Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is hypomanie een probleem als ik het zelf niet ervaar als een probleem?

Vraag

Bepaalde artsen gaven aan bij mij een vermoeden te hebben van een manische episode op dit moment. Nu ben ik al wel bekend met perioden van depressie en snelle wisselingen in stemming. Ik herken me wel in hypomanie maar niet zozeer in manie.

Maar is dat een probleem? Want ik ervaar die perioden juist als heel prettig. Een soort constant verliefd gevoel en bakken met energie. Bij mij leidt dat ook niet echt tot problemen in mijn functioneren. Is het dan ook een probleem? Want ik weet niet of ik wel zonder die perioden van euforie zou willen en ik doe er niemand kwaad mee.

Depressie vind ik wel vervelend maar daar gebruik ik een antidepressivum voor wat wel iets helpt.

Nu is de keuze aan mij om te laten onderzoeken of er sprake is van een bipolaire stoornis.

Antwoord

Beste S.,

Een hypomanie is een toestand met manische verschijnselen (euforische stemming en veel energie hebben, en soms enkele andere kenmerken) die per definitie niet tot grote problemen leiden, en inderdaad soms als prettig worden ervaren zolang je jezelf niet uitput.

Als er toch problemen van komen, dan noemen we het meestal een (lichte) manie. Als iemand een hypomanische fase doormaakt die eerder ook depressies heeft gehad, dan noemen we dat een bipolaire stemmingsstoornis type 2. Het probleem daarbij is meestal de depressie. Vaak wordt die wel iets anders behandeld dan een ‘gewone’ (unipolaire) depressie. Kijk ook eens op www.thuisarts.nl voor meer informatie hierover.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 juni 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook