Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Heeft u aanvullende tips zodat ik nog meer in balans kan blijven?

Vraag

Hallo Ralph,

Ik ben al een hele tijd herstellende van een psychose die kwam door middelengebruik. Echter was hiervoor mijn leven altijd al rennen of stilstaan. Er was maar weinig balans tussen beide.

Naarmate ik verder herstel merk ik dat ik soms weer de neiging heb om te gaan rennen. Meer te doen op een dag. Dit voelt enerzijds lekker, productief en succesvol … anderzijds merk ik dat als ik dit te lang doe dat mijn psychische (randpsychotische) klachten terugkeren.

Mijn vraag is niet of ik bipolair ben, maar eerder welke tools mij kunnen helpen om meer in balans te blijven.

Zelf zet ik veel in op sport, wandelen in de natuur, afgekaderde werkdagen en creatief bezig zijn. Verder let ik op mijn alcohol- en cafeïnegebruik.

Kan ik hieraan nog iets toevoegen?

Ik kijk erg uit naar uw gedachten.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Dag J.,

De maatregelen die je beschrijft zijn prima. Het is daarbij vooral van belang om tijdig te onderkennen dat je in een iets te hoge versnelling staat, en dan meteen ‘gas terugnemen’ en ’terugschakelen’. Je agenda leeg maken, op tijd naar bed, geen drank, drugs en koffie, niet al te veel interpersoonlijke interacties.

Het is ook ’trial and error’, want iedereen is weer anders.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 november 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Psychosegevoeligheid

Lees ook