Main content

Taperingstrips bieden een oplossing voor problemen die zich kunnen voordoen bij het afbouwen van medicatie. Bijvoorbeeld met antidepressiva, antipsychotica, slaap en kalmeringsmiddelen en andere medicijnen.

Veel mensen hebben last van onttrekkingsklachten, merken dat stoppen niet lukt of dat medicatie afbouwen alleen lukt met heel veel moeite en klachten. Bij het afbouwen van antidepressiva, antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en andere medicijnen kunnen zich allerlei problemen voordoen. Problemen waar patiënten zoveel last van kunnen hebben dat stoppen met de medicatie niet lukt, of alleen met heel veel moeite en klachten.

In 2010 werd het Project Tapering opgezet om een oplossing te bieden voor problemen die zich kunnen voordoen bij het afbouwen.

Wat is een taperingstrip?

Een taperingstrip is ‘medicatie op rol’ voor een periode van 28 dagen waarmee de dagelijkse dosis van een medicijn in 28 dagen geleidelijk een stuk wordt verlaagd.

Hoe werkt het?

Door gebruik te maken van één of meer taperingstrips kan iemand de dagelijkse dosis van een medicijn geleidelijk een stuk verlagen (dosisoptimalisatie), of helemaal naar nul afbouwen.

Voor wie zijn ze?

Taperingstrips worden ontwikkeld voor medicijnen die bij te snelle dosisverlaging onttrekkingsverschijnselen kunnen veroorzaken. Wil je je medicatie afbouwen? Dan kunnen taperingstrips je ondersteunen om verantwoord af te bouwen.

Jim van Os over taperingstrips

Jim van Os sprak op de World Tapering Day 2022. Zijn presentatie is hieronder te bekijken:

Meer informatie:

  • Ga naar taperingstrip.nl om meer over taperingstrips te lezen en ze te bestellen.

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os ook op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-colleges en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: