Veel gezochte termen

Antidepressiva veilig gebruiken

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Antidepressiva veilig gebruiken

Het goed en veilig innemen van antidepressiva is belangrijk om bijwerkingen te voorkomen. Lees onze 6 tips over antidepressiva innemen.

Hoe kan ik antidepressiva gebruiken en veilig innemen? Het goed en veilig innemen van antidepressiva is belangrijk om onnodige (extra) bijwerkingen te voorkomen en om er voor te zorgen dat je geen nare ontwenningsverschijnselen krijgt.

Hebben antidepressiva invloed op andere medicijnen?

Antidepressiva kunnen invloed hebben op andere medicijnen, en andersom. Het is daarom ook heel belangrijk dat jouw behandelaar op de hoogte is van alle medicijnen die je slikt, inclusief complementaire/homeopathische geneesmiddelen.

Deze middelen gaan niet goed samen met antidepressiva

Van de volgende middelen is bekend dat ze niet goed samen gaan met antidepressiva:

• Ibuprofen
• Drugs, met name pepmiddelen als speed, cocaïne en xtc
• Sint Janskruid
• Bepaalde antipsychotica

Stel je arts of apotheker altijd op de hoogte dat je antidepressiva gebruikt als je nieuwe medicatie krijgt of een andere behandeling moet ondergaan.

Tips om antidepressiva te gebruiken

Hoe kun je antidepressiva het het beste gebruiken? – 6 tips

Antidepressiva kun je, net als antipsychotica, het best op de volgende manieren gebruiken:

Tip 1 – Neem medicatie altijd rond hetzelfde tijdstip in

Neem je medicatie altijd rond hetzelfde tijdstip in. Wanneer je wat slaperig wordt van de medicatie is het raadzaam ze ’s avonds in te nemen.

Tip 2 – Je vergeten medicatie innemen

Iedereen vergeet wel eens zijn medicijnen in te nemen, maar probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een vergeten dosis kun je alsnog innemen tot 8 uur voor de volgende dosis.

Tip 3 – Houd je aan de voorgeschreven dosering

Houd je aan de dosering die je is voorgeschreven. Overleg altijd eerst met je behandelaar voor je iets aan je dosering verandert.

Tip 4 – Vraag je arts op tijd om een nieuw recept

Voorkom dat je zonder medicatie komt te zitten en vraag je arts op tijd om een nieuw recept.

Tip 5 – Pas op met alcohol- en drugsgebruik

Pas op met alcohol- en drugsgebruik in combinatie met antidepressiva. Vooral het gebruik van pepmiddelen zoals xtc, cocaïne en speed kan gevaarlijk zijn.

Tip 6 – Stop NOOIT zomaar met medicatie

Stop NOOIT zomaar met het innemen van je medicatie. Plotseling stoppen of te snel afbouwen kan tot onnodige bijwerkingen en verergering van je klachten leiden. Je lichaam heeft tijd nodig om zonder problemen af te bouwen.

Mag je autorijden als je antidepressiva gebruikt?

Sommige antidepressiva kunnen effect hebben op je rijvermogen. Je kunt je suf of duizelig voelen, wat je reactietijd beïnvloed. Deze bijwerkingen komen het meest voor als je net met antidepressiva bent gestart of de dosis hebt verhoogd. Pas vooral in die periode op met autorijden.

Stap nooit achter het stuur als je je suf of slaperig voelt en overleg met je arts als deze bijwerkingen voor langere tijd aanhouden.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow