Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Mila

Mila (46) blogt over haar herstel voor PsychoseNet. Ze hoopt dat bezoekers van de site hier wat aan hebben.

Zij is sinds het afronden van haar studie geneeskunde al meer dan 20 jaar met veel plezier werkzaam in de gezondheidsbranche. Nu met hernieuwde energie en motivatie, door de beschreven onvoorziene en ingrijpende persoonlijke ervaring.

Afbouwen van medicatie – voet bij stuk houden

Blog- Afbouwen van medicatie

In mijn voorafgaande blog vertel ik hoe ik in een psychose terechtkwam. Deze blog gaat over het afbouwen van medicatie. Mijn medicatie gaf immers een hoop problemen.

Mijn psychiater was in eerste instantie geen voorstander van afbouwen van mijn medicatie. Immers had ze mij, gelet op mijn maandenlange psychose, op basis van de richtlijnen in de DSM het label ‘schizofrenie’ gegeven.

En zo was het naar haar mening veel te vroeg om af te bouwen. Plus voor haar was het nog maar de vraag of ik überhaupt ooit van de medicatie af zou komen, gezien de ernst van mijn situatie. Maar ik heb voet bij stuk gehouden, omdat ik zeker wist dat ik niet meer mijn oude werk zou kunnen doen met de ernstige bijwerkingen van de medicatie. Bovendien was ik zeer bezorgd over de schadelijke langetermijneffecten van psychofarmaca. Ik was vastbesloten om weer helemaal te herstellen.

Te snel afbouwen van medicatie

Uiteindelijk is mijn arts na veel discussie gezwicht voor al mijn argumenten en ging ze akkoord om mij te helpen alle medicijnen af te bouwen. Ik had me vooraf al ingelezen op PsychoseNet over wat hier allemaal bij komt kijken. Sowieso heb ik heel veel aan deze website gehad, omdat er elders op het internet weinig echt bruikbare informatie over psychose te vinden is.

Als eerste mocht ik mijn slaapmedicatie (diazepam) gaan afbouwen. Dat vond ik eigenlijk het meest spannend. Ik was natuurlijk bang dat die slaapproblemen waar het allemaal mee begonnen was, weer terug zouden komen. Wonder boven wonder lukt het vrij vlot om van de diazepam af te komen. Blijkbaar had mijn lichaam zijn oude slaapritme weer opgepakt en lukte het ook zonder diazepam om goed te blijven slapen. Dat was hoopvol. Als volgende was het antidepressivum (clomipramine) aan de beurt. Dat ging ook vrij makkelijk, waarschijnlijk omdat ik het slechts enkele weken had gebruikt.

Aripiprazol

Tot slot het antipsychoticum (aripiprazol). De eerste stappen in het afbouwprogramma leken voorspoedig te gaan totdat ik ineens merkte dat ik me heel gestresst en onrustig begon te voelen. Ik meldde dit direct bij mijn arts. Dit betekende bijna het einde van het afbouwen, omdat zij (wat mij betreft onterecht!) concludeerde dat mijn oorspronkelijke psychotische klachten terugkwamen.

Deze klachten voelden voor mij echter heel anders aan en ik wist echt zeker dat dit kwam doordat we te snel aan het afbouwen waren. Ik vroeg haar daarom om nog een kans om het afbouwen door te zetten. Maar ook om dit laatste deel van het traject veel langzamer te doen dan tot dan toe het geval was. Helaas werkte zij niet met taperingstrips. Ze schreef me wel aripiprazol in druppelvorm voor om kleinere stappen te kunnen maken bij het afbouwen.

Daarnaast was ik er door een vriend op gewezen dat er een programma met voedingssupplementen bestaat om het afbouwen te ondersteunen. Bij dit programma (The Road Back) gebruik je speciaal daarvoor ontwikkelde supplementen met vitaminen, mineralen, omega 3-vetzuren en kruiden. Deze helpen om ontwenningsverschijnselen tijdens het afbouwen op te vangen. Daarnaast houd je een dagboek bij en adviseert een coach je over de voedingssupplementen die je gebruikt op basis van hoe het gaat bij het afbouwen. Dat heeft me erg geholpen.

Weer zonder medicatie!

Ik heb er uiteindelijk maanden over gedaan om het laatste beetje aripiprazol af te bouwen, maar het is me gelukt. En ik ben zo blij dat ik heb doorgezet! Ik voel me echt weer helemaal mezelf, zonder al die nare bijwerkingen die een enorme negatieve invloed hadden op mijn leven. En ik heb mijn leven weer volledig op de rit. Ik heb weer dezelfde verantwoordelijke functie die ik voor mijn psychose ook had. Zelfs werk ik sinds een aantal maanden fulltime in plaats van de vier dagen die ik voor mijn inzinking werkte, en dit gaat me prima af.

Ik heb zelfs het idee dat ik op een hoger niveau functioneer dan voorheen. Omdat deze verschrikkelijke ervaring mij een hoop heeft geleerd over mezelf en het leven in het algemeen. Het valt me op dat ik meer durf dan vroeger. En omdat ik zoveel heb meegemaakt, voel ik me extra dankbaar voor wat ik heb en geniet ik meer van het leven. Ook heb ik ontdekt dat ik veel doorzettingsvermogen heb. Het is me immers gelukt om terug te komen uit een hopeloos lijkende situatie.

Wel heb ik me lang geschaamd over wat er gebeurd is met me. En nog steeds wil ik niet dat iedereen weet dat ik een psychose heb gehad, vanwege het taboe wat hierop rust en de eventuele consequenties hiervan voor mijn professionele leven.

Inmiddels ben ik zover dat ik kan inzien dat er ook een positieve kant aan deze ervaring zit. Het heeft me immers kennis  en inzicht gegeven. Ik hoor nu bij de ervaringsdeskundigen en ik denk dat mijn ervaringen en die van lotgenoten heel waardevol kunnen zijn voor behandelaars. Dat is ook de reden dat ik mijn verhaal wilde delen op deze website. Ik hoop dat anderen in een soortgelijke situatie hier iets aan kunnen hebben. Of dat behandelaars hiervan kunnen leren om hun patiënten beter te kunnen begeleiden.

Laatste afspraak

Komende september heb ik de laatste afspraak bij mijn psychiater. Eigenlijk kom ik al nauwelijks meer bij haar sinds ik helemaal vrij ben van medicatie. Alleen nog eens in het half jaar om te vertellen hoe het met me gaat. En dat is dus nog steeds goed.

Ik weet dat zij heel blij is met mijn herstel en dat ze onder de indruk is van hoe ik het aangepakt heb. En ik ben andersom ook blij met haar vanwege haar betrokkenheid. En ook haar bereidheid om mij zelf te laten beslissen over mijn hersteltraject. Ik hoop dat ze door haar ervaring met mij terughoudender zal zijn in het plakken van labels op mensen.

Labels waardoor ze denken dat ze een ziekte hebben en het nooit meer goed gaat komen. En dat ze ook sneller zal proberen om mensen van hun medicatie af te krijgen. Of beter nog, eerst andere en veiligere methoden probeert in plaats van gelijk medicatie voor te schrijven. En dat ze niet meer zo snel concludeert dat de klachten weer terugkomen als het afbouwen van medicatie niet zo makkelijk gaat.

In de volgende blog ga ik in op wat mij helpt om mijn leven op de rit te houden. Zonder medicatie wel te verstaan.

Meer lezen over je medicatie afbouwen?

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Foto creative commons (piqsels)

Reacties

10 reacties op “Afbouwen van medicatie – voet bij stuk houden”

 1. Helene

  Beste Mila,

  Ik ben ook aan het afbouwen en zou graag in contact komen met het programma the road back wat jij noemt. Ik kan dit echter niet vinden. Kun je mij helpen?

  Groetjes Helene

 2. Sue

  Hoi Mila,

  Wat fijn en hoopvol om je stuk te lezen.

  Na 8 jaar vreselijke slapeloosheid (max 2.5 uur slaap per nacht) en een fysieke instorting ben ik thuis komen te zitten en ben ik 7 maanden geleden begonnen met AD en slaapmedicatie. Ik wil beide graag afbouwen omdat ik veel lees (en uit directe omgeving) heb begrepen dat deze medicatie uiteindelijk meer kwaad doet dan goed. Hiervoor heb ik voor beide tapering ontvangen.
  Je schreef over het programma van The Road Back, maar deze kan ik online nergens vinden. Heb jij een link voor mij? Momenteel slik ik al een tijdje calcium-magnesium, B complex, omega 3, D3 om mijn bouwstenen weer op peil te krijgen. Welke kruiden/mineralen raad jij hiernaast aan?

  Ik merk dat mijn huisartsenpsychiaters het probleem niet serieus genoeg nemen.

  Ik ben bang om weer terug te gaan naar een leven zonder slaap, dit kan ik niet nog een keer aan…

  Alle hulp is welkom.

  Liefs

 3. Jim (anoniem)

  Na afbouw kunnen zelfs mensen met schizofrenie zich paar maanden heel goed voelen, maar ineens wordt men knal psychotisch. Kans is groot dat in de laatste afspraak in september een gedwongen opname overwogen wordt. Ik zou pas juichen als je 1 jaar psychose vrij bent na stoppen van je medicaties. Succes ermee.

  Hope this helps!

  Noot van de redactie: Dit bericht is niet geschreven door Jim van Os

  1. Mila

   Beste Jim,

   Ik weet niet zo goed waar jij je wijsheid vandaan haalt. Volgens mij is de slagingskans van het afbouwen van psychofarmaca groot, mits je het op de juiste manier aanpakt. Dus op de manier die op diverse plekken op deze website beschreven wordt.

   Zelf ben ik al anderhalf jaar vrij van al mijn medicatie (en ik gebruikte een hele hoop!). Nooit enige terugval ondervonden. Ik ben nog dagelijks dankbaar voor hoe goed ik me voel zonder die vreselijke bijwerkingen. Dat gun ik iedereen om op een verantwoorde manier zijn medicatie af te kunnen bouwen op een moment dat iemand daar zelf klaar voor is. En een medicijnvrij/bijwerkingenvrij leven te kunnen leiden.

 4. Marieke

  Dankjewel voor het delen van je verhaal! Inspirerend en het geeft mij de motivatie en hoop om ook ooit medicijn vrij te leven. Ik ben ook een eigenwijze en ik weet ergens dat ik dit ook kan😊

  1. Mila

   Hi Marieke,

   Dank je voor je mooie reactie. Dat vind ik heel fijn om te horen dat mijn verhaal je gemotiveerd heeft om ook een keer je medicatie af te gaan bouwen. Ik weet zeker dat je het kunt. Je komt in ieder geval over dat je in jezelf gelooft. Voor jezelf besluiten dat je het kunt, is wat je de kracht gaat geven om door te zetten en het te laten lukken. Heel veel succes vast toegewenst!

   Groetjes van Mila

 5. Paul

  Fantastisch!
  Ik ben ook gestart met de afbouw van mijn slaapmedicatie.
  Daarna volgt de AD Venlafaxine en de lorezepam.
  Ik kijk uit naar je tips doe kunnen helpen bij het afbouwen!
  Ik neem nu al 2 jaar deze medicatie, dus wil ook wel rustig de tijd nemen.
  En wat fijn dat je psychiater meewerkte.
  Wij zijn tenslotte de enige die weten hoe de medicatie en de bijwerkingen voor ons zijn. Het middel is vask erger dan de kwaal…

  1. Mila

   Hi Paul,

   Super om te horen dat je ook bezig bent met het afbouwen van je medicatie! Inderdaad heel verstandig om dit echt rustig aan te doen. Hopelijk krijg je goede begeleiding bij het afbouwen. En heb je wat aan de tips in mijn blogs.

   Zet hem op! Het gaat je zeker lukken 🙂

   Groetjes, Mila

 6. Lieve

  Ik kreeg medicatie (antidepressiva) ivm depressie/angst. Dit had ontzettend veel te maken met een lange slopende periode in mijn directe omgeving waardoor ik 24/7 stres had en vervolgens helemaal op was. Deze problemen zijn na veel hulp en doorzettingsvermogen aangepakt waardoor er nu eindelijk rust is. Ik voelde dat het tijd was om op eigen kracht de draad weer op te pakken maar zodra ik dit bespreekbaar maakte bij mijn psychiater kreeg ik een behoorlijke heftige reactie dat ik dat absoluut niet moest doen en dat ik veel te snel wilde gaan afbouwen (rond een jaar). Ik heb duidelijk gemaakt dat dit een goed doordachte beslissing is en dat ik het een prettiger gevoel vind, mede door alle bijwerkingen langzaam af te gaan bouwen. Dit werd me sterk afgeraden maar het blijft eigen keuze. Vervolgens geen advies gekregen hoe ik dit het beste kon gaan aanpakken. Mezelf wel verdiept hierin dus ik wist dat langzaam afbouwen zeker een aanrader is. Toen ik een recept vroeg voor een lagere dosering kreeg ik deze niet en had ze de andere dosering stopgezet waardoor ik geen nieuwe meer kon halen. Ze gaf aan dat ik toch wilde stoppen en aangezien ik geen risicofactoren had ik dit gewoon kon doen. Vervolgens een hele bulk aan ontwenningsverschijnselen gehad waar ik zoveel last van had! Uiteindelijk wel doorgezet. Heb me al lange tijd niet meer zo goed gevoeld sinds ik van de medicatie af ben, wat een verschil! Al had ik wel serieus gehoopt op een meer professionele ondersteuning en het afbouwen in kleine stapjes willen doen.

  1. Mila

   Beste Lieve,

   Wat fantastisch dat het je gelukt is! En dat je ook voet bij stuk hebt gehouden ondanks de tegenwerking die je kreeg. Ik vind het schokkend om te horen dat je arts niet wilde meewerken aan het op een rustige en verantwoorde manier afbouwen. Maar in plaats daarvan gewoon in een keer de medicatie had gestopt. Dat zal niet makkelijk geweest zijn om op deze manier te moeten stoppen.

   Er is nog wel een weg te gaan voordat elke psychiater goed op de hoogte is van hoe je op een verantwoorde manier afbouwt. En bereid is om te helpen bij het afbouwen op het moment dat de patiënt zélf aangeeft om te willen stoppen.

   Heel fijn om te horen dat je je zonder medicatie zoveel beter voelt! Het afbouwen zelf is niet altijd makkelijk, maar het is het heel erg waard om toch door te zetten.

   Groetjes van Mila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *