Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Bram-Sieben

Bram-Sieben schrijft maandelijks een bijdrage voor Psychosenet. Hij is actief voor patiëntenvereniging Anoiksis. Ook is hij als  onderzoeksmedewerker betrokken bij HAMLETT en OPHELIA. Dat zijn twee grote Nederlandse onderzoeken naar het gebruik en afbouw van anti-psychotische medicijnen.

Bram en de wetenschap – Floor de Boer over psychose, gezondheid en voeding

Psychose, gezondheid en voeding door Floor de Boer

Als gastblogger levert Bram-Sieben maandelijks een bijdrage aan PsychoseNet. Hij is al jaren actief voor patiëntenvereniging Anoiksis, de vereniging van mensen met een psychosegevoeligheid. Tevens is hij als onderzoeksmedewerker betrokken bij de studies Ophelia en HAMLETT. Deze maand een interview met met Floor de Boer over psychose, gezondheid en voeding.

Bram-Sieben: “Mijn blogs hebben als doel om meer bekendheid te geven aan wat er binnen het onderzoeksveld gebeurt rondom psychoses. Er is ook ruimte voor de persoonlijke kanten van de onderzoekers.

Veel plezier met het lezen van deze blog, een interview met Floor de Boer over voeding en schizofrenie* naar aanleiding van haar scriptie “Nutritional Psychiatry: an investigation of schizophrenia”.


Wat is de studie-achtergrond van Floor de Boer?

Floor heeft tijdens haar studie voor een open programma gekozen met vakken uit de psychologie, biomedische wetenschappen en neurowetenschappen. Ze volgt nu een Research Master Brain and Cognitive Sciences en ze gaat stage lopen bij het project ‘zorg voor denken’: een samenwerking tussen de Hersenstichting en vele wetenschappers. Floor zal passend materiaal ontwikkelen om wetenschappelijke kennis over te brengen op mensen met cognitieve klachten. Dit met het doel dat deze groep mensen makkelijker gebruik kan maken van deze kennis.

Scriptie: Psychose, gezondheid en voeding

Uit het literatuuronderzoek van Floor blijkt dat schizofreniepatiënten vaak overgewicht hebben. Ook hebben zij een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Een voedingspatroon met een hoge inname van suikers, zout en verzadigd vet ligt vaak aan de basis van deze problemen. Floor zag namelijk dat personen met de diagnose schizofrenie relatief veel fastfood aten, vooral bewerkte voedingsmiddelen aten en weinig zelf eten klaarmaakten (het klaarmaken van brood valt daar ook onder).

Floor kwam daarnaast tegen dat er relatief veel tekorten werden gevonden van bepaalde mineralen, vitamines en gezonde vetten. In voedingsmiddelen zoals groente, fruit, noten en vis zitten deze voedingsstoffen, maar die werden door veel cliënten te weinig gegeten. Deze tekorten kunnen in gezonde mensen klachten geven die lijken op de positieve, negatieve en cognitieve klachten die je bij de diagnose schizofrenie vindt.

Floor beveelt daarom aan om eventuele voedingstekorten aan te pakken. Het liefst met een gezond voedingspatroon, want het gebruik van voedingssupplementen kan overdosering in de hand werken. Ook beveelt ze extra beweging aan om overgewicht tegen te gaan. Tot slot vond Floor in haar studie dat er een link is tussen medicatie en een verhoogd hongergevoel met daardoor hogere calorie innames en gewichtstoename. Ook is medicatiegebruik gerelateerd aan een hogere kans op hart- en vaatziektes.

Aanleiding van de scriptie psychose, gezondheid en voeding

De interesse van Floor voor de hersenen ontstond tijdens een biologieles over het zenuwstelsel. ‘Wat is de invloed van de hersenen op iemands persoonlijkheid?’, vroeg zij zich af. Vanuit die interesse heeft Floor gewerkt voor Brein in beeld en kinderen de werking van de zintuigen laten ervaren. De eerste keer dat Floor Iris Sommer tegenkwam, was als spreker bij een symposium van Brein in beeld. Later heeft zij Iris benaderd voor haar scriptie, wat er toe heeft geleid dat ze de wereld van psychose en schizofrenie is ingerold. Dat schizofreniepatiënten een uiteenlopende groep vormen, maakt het voor Floor zeker interessant.

Psychose en stigma?

Floor was aanwezig toen een studiegenoot voor een grote groep medestudenten over zijn psychische klachten vertelde. Daar was erg veel respect voor. Het maakte indruk. Het toegeven dat je niet goed in je vel zit en er hulp voor vragen blijft echter vaak nog lastig. In haar vriendenkring merkt ze gelukkig dat ze minder bang zijn te delen over dat ze naar een psycholoog of psychiater gaan, of medicatie gebruiken, dan eerdere generaties waren. Wel blijft het alleen binnen eigen kring bespreekbaar en is het daarbuiten nog taboe. Floor heeft respect voor mensen met psychosegevoeligheid en vindt dat deze een goede plek in de samenleving verdienen.

Wat geeft Floor zin?

Elke zomer gaat Floor een paar weken zeilen in Friesland of op zee. Zeilen heeft ze van huis uit meegekregen. Het back-to-basic ervan spreekt haar erg aan. Zonder internet heeft Floor alle tijd om te lezen met verder alleen de golven om zich heen. Het wassen van je haar is dan bijvoorbeeld al een heel ding en Floor merkt dan dat ze eigenlijk niet veel nodig heeft om gelukkig te zijn. Wandelen doet ze graag en even de buurt ontdekken doet haar meestal goed. Zo met Corona komen de muren af en toe flink op je af. Rustig heen en weer naar de stad fietsen vindt ze dan ook prettig. Op die manier maakt zij zich soms ook mentaal klaar voor de dag, of kan ze aan het einde ervan alles vast een beetje verwerken. Het maakt haar ook gelukkig als ze met vrienden is en samen een terrasje kan pakken. Rustig met een bakje koffie en de telefoon even thuis.

Floor’s boodschap: “Eten is belangrijk: eet lekker, maar denk na over wat je eet. Je voelt je er vaak beter door.”

Foto credit: Hermes Rivera

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *