Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb een bipolaire stoornis en ik word maar niet stabiel, wat kan ik doen?

Vraag

Ik heb een bipolaire stoornis en mijn laatste opname was vanwege een ernstige depressie.

Nu zit ik voor de zoveelste keer in een hypomane fase, tegen een manie aan. Ik heb last van psychotische verschijnselen.

Ik lijk maar niet stabiel te worden.

Welke opties zijn er nog? Zou Risperdal (injectie) een optie zijn?

 

Antwoord

Beste A.,

Spijt me zeer te horen van je lijdensweg, volhouden alsjeblieft!

Het zou goed zijn om te kijken naar het hele pakket:

  1. De omgevingssituatie en de omstandigheden waar je nu in zit. Spelen die een rol? Zijn die veranderbaar of kun je er anders mee omgaan c.q. er anders tegenaan gaan kijken?
  2. Medicatie. Het zou goed zijn om alle medicijnen die je ooit hebt gehad op een rijtje te zetten om te kijken welk medicijn hielp voor wat en voor hoelang. Op basis daarvan kun je dan een beslissing nemen om te experimenteren met (i) dosis, (ii) type, (iii) combinatie van medicatie.
  3. Weerbaarheidsmanagement. In hoeverre is je weerbaarheid te beïnvloeden met bijvoorbeeld contragedrag, mindfulness, runningtherapie, sociale verbondenheid en activiteiten (eenzaamheid), positieve stemming, compassie met jezelf… Wat ook kan helpen is dingen anders bekijken – proberen een soort re-evaluatie van jezelf, je leven, je doelen en op zoek gaan naar dingen die positief zijn maar nu onderbelicht blijven.
  4. Zijn er nog dingen die eventueel met psychotherapie te benaderen zijn: bijvoorbeeld trauma, negatief zelfbeeld, conflicten met anderen, relatieproblematiek. Vecht je teveel met/tegen jezelf, vecht je tegen negatieve dingen waar je soms beter kunt proberen er anders tegenaan te kijken, of van meer afstand?
  5. Hoe zit het met je herstelproces? Waar ben je nu ongeveer? Zit je in de fase van de worsteling? Kan deelname aan een herstelwerkgroep iets betekenen?

Je kunt eventueel opperen een second opinion te organiseren met betrekking tot de medicatie bij Ralph Kupka….

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 12 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook