand met een soort whirlpool te vergelijken, eerst onzichtbaar, enkele weken later zelfs zichtbaar. De valium geen 2 weken gepakt, door thuisbegeleiders naar mijn psychiaters moeten worden verwezen, maar opname geweigerd en naar Temesta teruggeswitched, maar in de verwarring, want mijn toestand was abominabel, ik kon geen drie zinnen volgen laat staan helder uitgesproken krijgen, mijn temesta-gebruik grofweg verwaarloosd tot psychose mij weer met verassing wist te pakken, op een nacht thuis proberen mezelf te vergassen met pvc-rook, een bloedserieuze zelfmoordpoging, na oa. de iMac aan diggelen geslagen te hebben, en eigenlijk ook de rest van mijn leefruimte tot een heus slagveld omgebouwd, in een gevecht met waanzinnige stemmen. In de morgen psychiater gecontacteerd in gesloten opname, blijkbaar lag mijn lithium bloedspiegel op dat moment onder de 0.1, terwijl mij ik niet kan herinneren dat ik met Maniprex gestopt was. Veronderstel dat dat ook nog een serieuze weerslag heeft gegeven, de komende weken was ik niet alleen op de dool, maar ook nog es geprefixeerd op ja heuse auto-destructie, mijn kunstgebit aan diggelen geslagen, proberen mezelf te overdosen met Lithium, aceton en ander haarverfproduct geslikt, … tijdens een onvoorstelbaar brutale psychose, zeker door achteraf te zien hoe anders ik weer ben, en ook wel in verhouding tot vorige ook wel altijd zeer ingrijpende maar toch lang niet meer zo negatief, vol haat en ongeziene woede, mijn bindingstrauma en vader-complex dat properties aanneemt dat ge niet eens voor mogelijk houdt. En het klinkt waarschijnlijk gek maar ik kan dus moeilijk anders dan mijn gedrag en toestandsbeeld voor het grootste deel aan ‘demonische krachten en aanwezigheden’ attribueren, die letterlijke kolkende effecten creeërden en ons in een of ander demonisch software^pakket gedonwload hadden met wc’s ipv pc’s, deurklinken als links, vensters als ‘windows’ , op de mat kon ik formatteren, en dergelijke, en achteraf bedacht dat mijn ‘processor’ zodanig in overdrive ging omdat ‘mijn systeem’ alle onmiddelijke en op de achtergrond aanwezige distincties, tegenstellingen, implicaties, omvormingen in binaire code vertaald moest zien te krijgen, en weldegelijk gevangen in dergelijke ‘interpretatiekaders’ zonder ze op die momenten te kunnen doorzien zwijg stil aan de mogelijk voorwaarden ervan te raken. Een helse trip dus en de schrik voor nog dergelijke hallucinaties zo zwaar te pakken, dat mijn herstel-denken wat voor een aanzienlijk bestond uit hoop om ooit medicatievrij te zijn toch wel zeer hard als niet onherstelbaar is geraakt. Nu is mijn beleving van de lithium en een matig antipsychoticum nog steeds wel mentaal verlammend in zekere zin, maar toch een pak minder onweerstaanbaar als voorgaande jaren (ik heb er 5 mislukte ontwenningspogingen op 12 jaar opzitten). Wat het dus haast uitgesloten maakt dat ik ooit van die psychofarmaca af zal raken, niet meteen het prettigste nieuws dus. En dat voor een groot stuk getriggerd door mijn worsteling met Lorazepam.

  1. Suus

   Wat een triest verhaal die rot pammen zouden verboden moeten worden ze maken je alleen kapot de doktoren weten niet hoe moeilijk het is om er vanaf te komen.

   1. Ronnie

    Stel je niet zo aan, oxa is een heerlijk middel en als je die tot je dood krijgt is er niets aan de hand, slik al 28 jaar 20 mg p/d en heb nooit de neiging gehad om meer te nemen of moeten nemen, zonder dit middel zat ik nu in een gesticht.

    1. Kaatje

     Hi Ronnie. Ik heb hetzelfde gevoel bij de oxa! Alleen na vijf jaar 2x per dag 10 mg te hebben genomen en nooit meer dan dat. Wil mijn dokter mij opeens op de diazepam zetten om af te ,kicken, Ik heb daar helemaal geen zin in !!

 16. Mandy

  Hallo Kim

  Ik slik ook oxa. 75 mg om precies te zijn en wil graag gaan afbouwen maar zie er tegen de slaaploze nachten op. Mijn vraag aan jou: gaan die slaaploze nachten over? Of houdt je altijd problemen met slapen?

  Groetjes mandy

  1. Kim

   Hoi Mandy,
   Het duurde even voordat ik weer een gezond slaapritme had maar inmiddels heb ik er bijna geen problemen meer mee. Natuurlijk slaap ik af en toe een nachtje slecht maar dat heeft iedereen wel eens denk ik. Het is echt even doorzetten. Op een gegeven moment ben je trots dat het je ook zonder pillen lukt en dat geeft weer kracht om door te zetten. Dingen die mij geholpen hebben is vroeg opstaan (ook als je een slechte nacht hebt gehad) zodat je de volgende avond ook echt moe bent. En ademhalingsoefeningen kunnen ook goed helpen 🙂 succes! Groeten Kim

 17. Jacqueline

  Mooi beschreven Kim. Echt belangrijk om te weten als je er mee te maken hebt. Ik zal het delen op Twitter.
  Groet, Jacqueline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *