Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Kan incidenteel gebruik van oxazepam kwaad?

Vraag

Hallo Wim,

Ik gebruik citalopram 10 mg vanwege angstklachten en piekeren. Hiermee is ook mijn slaap aanzienlijk verbeterd en ook eigenlijk wel stabiel te noemen (iedereen slaapt weleens slecht).

Nu heb ik afgelopen dagen concreet een trigger gehad waardoor ik de afgelopen paar nachten slecht slaap, maximaal 6 uur. Ik merk dat de behoefte er is om tijdelijk een slaapmiddel te nemen zoals oxazepam. Ik weet ook dat de trigger weg gaat komende donderdag (functioneringsgesprek op werk) en dat een slaapmiddel geen duurzame oplossing is.

Kan dit incidentele gebruik van oxazepam kwaad of is het beter hierdoorheen te gaan op eigen kracht?

Alvast dank.

Antwoord

Beste J.,

Je zegt terecht dat een slaapmiddel niet een duurzame oplossing is voor slaapproblemen, maar incidenteel gebruik bij een duidelijke aanleiding is op zich geen probleem. Dan ontstaat er geen gewenning en word je er ook niet afhankelijk van. Maar je overwegingen om het niet te gebruiken vind ik ook hout snijden, je zet de voors en tegens zorgvuldig op een rij.

Voor de meeste mensen is 5-6 uur slaap gedurende een paar nachten niet zo erg. Je kunt ook op andere manieren proberen de slaap te bevorderen. Je kunt proberen je hoofd leger te krijgen voor je gaat slapen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen of even wat te lezen.

Ik denk ook dat het helpt te bedenken dat het niet zo erg is om een paar nachten wat minder te slapen, dan zal je minder krampachtig je best gaan doen om in slaap te vallen.

Kortom, beide keuzes zijn goed.

Succes met je functioneringsgesprek!

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Wim Veling op 17 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen

Lees ook