Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Ik heb last van onttrekkingsverschijnselen door afbouw paroxetine, moet ik doorzetten?

Vraag

Beste meneer Groot,

Onlangs ben ik erachter gekomen dat ik zwanger ben. Dit kindje is heel gewenst, maar omdat ik paroxetine gebruikte vanwege een depressie was het niet gepland.

Meteen na de positieve test heb ik de huisarts gebeld en hij zei: meteen afbouwen. In het verleden is een eerdere afbouwpoging mislukt in verband met terugkerende depressieve verschijnselen en neiging tot automutilatie.

In een week heb ik afgebouwd van 25 mg (ik had Seroxat suspensie gekregen omdat ik sowieso wilde afbouwen) naar 0 mg. Nu moet ik zeggen dat ik extreem vermoeid ben, ik slaap vijf tot zes uur per nacht. Ik voel mee labiel en heb het gevoel alsof ik continu in een roes leef. Mijn hoofd voelt raar. Tevens heb ik nauwelijks eetlust en lichte misselijkheidsklachten. Maar dit kan ook door de zwangerschap komen.

Gelukkig heb ik geen last van depressieve klachten of neiging tot automutilatie.

Ik voel me al met al aardig beroerd en ik vraag me af wanneer ik kan verwachten dat de ontwenningsverschijnselen stoppen. Met de huisarts heb ik al meerdere keren contact gehad, maar hij heeft weinig ervaring met het op de juiste manier afbouwen van antidepressiva.

Is het verstandig om nogmaals contact op te nemen met de huisarts of zou ik nog enkele dagen/weken kunnen afwachten of de ontwenningsverschijnselen minder worden?

Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Antwoord

Beste J.,

Ik begrijp heel goed dat je i.v.m. je zwangerschap liefst zo snel mogelijk met je paroxetine wilt stoppen, maar het is niet verstandig om dat snel te doen. De kans is zeer groot dat je dan last krijgt van onttrekkingsverschijnselen. Ik denk dat je dat nu al heel duidelijk merkt. Als je niets doet zullen die klachten nog (veel) erger worden.

Wat ik je daarom aanraad is om snel weer paroxetine te gaan gebruiken, dan zul je je als het goed is snel weer beter gaan voelen. De dosis waar je naar teruggaat hoeft waarschijnlijk niet de 25 mg te zijn die je gebruikte. Het is goed mogelijk dat 20 mg of 15 mg daarvoor ook al genoeg is. Als je dit probeert kom je daar snel genoeg achter. Overleg hierover met je behandelaar.

Als je dit gedaan hebt en dat helpt dan kun je daarna opnieuw beginnen met afbouwen, maar dan op een veiligere manier, door de dosis in kleine stapjes volgens een verantwoord (zogenaamd ‘hyperbolisch’) afbouwschema te verlagen. Dat kan met behulp van taperingstrips. Met de standaardmedicatie die de apotheker kan leveren kan je behandelaar je hiermee in de praktijk niet op een goede manier helpen. Dat komt doordat farmaceutische bedrijven nooit de doseringen hebben geleverd die voor veilig en verantwoord afbouwen nodig zijn.

Hoe snel je, zonder problemen te krijgen, kunt afbouwen weet je niet van tevoren. Maar het is reëel om uit te gaan van een periode van minimaal twee maanden. Als je per se sneller wilt gaan mag je daarvoor ook kiezen, dat is een afweging die je zelf moet (en mag) maken. Maar verstandig lijkt het me, in verband met de grote kans op onttrekkingsverschijnselen, niet.

Wat ik je in ieder geval aanraad is om tijdens het afbouwen één keer per dag het zelfmonitoringformulier in te vullen dat bij iedere taperingstrip zit. Dat is niet moeilijk en kost je weinig tijd. Als je dat doet dan help je jezelf en je behandelaar om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat is zo omdat het afbouwschema dan op tijd kan worden aangepast als er onttrekkingsverschijnselen optreden. Als dat gebeurt is het namelijk niet verstandig om zomaar door te gaan met afbouwen omdat dan die klachten erger zullen worden. Dat voorkom je door de afbouwsnelheid te verlagen of door een tijdje op dezelfde dosis te blijven (stabiliseren). Zo voorkom je problemen waar je anders misschien heel veel last van kunt krijgen.

Nog een waarschuwing (!): Probeer NIET af te bouwen met vloeibare paroxetine. Die is daarvoor niet ontwikkeld en niet getest. En aan het eind van het afbouwtraject is de dosering voor verantwoord afbouwen niet nauwkeurig genoeg.

Ik hoop dat dit antwoord je helpt, ik wens je een voorspoedige zwangerschap en hoop dat het je lukt om zonder veel problemen op een goede manier je paroxetine af te bouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 1 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Depressie
Medicatie
Paroxetine

Lees ook