Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Mila

Mila (46) blogt over haar herstel voor PsychoseNet. Ze hoopt dat bezoekers van de site hier wat aan hebben.

Zij is sinds het afronden van haar studie geneeskunde al meer dan 20 jaar met veel plezier werkzaam in de gezondheidsbranche. Nu met hernieuwde energie en motivatie, door de beschreven onvoorziene en ingrijpende persoonlijke ervaring.

Wat mij helpt – Mila over mentaal in balans blijven

blog- wat mij helpt

In deze voorafgaande blog en deze voorafgaande blog vertelt Mila hoe zij in een psychose terechtkwam, medicatie kreeg en deze vervolgens weer wist af te bouwen. Deze blog is gewijd aan dat wat haar helpt om zichzelf mentaal in balans te houden. “Het gaat dus weer goed.”

Om maar met de deur in huis te vallen: Ik heb me er vanaf het begin nooit bij willen neerleggen dat ik een hersenziekte genaamd schizofrenie zou hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ik ben doorgedraaid door extreem slaapgebrek en dat er met mijn hersenen niets, althans niets bijzonders aan de hand is.

Daar komt nog bij dat ik sowieso iets heb tegen het plakken van labels op mensen. Het werkt stigmatiserend. Als je bijvoorbeeld tegen iemand zegt dat je ADHD hebt of een persoonlijkheidsstoornis, dan heeft die ander vaak meteen al een oordeel over je. En het zorgt er andersom ook voor dat de mensen die zo’n label hebben gekregen het gevoel krijgen dat ze daardoor bepaalde dingen niet kunnen of dat ze een ziekte hebben. En dat ze zich erbij neerleggen dat dit label voor de rest van hun leven geldt. Ik denk dat deze insteek gewoon niet helpt als je mentale klachten hebt. Je moet juist het gevoel krijgen dat er wél iets aan te doen is. En dat je situatie niet hopeloos is.

Ook is me opgevallen dat iedereen wel ‘issues’ heeft. Ik begrijp dat dit bij de één ernstiger vormen aanneemt dan bij de ander. Maar waarom zouden we er bij de één dan niets van vinden en er bij de ander een label op plakken omdat het toevallig voldoet aan willekeurige regeltjes?

Wat mij helpt

Het gaat dus weer goed met me gelukkig. Natuurlijk heb ik net als ieder ander nog weleens dagen dat ik me wat minder voel. Maar ik weet nu wat ik daaraan kan doen en hoe ik mezelf mentaal in balans kan houden. Het zijn eigenlijk vooral leefstijlaspecten die mij het meeste helpen.

Voor mij staat met stip op nummer één dat ik altijd voldoende slaap. Ik ga elke avond bijtijds naar bed en sta elke ochtend rond dezelfde tijd weer op. De drie R’s (Rust, Reinheid en Regelmaat) uit grootmoeders tijd zijn echt zo gek nog niet. Hierbij is het voor mij belangrijk dat ik niet tot laat achter een beeldscherm zit. Dus liefst geen computerwerk en mobiele telefoon meer na 21:00, omdat ik dan vaak langer wakker lig. Bij voorkeur lees ik nog een uurtje of loop ik een ommetje voor ik ga slapen. Dat helpt mij om makkelijker in te slapen.

Verder is het voor mij belangrijk dat ik regelmatig wandel in de natuur en aan sport doe. Ik loop twee keer per week hard en ga één of twee keer naar de sportschool. Yoga of meditatie is niets voor mij omdat dit mijn aandacht te veel naar binnen richt. Het werkt bij mij het beste als ik mijn aandacht zoveel mogelijk naar buiten op dingen in mijn omgeving richt. Dat voorkomt dat ik ga piekeren, daardoor gestrest word en me vervolgens down ga voelen. Vandaar dat het beoefenen van een actieve sport voor mij het beste werkt. Sowieso ga je je natuurlijk gezonder voelen door te sporten en dat heeft ook weer een positieve invloed op je mentale welzijn.

Een andere belangrijke factor voor mij is productief blijven. Lekker met mijn werk bezig zijn zorgt er ook voor dat ik extravert en oorzakelijk blijf. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik in de gezondheidsbranche werk, wat veel voldoening geeft. Het is voor mij echt heel belangrijk om een doel te hebben waar ik blij van word. Verder zorg ik ervoor dat ik gezond eet (zonder door te slaan hierin, want een lekker stuk taart als iemand jarig is moet gewoon kunnen) en dat ik als aanvulling op mijn voeding bepaalde supplementen gebruik.

Ik zweer bij de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze zijn zo belangrijk voor onder meer onze hersenfunctie en hier krijgen echt heel veel mensen te weinig van binnen. Ik gebruik een hoge dosering (1500-2000 mg EPA/DHA per dag) omdat studies laten zien dat bij veel soorten klachten lage doseringen niet effectief genoeg zijn. Daarnaast zorg ik dat mijn vitamine D-spiegel altijd op het optimale niveau blijft door het hele jaar vitamine D3 te slikken (zo’n 50 mcg per dag). Verder gebruik ik dagelijks een multivitamine en zorg ik voor een voldoende inname van magnesium (100-200 mg).

Wees je eigen raadgever

Een laatste tip die ik kan geven, is dat het mij geholpen heeft om ‘mijn eigen raadgever’ te zijn. Natuurlijk heb je soms de hulp nodig van een professional, maar deze heeft ook niet alle waarheid in pacht. Jij weet zelf wat het beste voor je is en hoe jouw situatie in elkaar zit. En je moet het uiteindelijk zelf doen. Het is jouw leven, wat je zelf vorm kunt geven. Een slachtofferrol spelen (wat ik een tijdje heb geprobeerd) vertraagde mijn herstelproces. Het zorgde ervoor dat ik bepaalde gebeurtenissen niet los kon laten en anderen ervoor verantwoordelijk maakte.

In werkelijkheid heb je daar alleen jezelf mee omdat je jezelf hiermee vastpint in het verleden en in een effectpositie plaatst. Mij heeft het in ieder geval het meeste geholpen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor mijn situatie, het verleden los te laten en me op de toekomst te richten. En ik doe vooral ook veel leuke dingen. Ik geniet van tijd doorbrengen met mijn dierbaren en neem voldoende tijd voor mezelf. Elk weekend probeer ik een van beide dagen vrij te houden van afspraken zodat ik die dag kan gebruiken voor dingen waar ik op dat moment zin in heb (of dat nu hardlopen, wandelen of een mooie serie op Netflix kijken is).

Een tip voor de GGZ

Leefstijladviezen zouden wat mij betreft echt standaard deel uit moeten gaan maken van behandelrichtlijnen, zowel voor mentale als lichamelijke gezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat we als maatschappij op allerlei vlakken vooruit zouden gaan, als mensen gezonder zouden gaan leven.

In de volgende tevens laatste blog in deze serie neem ik jullie mee op mijn ‘reis’ door PsychoseNet. Ik heb veel aan deze site gehad zoals ik al ergens opmerkte. Graag deel ik met jullie wat ik allemaal tot mij genomen heb bij het zelf aanpakken van mijn psychose.

Reacties

10 reacties op “Wat mij helpt – Mila over mentaal in balans blijven”

 1. Ellen

  Bedankt voor je blog, Mila. Fijn dat je jouw ervaring wilde delen. Ik sta op het punt om mijn laatste beetje medicatie af te bouwen, van 2,5 mg naar 0. Ik verbaas me erover hoe weinig kennis mijn psychiaters uberhaupt hebben over afbouwen en loop ook tegen hun denken aan dat ik voor de rest van mijn leven een schizoaffectieve stoornis heb waarvoor ik de rest van mijn leven medicijnen moet slikken. Maar net als jij heb ik een lange periode van slapeloosheid achter de rug. Bovendien zijn mijn vitamine B12 en D telkens heel laag. En ja ik heb een intense ervaring achter de rug. Ik ben heel blij dat je ook je vitamineverhaal deelt. Ik heb al eerder gekeken naar een goede slaaphygiëne en wat voor mij werkt. Ik weet ook waar ik overdag rustig en blij van wordt. Die vitaminehuishouding vermoedde ik altijd wel, maar daar heb ik nog niets mee gedaan. Ik neem dat zeker mee tijdens mijn afbouwperiode. Dank!

  1. Mila

   Hi Ellen, wat goed dat je aan het afbouwen bent! En dat je je niet neerlegt bij de ‘diagnose’ die je hebt gekregen. Heel mooi dat je voor jezelf hebt gevonden wat voor jou werkt om in balans te blijven. Dat is echt de manier, weet ik uit eigen ervaring!

   Te weinig slaap is inderdaad funest voor de mentale balans. En als je tekorten hebt aan vitamine D en B12 helpt dat ook niet mee. Gelukkig is daar vrij eenvoudig iets aan te doen door de juiste supplementen te gebruiken. Misschien een tip om ook eens je omega 3-index te meten (dat kan met een simpel vingerpriktestje) zodat je weet of je voldoende EPA en DHA binnenkrijgt? Dat zijn belangrijke vetzuren waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen.

   Veel succes met het afbouwen van het laatste beetje medicatie! Een heerlijk vooruitzicht om straks weer helemaal jezelf te zijn en verlost te zijn van vervelende bijwerkingen!

   Groetjes van Mila

 2. Nicole

  Beste Mila,
  dank voor je nuchtere, concrete adviezen, ik ga ze uitprinten en herlezen en EPA/DHA, vit D en magnesium innemen. Hartelijk dank!

  Nicole

  1. Mila

   Hi Nicole,

   Dat is goed te horen. Ik hoop dat je er net als ik veel baat bij zult hebben.
   Veel succes gewenst!

   Groetjes van Mila

 3. Suzanne

  Beste Mila,
  Zojuist heb ik je laatste bijdrage gelezen en direct daarna de 2 eerdere bijdragen. Dit is écht het beste dat ik tot nu toe hier gelezen heb.
  Blijf alsjeblieft schrijven hier!🙏🏻

  1. Mila

   Fijn om te horen, Suzanne! Dank je wel 🙂

  2. Gaby

   Liebe Mila, deinen Bericht fand ich sehr sehr hilfreich. Bei meiner Tochter wurde Psychose vor 14 Tagen diagnostiziert. Bisher habe ich nur gelesen wie schwer es ist mit einer Psychoseerfahrung zu leben. Ich freue mich so einen positive Erfahrung zu lesen und wie du es geschafft hast. Meine Tochter kann sich an die Psychose, Wahnvorstellungen nicht mehr erinnern und sie sagt, dass sie nichts hatte. Wie hast die Erkenntnis und Einsicht gewonnen, dass du Psychose hattest? Liebe Grüße Gaby

   1. Mila

    Beste Gaby, dank je voor je bericht. Wat naar om te horen dat je dochter zo’n heftige ervaring heeft gehad. Het duurde bij mij ook wel een tijdje voor ik besefte wat ik meegemaakt had. Dat besef kwam langzamerhand. Ik vond het gewoon te moeilijk om onder ogen te zien in het begin, denk ik.

    Ik heb wel ervaren dat het helpt als je de naam die eraan wordt gegeven (‘psychose’) niet zo belangrijk maakt. Iedereen ervaart een ‘psychose’ ook weer anders. Ik denk dat het niet goed is om er een label op te plakken. Het gaat er vooral om dat je ervoor zorgt dat het na zo’n heftige ervaring (hoe je dat voor jezelf ook wilt noemen) weer goed met je gaat en dat je manieren vindt om te herstellen. En herstellen is dus zeker mogelijk. Hopelijk beantwoordt dit je vraag een beetje. Sterkte gewenst!
    Groetjes van Mila

    Liebe Gaby, vielen Dank für deine Nachricht. Es ist traurig zu hören, dass deine Tochter eine so intensive Erfahrung gemacht hat. Auch bei mir hat es eine Weile gedauert, bis ich begriff, was ich erlebt hatte. Diese Erkenntnis kam erst nach und nach. Am Anfang fiel es mir einfach zu schwer, mich dem zu stellen, glaube ich.

    Ich habe festgestellt, dass es hilft, wenn man den Namen, den man ihr gibt (“Psychose”), nicht so wichtig nimmt. Jeder Mensch erlebt eine Psychose auch anders. Ich glaube nicht, dass es gut ist, sie mit einem Etikett zu versehen. Die Hauptsache ist, dass es einem nach einer so intensiven Erfahrung (wie auch immer man es für sich selbst nennen will) wieder gut geht und dass man Wege findet, sich zu erholen. Und Erholung ist also durchaus möglich. Ich hoffe, das beantwortet Ihre Frage ein wenig. Ich wünsche dir viel Glück!
    Liebe Grüße von Mila (Entschuldigung, wenn mein Deutsch nicht ganz korrekt ist)

 4. Roelof

  Ik ben het volledig met je eens. Goed slapen, goed eten en activiteiten ondernemen, daar wordt je beter van

  1. Mila

   Dank je voor je reactie, Roelof! Het zijn simpele dingen inderdaad, maar ze zijn heel effectief om je goed te blijven voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *