Main content

Vraag

Mijn dochter slikt al enige tijd lithium en olanzapine, onlangs is mirtazapine toegevoegd en inmiddels ook verhoogd omdat haar stemming erg somber is.

Is het een mogelijkheid om de olanzapine nu af te bouwen?

De behandelaars lijken erg huiverig te zijn om te minderen. Maar steeds maar pillen toevoegen lijkt mij ook geen optie. Het lijkt erop dat nu de bijwerkingen van het ene medicijn opgeheven moet worden door het gebruik van het volgende medicijn.

Wat is uw visie hierop?

Antwoord

Beste S.,

Ik kan niet precies geïndividualiseerd antwoorden op basis van deze gegevens, maar in het algemeen kan ik dit erover zeggen:

  1. Inderdaad is het bij een bipolaire stoornis zo dat er vaak medicamenten gestapeld worden over de tijd, en er dus medicijnen bijkomen maar er geen medicijnen afgaan.
  2. Het is dus zeker de moeite waard om medicijnen proberen af te bouwen, maar dit is vaak heel erg moeilijk en gaat gepaard met allerlei 'rebound' en problemen - reden waarom de psychiaters het niet willen vaak. Maar uiteindelijk is het toch niet zelden de beste optie voor de lange termijn.
  3. Als er wordt afgebouwd kan het verstandig zijn om dat gedurende een opname te doen. Dat is veilger en helpt de persoon de afbouw goed te doorstaan.

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 20 november 2021
  • Deel deze pagina: