Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Het GUTS-onderzoek ‘probiotica voor mensen met een psychotische en/of bipolaire stoornis’ zoekt deelnemers!

Het GUTS-onderzoek zoekt deelnemers!

In mei 2019 is het GUTS-onderzoek van start gegaan onder leiding van prof. dr. Iris Sommer en dr. Benno Haarman. In dit onderzoek wordt er gekeken naar het effect van probiotica (goede bacteriën) bij mensen met een psychotische en/of bipolaire stoornis. Het onderzoek loopt nog steeds! Je kunt nog meedoen tot april 2022!

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een psychotische of bipolaire stoornis een andere samenstelling van de darmbacteriën hebben. Deze andere samenstelling kan er voor zorgen dat de darmwand meer doorlaatbaar is en zo meer stofjes doorlaat naar het bloed. Deze stofjes kunnen vervolgens de hersenen bereiken en daar bijdragen aan de symptomen van deze stoornissen.

Ons doel is om door middel van probiotica klachten te verminderen

Deze probiotica is erop gericht de doorlaatbaarheid van de darm te verminderen door de goede bacteriën in de darmen te stimuleren. Om het effect van probiotica goed te kunnen onderzoeken vergelijken we het met een placebo.

Wie kunnen er deelnemen?

  • Mannen en vrouwen die:
  • Ouder zijn dan 18 jaar
  • Een psychotische en/of bipolaire stoornis hebben
  • De Nederlandse taal begrijpen
  • Goed in staat zijn een keuze te maken over deelname aan de studie
  • Niet deelnemen aan een andere medicatie-studie

Tijdsinvestering voor het onderzoek:

In totaal duurt het onderzoek voor een deelnemer een half jaar. In totaal zijn er vier afspraken met het onderzoeksteam. U krijgt voor drie maanden probiotica OF placebo mee naar huis. Dit is een poeder dat opgelost kan worden in water en tweemaal daags ingenomen moet worden.

Tijdens afspraken worden vragenlijsten afgenomen, ook verzamelen we bloedmonsters en vragen we u om drie keer uw ontlasting te verzamelen.

De vier afspraken:

  1. Week 0 : afspraak vindt plaats op het UMCG, u krijgt dan ook de probiotica/placebo mee naar huis. Daarnaast worden er vragenlijsten afgenomen, gaan we bloedprikken en krijgt u een ontlasting-verzamelpakket mee naar huis. Duur: ± 4 uur
  2. Week 6: afspraak vindt plaats bij u thuis, als het goed is bent u dan halverwege uw voorraad probiotica/placebo. Tijdens deze visite worden er een aantal vragenlijsten afgenomen. Duur: ± 1 uur.
  3. Week 12: afspraak vindt plaats op het UMCG, als het goed is heeft u dan de probiotica/placebo opgemaakt. Tijdens deze afspraak worden er vragenlijsten afgenomen, gaan we bloedprikken en krijgt u een ontlasting-verzamelpakket mee naar huis. Duur: ± 3 uur.
  4. Week 24: afspraak vindt plaats bij u thuis en is drie maanden nadat u bent gestopt met de probiotica/placebo. Tijdens deze visite worden er een aantal vragenlijsten afgenomen. Duur: ± 1 uur.

Wat levert deelname op voor jou?

Als u besluit mee te doen, dan draagt u bij aan het onderzoek naar de connectie tussen de hersenen en de darmen bij mensen met een psychotische of bipolaire stoornis.
Daarnaast bieden we u een vergoeding van €100 (in de vorm van VVV of Bol.com bonnen) voor uw deelname aan dit onderzoek en worden de reiskosten vergoed.


Heeft u vragen of wilt u deelnemen? Dan kunt u vrijblijvend contact op nemen via tel: 050-3616393 of mail: GUTS@umcg.nl