Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Bram-Sieben

Bram-Sieben schrijft maandelijks een bijdrage voor Psychosenet. Hij is actief voor patiëntenvereniging Anoiksis. Ook is hij als  onderzoeksmedewerker betrokken bij HAMLETT en OPHELIA. Dat zijn twee grote Nederlandse onderzoeken naar het gebruik en afbouw van anti-psychotische medicijnen.

Bram’s kennismaking met de wetenschap – interview met Jenny Borkent

guts studie, interview met Jenny Borkent.

Als gastblogger levert Bram-Sieben maandelijks een bijdrage aan PsychoseNet. Hij is al jaren actief voor patiëntenvereniging Anoiksis, de vereniging van mensen met een psychosegevoeligheid. Tevens is hij als onderzoeksmedewerker betrokken bij de studies Ophelia en HAMLETT. Deze maand interviewde hij interview met Jenny Borkent over de GUTS studie.

Bram-Sieben: “Mijn blogs hebben als doel om meer bekendheid te geven aan wat er binnen het onderzoeksveld gebeurt rondom psychoses. Er is ook ruimte voor de persoonlijke kanten van de onderzoekers.

Veel plezier met het lezen van de tweede, een interview met Jenny Borkent, promovenda van de GUTS studie.


Achtergronden van de GUTS studie

Er is een hypothese dat mensen met een psychosegevoeligheid of een bipolaire stoornis minder goede bacteriën in hun darmen hebben dan gezonde mensen. Darmklachten komen mogelijk vaker voor bij deze groep cliënten. De hypothese is dat ongezonde bacteriën de darmwand kunnen aantasten waardoor deze meer doorlaatbaar wordt voor schadelijke stoffen die de afweer activeren.

De verbinding en barrière tussen de hersenen en de darmen wordt hersen-darm-as (gut brain-axis) genoemd. Als de darmwand meer doorlaatbaar wordt, is de hypothese dat schadelijke stoffen via de hersen-darm-as de hersenen bereiken en daar verstoringen geven. Deze verstoringen zouden mogelijk een deel van de klachten kunnen verklaren die cliënten met een psychosegevoeligheid of bipolaire stoornis ervaren.

Via de GUTS studie onderzoekt met de hypothese dat klachten mogelijk kunnen verminderen door de barrièrefunctie van de hersen-darm-as proberen te beïnvloeden met probiotica. Van deze probiotica is de -oudere- hypothese dat ze mogelijk een gunstig effect hebben bij depressie en migraine. Inname van probiotica heeft als doel in de darmen de balans tussen goede en slechte bacteriën naar de gezondere kant te verschuiven, waardoor de darmwand minder doorlaatbaar zou worden. Daarna wordt gekeken naar de effecten hiervan op de aanwezige psychische klachten.

Jenny Borkent’s wetenschappelijke achtergrond

Haar interesse voor dit onderzoek is begonnen bij Iris Sommer, bij wie ze graag wilde promoveren. Zij heeft veel bewondering voor Iris die zij als een echte powervrouw ervaart. Jenny heeft biologie gestudeerd en is gespecialiseerd in neurowetenschappen en gedrag. Ze hoopt dat er vanuit het GUTS onderzoek uiteindelijk kan worden toegewerkt naar het ontwikkelen van een uitgebalanceerd dieet waardoor psychische klachten kunnen worden voorkomen of sterk verminderd. Bijdragen aan de gezondheid van anderen vindt Jenny namelijk belangrijk.

De GUTS studie in de praktijk

Tijdens de GUTS studie krijgen deelnemers voor 3 maanden probiotica of een placebo. Tijdens deze studie wordt er gevraagd naar symptomen, dieetkenmerken, dagelijkse bezigheden (ADL) en darmklachten. Ook wordt er bloed geprikt. Ontlasting verzamelen deelnemers zelf. Deze gegevens worden zowel aan het begin als aan het einde van deze periode verzameld. Tijdens dit onderzoek zullen er vier visites zijn, waarvan er twee plaatsvinden op het UMC Groningen en twee bij de deelnemer thuis. Mocht u geïnteresseerd zijn in deelname dan mag u altijd contact opnemen met Jenny via guts@umcg.nl.

Jenny’s ervaringen met psychisch leed

Ze groeide op in een Christelijk gezin waar sinds haar middelbare schooltijd pleegkinderen werden opgevangen. Via deze pleegkinderen maakte ze kennis met bijvoorbeeld depressie en suïcidaliteit. Zelf heeft ze zich ook wel eenzaam en buitengesloten gevoeld. Ze was vroeger de slimste van de klas in een klein dorp en had toen geen vrienden. Ze besloot om hard te leren en werken om zo een beter leven op te bouwen. Dat is haar aardig gelukt, al heeft dat wel doorzettingsvermogen van haar gevraagd. Als eerstejaars promovenda voor de GUTS studie woont ze nu op een woonboot in Groningen. En ze heeft regelmatig mensen over de vloer, wat ze erg fijn vindt.

Psychose en schizofrenie?

Tijdens een bachelor scriptie over schizofrenie heeft ze theoretische kennis over psychoses opgedaan en ontwikkelde ze haar interesse voor dit werkveld. De persoonlijke verhalen van deelnemers die Jenny nu spreekt raken haar, en ze heeft veel respect voor deze doelgroep. Als ze over haar onderzoek met vreemden spreekt, merkt ze echter wel dat die wat ongemakkelijk kunnen reageren. Er is nog een hoop onwetendheid rondom psychische klachten. Hierin zou Jenny graag verandering brengen.

Wat geeft Jenny zin aan haar leven?

Het buitenleven op de woonboot vindt ze erg prettig. Ze ervaart rust door haar geloof. Geluk haalt ze verder uit de kleine dingen. Jenny kan bijvoorbeeld blij worden van elk nieuwe blaadje aan een van haar plantjes! Jenny verzamelt daarnaast LP’s voor een LP-wand, ze speelt een beetje gitaar en loopt graag hard.

Tijdens de lock-down door Corona heeft zij zich wel weer eenzaam gevoeld. Ze is juist graag onder de mensen, maar dat kon toen even niet. Bij stress kan ze erg piekeren en wakker liggen, maar achteraf blijkt dat dan meestal toch niet echt nodig geweest. Wat Jenny soms kan helpen ter ontlading is dan een goede huilbui. Maar wat ook helpt bij het ontspannen is even niks doen bij haar ouders, waar minder afleiding is en het makkelijker is te kiezen voor minder schermtijd.

Jenny tot slot

Jenny Borkent is oplossingsgericht, en herkent bij zichzelf dat steeds weer loslaten en dapper weer verder gaan haar kracht is. Vandaar dat ze deze quote van C.S. Lewis mee wil geven:

“You can’t go back and change the beginning. But you can start where you are and change the ending.”

Foto: Elena Mozhvilo on Unsplash

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *