
Antidepressiva zijn medicijnen die worden ingezet om depressieve klachten te verminderen. Ze worden veelal toegediend in de vorm van tabletten en capsules, soms ook in vloeibare vorm.
Een antidepressivum heeft effect op de neurotransmitters serotonine en noradrenaline, waarvan gedacht wordt dat ze betrokken zijn bij de regulatie van stemming en emoties. De hypothese is dat een tekort aan deze neurotransmitters kan leiden tot depressie- en angstklachten. Echter wat precies speelt bij een depressie is een stuk complexer. Meerdere factoren, waaronder genetische-, sociale-, psychologische- én omgevingsfactoren, spelen hierbij een rol.
Een antidepressivum geneest niet
Een antidepressivum is geen geneesmiddel in de zin dat het een depressie, of depressieve klachten, geneest. Dat kan ook niet, want een depressie heeft zelden maar één zuivere oorzaak, laat staan één biologische. Je kunt een antidepressivum daarom beter beschouwen als een steuntje in de rug. Ze worden ingezet om je klachten te verminderen, zodat je weer meer energie hebt om met andere gebieden in je leven aan de slag te gaan. Vaak worden medicijnen daarom ook voorgeschreven in combinatie met therapie, waarin je kan werken aan de achterliggende oorzaken van jouw klachten.
Antidepressiva Keuzetool
Wist je dat je diverse antidepressiva en hun bijwerkingen met elkaar kunt vergelijken met onze handige antidepressiva Keuzetool?
Antidepressiva kunnen forse bijwerkingen geven. Dit verschilt per medicijn. Je kunt niet van tevoren voorspellen welk middel bij jou het beste zal werken, het is een kwestie van proberen. Gelukkig zijn de bijwerkingen van de verschillende medicijnen wat beter te voorspellen. Je kunt het beste kiezen op de bijwerkingen.
Met onze antidepressiva Keuzetool kun je de bijwerkingen met elkaar vergelijken.

Prof. dr. Jim van Os, Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London.
Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ uit, in 2016 het boek ‘Goede GGZ!‘ (samen met Philippe Delespaul e.a.) en in 2021 het boek ‘We Zijn God Niet‘ (samen met Myrrhe van Spronsen).
Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube!
Externe informatie:
- Medicijngebruik.nl – Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik
- Meldpuntmedicijnen.nl –Website waar medicijngebruikers goede en slechte ervaringen met medicijnen kunnen melden en inzien
- Rijveiligmetmedicijnen.nl – Informatie over de invloed van medicijnen op het rijgedrag
- Zedicijnbalans.nl – Neutrale en objectieve informatie over nieuwe geneesmiddelen
- Apotheek.nl – Informatie over specifieke medicijnen en bijsluiters
Lees verder over antidepressiva:
- Antidepressiva Keuzetool
- Wat zijn antidepressiva?
- Soorten antidepressiva: SSRI, SNRI, MAO
- Hoe werken antidepressiva
- Bijwerkingen antidepressiva
- Antidepressiva afbouwen
- Medicijngebruik bij antidepressiva
- Antidepressiva, zwangerschap en borstvoeding
- Antidepressiva, alcohol en drugs
Lees meer over het afbouwen van medicatie: