Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Het Pillenprobleem, Dick Bijl herziene uitgave

Auteur:

Dick Bijl

Uitgever:

Amsterdam University Press

Verschijningsdatum:

19 november 2020 (herziene uitgave)

Het Pillenprobleem – Dick Bijl

Als medicijnen eenmaal in de handel komen, worden ze op grote schaal gebruikt door honderdduizenden patiënten. De farmaceutische industrie vaart daar wel bij, maar geldt dat ook voor de gebruikers van deze middelen? Epidemioloog en voormalig huisarts Dick Bijl stelt in Het Pillenprobleem kritische vragen over het gebruik van een aantal zeer veel gebruikte medicijnen.

Medicijnen worden in de handel gebracht als keuringsinstanties vinden dat een middel meer werking dan bijwerking heeft. Maar meestal zijn die geneesmiddelen helemaal niet goed onderzocht, of alleen bij een heel kleine patiëntengroep.

Is minder medicijnen eigenlijk niet veel beter?

Is het wel nodig en verstandig dat zoveel mensen zoveel medicijnen gebruiken, overweegt Dick Bijl in Het Pillenprobleem. Wat zijn eigenlijk de bewijzen voor de werkzaamheid van die middelen? En wat is werkelijk bekend over de bijwerkingen?

Deze herziene uitgave van Het Pillenprobleem bevat vier extra hoofdstukken: over hormoontherapie voor vrouwen in de overgang, hormoontherapie voor oudere mannen, maagzuurremmers en statines (onder meer bij te hoog cholesterol).

“De farmaceutische industrie haalt alle trucs uit de kast – en bedenkt steeds nieuwe – om hun middelen mooier voor te stellen dan ze zijn.” – Dick Bijl in Skepter

Benieuwd naar andere boeken van Dick Bijl?


Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog. Hij is president van de International Society of Drug Bulletins, en was jarenlang hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een tijdschrift dat onafhankelijk nieuwe farmaceutische producten evalueert voor artsen en apothekers. Dick Bijl was eerder deskundige voor het eSpreekuur van PsychoseNet. 

Meer lezen over pillen?