Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Het belang van een second opinion – medicatie afbouwen

het vonnis voorbij

Het vonnis voorbij… Zeven jaar geleden werden de zaadjes geplant voor mijn herstel. “Megaklem zat ik, in de zoveelste zware depressie”.

Mijn psychiater gooide de handdoek in de ring en dat bleek mijn redding te zijn. Na een second opinion in het UMC Utrecht was het advies helder: Alle medicatie afbouwen!

Jarenlang had ik mijn hoop gevestigd op het ultieme pilletje dat mijn leven draaglijker zou maken. Dit nadat ik 23 jaar geleden de diagnose ‘bipolaire stoornis’ had gekregen. Destijds werd me verteld dat ik een ziekte had waarvoor ik mijn leven lang medicatie nodig zou hebben. Ik had er toen geen benul van dat hiermee mijn vonnis was getekend. Nooit zou ik nog voor langere tijd stabiel zijn en het stigma was compleet. Mijn leven bestond uit zware depressies, (hypo)manische episodes, langdurige opnames en veel wisselende medicatie die weinig soelaas boden (maar wel gepaard gingen met veel heftige bijwerkingen).

Tijdens de zoveelste crisis kwam dus het moment dat ik mocht gaan afbouwen. Vertwijfeld startte ik hiermee, gelukkig had ik een goede vertrouwensband met mijn psychiater die mij hierbij zou begeleiden. Het bleek in mijn geval een gouden zet. Ondanks een aantal heftige levensgebeurtenissen die volgden (waaronder een destructieve relatie), hield ik stand en leerde ik mijn kwetsbare zelf te omarmen, vrijwel zonder medicatie! Zo was er een periode van extreme angsten, maar ik ging ze niet uit de weg. Ik zocht naar manieren om mijn angst te beteugelen en ik bewaakte mijn stabiliteit. Steeds vroeg ik me hierbij af: wat helpt mij, wat heb ík nodig?

Het vonnis voorbij

Gaandeweg kreeg ik meer zelfvertrouwen en nam de angst af. Het feit dat ik alles had doorstaan zonder depressieve klachten deed me inzien dat ik veel sterker was dan ik altijd had gedacht.

Ik volg nu mijn persoonlijke pad naar ervaringsdeskundigheid. Al die heftige jaren binnen de psychiatrie mogen niet voor niets geweest zijn. Ik wil mijn doorleefde ervaringskennis in gaan zetten om hopelijk in de toekomst, direct of indirect, mensen behoeden voor het gevaar dat aan het diagnosticeren volgens de DSM kleeft.
In mijn geval was dat jarenlang het geloof in een ziekte waarvan de symptomen alleen nog maar bestreden konden worden met een zware deken aan medicatie. Nadat de laatste van mijn schouders was gegleden ontstond de mogelijkheid om aan mezelf te gaan werken. Inmiddels weet ik waar mijn kwetsbaarheid vandaan komt. Ik heb geen symptomen meer die bij voorgenoemde diagnose horen en ik slik ook geen bijbehorende medicatie meer.

Steeds vaker vraag ik mij nu af: Waar bevond zich de waan eigenlijk? In mij of in de diagnose?

Caroline Fluitman, 25-08-2023


Caroline weet waar haar kwetsbaarheid vandaan komt en vraagt zich af waar de waan zich bevond.

Meer lezen?

Ook een second opinion? Steun PsychoseNet in the first place.

Reacties

13 reacties op “Het belang van een second opinion – medicatie afbouwen”

 1. Han

  Hallo
  Ik heb verschillende Antidepressiva gehad in 19 jaar. Telkens na anderhalf jaar afgebouwd, dan half jaar geen pillen tot depressie het weer nodig maakte. Met en zonder AD raak ik in een manie achtige staat. Niet volledig bioolair volgens osych.
  Nu Nortryptaline, die slaat niet aan ondanks de dosis volgens bloedspiegel goed is.
  Vervolg zou zijn: 2e antidepressivum er bij. Dat trekt me niet, dubbele bijwerkingen en dik worden en cholesterol effect.
  Psychiater is niet enthousiast voor afbouw en opbouw andere antidepressivum. Vervolgstappen in protocol zijn dus twee tegelijk hoewel de effectiviteit daarvan discutabel is. Of een ander AD. Of stabilisator er bij (depakine, lithium etc)
  Ik wil zo graag een enkel ander AD plus de schematherapie waar ik nu wel baat bij heb.
  Goede raad ontvang ik graag

  1. Geeske Roorda

   Beste Han,

   Dit is een goede vraag om testellen aan een expert van het eSpreekuur van PsychoseNet. Je kunt je vraag stellen via deze link

   Groet,
   Geeske Roorda
   Redactie PsychoseNet

 2. Gitte

  Hallo Pauline,

  In jouw reactie op de blog van Caroline, ik ben sinds 1.5 jaar ook medicatie vrij. Ik heb na een manische psychose onder dwang Lithium moeten slikken. De bijwerkingen van deze medicatie was verschrikkelijk. Ik heb heel veel gelezen over dit middel, alles wat ik maar over Lithium kon vinden, over afbouwen etc. Uiteindelijk heb ik met behulp van alle informatie op deze site af kunnen bouwen, ik slikte 1000 mg en heb ongeveer om de 2 maanden afgebouwd met 100 mg, waarbij ik steeds stilstond bij het feit hoe ik me voelde,en ik moet zeggen, omdat ik het op een rustig tempo deed heb ik bijna geen last gehad van bijverschijnselen. Na een klein jaar ben ik
  helemaal afgebouwd, ik was zo blij dat ik geen wattenhoofd meer had, en dat het trillen voorbij was, ik kon weer gaan voelen ! ik voel me weer mens en omarm tegenwoordig al mijn emoties.

  @ Caroline, dankjewel voor jouw bijdrage, ik weet nu ook waar mijn kwetsbaarheid vandaan komt en dat is helend voor het herstelproces, de medicatie was voor mij horror, dat wil ik nooit meer.

  Warme groet,
  Gitte

  1. Caroline Fluitman

   Dankjewel Gitte! Fijn om jouw reactie te lezen, ik herken het helemaal!

 3. Romke Kuyvenhoven

  Het is inderdaad fantastisch als de van de medicatie afkunt. Maar ik vraag me stiekem wel een beetje af of de diagnose destijds wel echt goed gesteld is dan. Het leven met een bipolaire stoornis is flink wat, maar… als je goed behandeld bent/wordt, met therapie en de juiste medicijnen op het juiste moment, dat staat je ondanks alles toch een mooi leven te wachten… (en vaak met medicijnen). Een zware deken aan medicijnen klinkt inderdaad niet goed… maar wellicht was het probleem dan de dosis of combinatie? De juiste dosis medicijnen zou niet meer dan een laken(tje) moeten wegen. Ik vind dat er te vaak te veel waarde wordt gehecht aan het niet medicijnen slikken. Zeker met bipolaire stoornis kan het een paar maanden of zelfs een paar jaar goed gaan zonder medicijnen….tot het weer helemaal mis gaat doordat er iets in je omgeving gebeurd waardoor je uit balans raakt. Hopelijk niet, maar het risico blijft aanwezig.

  1. Caroline Fluitman

   Beste Romke,

   Dank voor je reactie! Inmiddels verwacht ik niet meer zo snel uit balans te raken, maar het heeft wel een hele tijd geduurd voor het zover was.

   De diagnose (en bijbehorende medicatie) heeft in mijn geval niet veel goeds gebracht en dat is nog zwak uitgedrukt. Ik geloof zelf niet meer in de destijds gestelde diagnose en dat heeft zo z’n redenen. Misschien voer voor een vervolgblog…:)

 4. Suzanne

  Ik ben blij voor jou dat je zonder medicatie kunt! Ik ben zelf helaas weer met lithium moeten beginnen nadat ik na afgebouwd te hebben gillend uit de bocht gevlogen ben wat depressies betreft.
  Slik je wel nog lithium of ook dat niet meer?

  1. Caroline Fluitman

   Hallo Suzanne,

   Dankjewel voor je reactie! Nee, ik slik geen lithium meer.
   Als lithium voor jou helpt is dat natuurlijk prima. Voor mij was dit niet het geval. Ik had vooral veel last van bijwerkingen, ook als het ging om andere medicatie.

 5. Maria

  Dankjewel Caroline voor jouw verhaal. Wat een ellendige ervaring heb je achter de rug. Dapper van jou dat jij jouw ervaringsdeskundigheid in wilt gaan zetten om herhaling van wat jou is overkomen bij anderen binnen de GGZ te helpen tegen te gaan. Erg knap!

  1. Caroline Fluitman

   Hallo Maria,

   Dankjewel voor je spontane reactie! Dit is precies de reden waarom ik mijn verhaal wil delen. Ik wens niemand toe om op deze manier in het web van de psychiatrie te belanden. Ik ben faliekant niet tegen medicatie, wel voor een stukje bewustwording…

   1. Caroline Fluitman

    ‘Ik ben faliekant niet tegen medicatie’ moet zijn: ‘Ik ben niet faliekant tegen medicatie’…. Dan staat er toch net iets anders…;)

 6. Hallo Caroline! Las met belangstelling je verhaal! Vraag mij af hoe je het afbouwtempo bepaalde terwijl je, naar ik begrijp, op het startmoment klachten had. Dit is een dilemma voor veel mensen (lees ik in e-mails). Ze gaan afbouwen omdat ze bijwerkingen hebben en lijken daarom een soort ‘graadmeter’ van de onttrekking te missen.
  Zou het zeer waarderen als je mij wilt antwoorden via pauline@verenigingafbouwmedicatie.nl

  1. Caroline Fluitman

   Hallo Pauline,

   Dankjewel voor je reactie! Ik zal je antwoorden via het mailadres. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *