Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Vlinder

Vlinder (pseudoniem) is 50 jaar, getrouwd en moeder. Na een jarenlange strijd zowel in als mét de psychiatrie heeft ze een bestaan opgebouwd en heeft ze leren omgaan met het leven.

Paroxetine afbouwen in kleine stapjes; nauwkeurigheid telt

blog- paroxetine afbouwen in kleine stapjes

Vlinder schrijft regelmatig over Paroxetine afbouwen op PsychoseNet. Hoe dat is? Om het zacht uit te drukken: Geen gemakkelijke opgave. In dit blog over Paxoxetine afbouwen in kleine stapjes komt Vlinder wederom terug op het onderwerp. “En zo ineens was het er…. Angst.”

Een aantal maanden deed ik het erg goed op 4 mg. De prikkelverwerking was wel lastig, evenals het slapen, maar verder mocht ik niet klagen.

Eind december was mijn laatste stabilisatie-strip van 4 mg. De strip daarna zou weer een afbouwstrip worden, van 4 naar 3,5. Stiekem zag ik er enorm tegenop. Al in november dacht ik geregeld zuchtend: eind december moet ik weer. Dat was een luid signaal, dat ik niet wilde opmerken….

De laatste week van december voelde ik me intens gelukkig!! “Wauw” dacht ik, “als ik zo het oude jaar uitga, kan het alleen maar beter worden”!! Het slapen ging al wel steeds slechter. Geregeld was het zo dat ik wakker schrok. Soms waren het gedachten over actuele dingen, soms ook onsamenhangende gedachtes die niet eens reëel waren, of überhaupt waren geweest.

Paroxetine afbouwen in kleine stapjes

En zo ineen was het er…. Angst. En niet zomaar angst, maar echt een verlammende, misselijkmakende angst, beginnend in m’n buik, rondom mijn navel, als een draaikolk. Wanneer het zweet me uit begon te breken zakte het af, waarna vrij snel een nieuwe mij overviel. Ik wist niet wat me overkwam. Overdag kon ik het redelijk opvangen, maar ‘s nachts was het een drama. De oxazepam begon ik weer veelvuldig te eten. Eerst 1, daarna als het niet afzakte nog 1, en vaak hielp het pas na een 3e tablet. De adrenaline was velen malen sterker, ik ging er dwars door heen. Na 2 weken kon ik Jim mailen, evenals de persoon die mij op energetisch niveau goed begeleid. De vakanties van hen zaten erop. Ik zat ondertussen qua afbouwen op 3,7 mg. Jim zn advies was: direct stoppen!!! Dat heb ik gedaan. Ik ben gelijk weer naar 4 mg gegaan. Dit gaf een week rust en helaas begon toen het hele feest weer van voor af aan.

Ik snapte er niets van. Wat heb ik toch? Wel was deze angst niet vreemd voor mij. In het verleden had ik hier veelvuldig mee te maken, zelfs met alle kalmeringsmiddelen kwam het gevoel erdoorheen. Wederom begon ik weer met de oxazepam en net als de weken daarvoor hielp het niets… na een paar dagen dacht ik: nu is het klaar. Ik had ondertussen angst voor de angst opgebouwd, durfde niet meer naar bed, was emotioneel een wrak en voelde me zo enorm down dat gedachten als :”is dit het nu”, en “zo hoeft het voor mij niet meer” geregeld in me opkwamen en nam een beslissing. Ik ging terug naar 5 mg, gooide de oxazepam aan de kant, heb de slaapkamer energetisch én aards schoongemaakt, en iedere keer als de angst mij overviel suste ik mezelf en stelde mezelf gerust met de woorden: ik ben oke, alles is oke, ik lig lekker en veilig in mijn warme bed, niets kan mij gebeuren. En het werkte!

Regie

Ik nam weer de regie, over hoe ik omging met mijn gevoelens en handelen. Gevoelsmatig ging ik in mijn kracht staan, ipv mij “slachtoffer” te voelen toen ik besloot geen ruimte meer te geven aan de nare gevoelens maar juist de focus te leggen op de innerlijke kracht. En tot op heden is de angst weggebleven, heb ik de oxazepam nog niet meer aangeraakt. Het heeft veel tijd gekost weer bij te komen, zowel emotioneel als fysiek. En ook de wetenschap dat het afbouwen “maar” tot 5 mg gelukt is was even een domper. Maar toen bedacht ik me weer waar ik wegkom, en dat ik dankbaar ben dat mijn lichaam zo goed aan mij verteld wat voor mij de juiste weg is, dat ik alleen nog wat beter mag afstemmen en luisteren.
Het afbouwen staat inderdaad geparkeerd. Misschien wel voor altijd. Want het was niet alleen het psychische stukje waardoor ik last kreeg, ook het feit dat ik onder de 5mg grens zat speelde mee.

Zo zie je maar hoe belangrijk paroxetine afbouwen in kleine stapjes is, en hoe essentieel het persoonlijke afstemmen is wat een goede dosis betreft.

Voor nu heb ik er vrede mee en ben ik trots op het feit dat ik hier nu sta. Het is een veilige dosis aldus Jim Misschien begint het over een tijdje weer te kriebelen, dat ik toch weer verder wil. Ik zeg nooit nooit. Maar eerst moeten alle rest-onttrekkingsverschijnselen een heeeel lange tijd weg zijn. De hyperalertheid is nog steeds aanwezig. Dus misschien: wordt vervolgd, of: dit was mijn afbouwtraject!! De toekomst zal het leren.

Reacties

3 reacties op “Paroxetine afbouwen in kleine stapjes; nauwkeurigheid telt”

 1. Marion

  Ik ben teruggegaan van 20 naar 10. En in eerste instantie wilde ik tot 0. Maar nu laat ik het minstens een jaar zo, misschien wel altijd.
  Voordelen: minder overgewicht, geen enge dromen, alerter en helderder.
  Nadelen: vaker prikkelbaar.

 2. Piet Meertens

  Beste Vlinder,

  Ik vind het al (een) hele stap(pen) om tot 5 mg te komen!
  Na herhaald pogingen ben ik zelf steeds weer naar 20 mg teruggegaan.
  Jouw relaas geeft me hoop, maar ben ook huiverig voor de weg naar beneden (als ik dat er al voor over zou hebben).
  Misschien is die 5 mg wel een ‘veilige’ onderhoudsdosis voor jou (en anderen). Mijn ’theorie’ is dat onze hersenen te lui zijn geworden door de medicatie waardoor terug naar nul in feite onmogelijk wordt. Maar misschien gloort er hoop….

  1. Nienje

   Beste Piet,
   Zelf heb ik paroxetine gebruikt vanaf 1996. Gestart met 20 mg en daarna een onderhoudsdosering van 10 mg dagelijks. Aantal keren geprobeerd om te stoppen, maar kreeg steeds een terugval. Angst, overprikkeld en slecht slapen was de reden om weer te starten. De huisarts gaf aan dat er met gebruik niets mis is, Je mist van nature een bepaald stofje in je hersenen en dit vul je aan, zoals insuline bij diabetes. Toch kon ik me er niet bij neerleggen omdat ik vind dat het middel me afvlakt en ik niet altijd mijn grenzen voel. ‘Ik dans zolang ik kan’.
   Vanaf januari vorige jaar ben ik gaan afbouwen. Eerst naar 5 mg en toen voorzichtig naar 2,5mg. Even weer een terugval gehad (overlijden van dierbare naaste). Vooral angst en depersonalisatie. Me los voelen van mezelf en vervreemd zijn. Gevoelloos in ledematen, band om mijn hoofd.
   Ik ben in november overgegaan op de taperingsstrips van de Regenboog Apotheek. Eén maand van 5 mg naar 2,5 mg, eén maand gestabiliseerd op 2,5 mg en de laatste maand van 2,5 mg naar 0. Vanaf eind januari ben ik clean.
   Ik vind dat het goed gaat., maar het is ook een acceptatie. Ik ga niet 100%. Last van prikkelbaarheid. Kan kwaad zijn op de hele wereld en overreageren, moeite met concentratie en de chaos in dagelijks werkzaamheden neemt toe. Prikkels, zoals geluid, komen extra hard binnen. Maar er zijn ook goede momenten op een dag. De emotie wordt meer gevoeld, soms verdriet, soms heel hard lachen. Het is weer voelen dat ik leef. Het loslaten en me goed vinden zoals ik ben, helpt ook. Denk altijd maar weer; zelfs een kapotte klok geeft twee keer per etmaal de juiste tijd aan’. Elke dag heeft zijn goede momenten.
   Maar wat jij schrijft over luie hersenen herken ik. Ik heb het idee dat mijn hersenen nog niet gereset zijn en dat ik daardoor last heb van bovenstaande verschijnselen. Maar ik heb vertrouwen dat het beetje bij beetje weer beter gaat en dat het ‘uitsluipen’ na 27 jaar gebruik zijn tijd nodig heeft. Ik ben er nog niet, maar wel herstellende…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *