flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Verantwoord medicatie afbouwen met taperingstrips * PsychoseNet.nl

Veel gezochte termen

Alles over medicatie

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Verantwoord medicatie afbouwen met taperingstrips

Taperingstrips bieden een oplossing voor problemen die zich kunnen voordoen bij het afbouwen van medicatie. Bijvoorbeeld met antidepressiva, antipsychotica, slaap en kalmeringsmiddelen en andere medicijnen.

Wat is een taperingstrip?

Veel mensen hebben last van onttrekkingsklachten, merken dat stoppen niet lukt of dat medicatie afbouwen alleen lukt met heel veel moeite en klachten. Bij het afbouwen van antidepressiva, antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en andere medicijnen kunnen zich allerlei problemen voordoen.

Zo ziet een Taperingstrip eruit.

De taperingstrip is een medicatierol die bestaat uit af te scheuren zakjes met medicatie.

Problemen waar patiënten zoveel last van kunnen hebben dat stoppen met de medicatie niet lukt, of alleen met heel veel moeite en klachten. In 2010 werd het Project Tapering opgezet om een oplossing te bieden voor problemen die zich kunnen voordoen bij het afbouwen.

“Een taperingstrip is ‘medicatie op rol’ voor een periode van 28 dagen waarmee de dagelijkse dosis van een medicijn in 28 dagen geleidelijk een stuk wordt verlaagd”.

Taperingstrip

Wanneer je een taperingstrip bestelt wordt er een handig opbergdoosje meegeleverd,

Hoe werkt het?

Door gebruik te maken van één of meer taperingstrips kan iemand de dagelijkse dosis van een medicijn geleidelijk een stuk verlagen (dosisoptimalisatie), of helemaal naar nul afbouwen.

Voor wie zijn ze?

Taperingstrips worden ontwikkeld voor medicijnen die bij te snelle dosisverlaging onttrekkingsverschijnselen kunnen veroorzaken. Wil je je medicatie afbouwen? Dan kunnen taperingstrips je ondersteunen om verantwoord af te bouwen.

Jim van Os over taperingstrips

Jim van Os sprak op de World Tapering Day 2022. Zijn presentatie is hieronder te bekijken:

Meer weten of bestellen?

Ga naar de website taperingstrip.nl om meer over taperingstrips te lezen. Hier kun je ook de taperingstrips bestellen.

Andere belangrijke partijen

  • De vereniging afbouwmedicatie helpt bij het afbouwen van uw medicatie. De strijd voor de vergoeding voert de vereniging afbouwmedicatie door het voeren van juridische procedures en door overleg met de zorgverzekeraars. 
  • Stichting Pill ziet graag dat medicatie alleen worden voorgeschreven als onomstotelijk vaststaat dat ze nodig zijn. Deze stichting vertegenwoordigt de vereniging de patiënten die worstelen met de afbouw van medicatie