Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik nu het beste doen na te snelle afbouw van paroxetine?

Vraag

Goedendag,

Na 10 jaar gebruik van paroxetine 40 mg ben ik in augustus 2021 begonnen met afbouwen. Ik ging direct naar 20 mg, in november naar 10 mg en in maart elke week 2 mg per week eraf. Half april had ik alles afgebouwd.

Twee weken later begon ik me erg slecht te voelen. Zowel lichamelijk als psychisch. Vanaf vorige week heb ik ook veel huilbuien. Ik heb duidelijk te snel afgebouwd.

Wat is nu het beste om te doen? Teruggaan naar 10 mg paroxetine, of toch even doorzetten?

Helaas heb ik geen goede begeleiding dus ik hoop dat u mij kunt adviseren.

Hartelijke groet.

Antwoord

Hey E.,

Dit is een lastige situatie. Je had beter kunnen afbouwen met een vast percentage eraf (hyperbool) en niet met een vaste hoeveelheid eraf (lineair).

Maar goed dat is achteraf. Je zit nu met een probleem.

Het is niet gezegd dat teruggaan naar 10 mg je situatie zal verbeteren. Er zijn mensen in jouw situatie die daar helemaal geen baat bij hadden.

Wat soms wordt aangeraden is om te proberen met een microdosering van paroxetine, en dan kijken of je je beter voelt als je het neemt.

Bijvoorbeeld vijf pillen van 0.1 of 0.5 mg bestellen (via bijvoorbeeld de  Regenboog Apotheek), of zelfs 1 mg, en dan een dag of vijf proberen of het iets uitmaakt.

Je moet dit uiteraard wel allemaal eerst met de huisarts bespreken!

Hope this helps, sterkte!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 24 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Medicatie
Paroxetine

Lees ook