Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Coping, het gezond leren omgaan met lijden

Blog_Coping

Hoe ga je gezond om met je psychische kwetsbaarheid? Louis heeft 20 jaar ervaring en deelt met ons -op basis van zijn eigen ervaringen- hoe je om kunt gaan met psychisch lijden en wat de valkuilen zijn die je tegen kunt komen.

Psychisch lijden kenmerkt zich vaak door pijnlijke, nare gedachtes, angsten en depressieve gevoelens.  Zelf ervaar ik dit al meer dan 20 jaar. Dit kwam door veel stress en problemen in mijn omgeving die ik niet goed kon verwerken en wat zich uiteindelijk uitte in een psychose. Ik heb wat tips en voorbeelden van hoe ik heb leren omgaan met stress en de signalen wanneer het niet zo goed met mij gaat. Dit gedrag wordt ook wel ‘copingstrategie’ of ‘copingstijl’ genoemd.

Na mijn eerste psychose was het voor mij lastig om de dagen te vullen

Ik had concentratieproblemen en door de medicatie werd ik erg suf. Toch heeft medicatie mij wel geholpen om meer aan te kunnen en sneller te herstellen van de psychoses. Ik moest na mijn psychose herstellen van een flinke klap en mijn leven weer langzaam opnieuw indelen. Door te leren van lotgenoten via ervaringsverhalen heb ik mijn eigen weg weer kunnen vinden. Het lid worden van www.anoiksis.nl heeft hierbij geholpen. Ik las veel over psychoses en de diagnose(s) en schuwde de boeken niet die psychiaters hadden geschreven over mijn ziektebeeld.

Ik kon niet naar school, niet werken en vrijwilligerswerk was een te grote stap voor mij. Ik heb mijzelf toen beziggehouden met puzzels maken en borduren.

Als je aandacht aan een hobby kan besteden ben je minder met jezelf bezig

Sommige activiteiten kunnen vreemd klinken voor jezelf of voor je omgeving, maar geef het een kans en probeer dingen uit. Als je er beter door gaat voelen en het werkt, moet je dit niet jezelf ontzeggen door de mening van anderen. Zo heb ik ooit ook iemand gewezen om te gaan breien of haken, want dat is altijd beter dan met angsten of depressieve gevoelens blijven zitten. Later kreeg ik te horen dat dit werkte voor diegene en dat die weer wat gelukkiger was. Daar draait het ook om, probeer dingen uit waar je gelukkig van wordt.

Niet alle methodes zijn handig er zijn ook destructieve coping strategieën

Zo val je makkelijk in een verslavingspatroon van alcohol en drugs om het lijden te verlichten. Dit kan weer een negatief effect hebben op je gezondheid. Ook cafeïne houdende dranken kunnen een negatief effect hebben. Ik word zelf angstig bij overmatig gebruik van koffie of energydrank en als dit eenmaal uitgewerkt is dan val ik in een dip waardoor ik mij somberder voel.

Jezelf terug trekken om prikkels te voorkomen is soms ook een lastige keuze. Het gevaar om in een sociaal isolement te komen is groot. Soms heb je mensen om je heen nodig, maar als je die telkens keer op keer afwijst kan je sociale contacten verliezen. Belangrijk is om je netwerk goed op de hoogte te brengen en goed je grenzen aan te geven. Gedragsverslaving -zoals gamen- kan ook voorkomen. Zelf ben ik erg gevoelig hiervoor, ik kan mijzelf makkelijk afsluiten als ik aan het gamen ben. Er zijn tijden geweest dat ik alleen maar bezig was met gamen, eten en slapen. Mijn enige ‘sociale contact’ was het kassameisje bij de winkel waar ik mijn games kocht.

Als je keer op keer vastloopt en overweldigt wordt door je psychische klachten kan het verstandig hulp te vragen

Medicatie kan helpen, maar ook afhankelijk van je situatie kan het fijn zijn om je verhaal kwijt te kunnen. Spreek eens af met een vriend/vriendin of familielid wat je dwars zit. Soms kom je tot nieuwe inzichten door alleen al je verhaal te delen en te luisteren naar andere. Tegenwoordig zijn er ook hulplijnen waar je je verhaal kwijt kan en waar er naar je geluisterd wordt. Denk hierbij aan www.113.nl waar je terecht kan als je denkt aan zelfmoord.

Sommige klachten blijven keer op keer terugkomen

Hiervoor kan je als je in een goede periode zit samen met een hulpverlener, maar ook alleen een plan opstellen waar je je acties waardoor je je weer beter gaat voelen op een rijtje zet. De crisiskaart  en het signaleringsplan zijn daar een voorbeeld van. Ook kan je er aan denken om een cursus te volgen zoals  de WRAP waar je leert je eigen plan te maken. Zelf maak ik gebruik van mijnoplossingen.nl, dit is een app waar je met verschillende kleuren en een simpele indeling je eigen plan met acties in kan zetten. Je kan dit op een computer of telefoon heel makkelijk instellen.

Voor mij heeft het geholpen dat ik mijzelf goed heb geïnformeerd en geleerd heb over de symptomen. Ik heb terugkerende negatieve gedachten een label gegeven en accepteer ze nu als signaal om rust te nemen. Zo staat dit ook in mijn plan die ik kan inzien op mijn telefoon. Het lijden bestaat nog steeds in zekere mate, maar ik ben er wel sneller van verlost door mijn eigen acties.


Louis van Bommel is na het halen van een diploma als sociaal pedagogisch werker (begeleider GGZ met ervaringsdeskundigheid) afgestudeerd als maatschappelijk werker. Psychoses en depressies hebben hem afgeremd maar nooit tegengehouden om te komen waar hij nu is.

Meer informatie:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *