Veel gezochte termen

Antidepressiva, alcohol en drugs

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Antidepressiva, alcohol en drugs

De combinatie antidepressiva en alcohol kan tot slaperigheid en sufheid leiden. Drugsgebruik i.c.m. antidepressiva wordt sterk afgeraden.

Met mate alcohol drinken wanneer je antidepressiva gebruikt is in principe ongevaarlijk, maar kan er wel toe leiden dat je suf en slaperig gaat voelen. Slik je een MAO-remmer, vraag dan je arts of apotheker om extra informatie.

Bepaalde type wijn en bier werken slecht in combinatie met MAO-remmers en moeten worden vermeden.

Hoe zit het met antidepressiva en alcohol of drugsgebruik?

Gebruik je drugs en krijg je antidepressiva voorgeschreven?

Breng je arts hiervan op de hoogte voor je met de medicatie start.

Lees altijd de bijsluiter van het medicijn dat jij gebruikt voor meer informatie over alcohol en je eigen antidepressiva.

Drugs en antidepressiva

Drugsgebruik in combinatie met antidepressiva wordt sterk afgeraden

Ze ontregelen dezelfde neurotransmitters waar antidepressiva op inwerken waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Sommige antidepressiva vertragen de afbraak van bepaalde drugs in de lever, waardoor stoffen te lang en in te hoge concentraties in je lichaam aanwezig blijven.

Serotoninevergiftiging

Met name het gebruik van pepmiddelen zoals speed, cocaïne en xtc is niet zonder risico’s en sterk af te raden. Deze middelen verhogen de hoeveelheid serotonine in de hersenen, wat kan leiden tot serotoninevergiftiging.

Symptomen van een serotoninevergiftiging zijn onder andere hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk en oververhitting. In het ergste geval leidt dit tot een hersenbloeding, hartstilstand en/of de dood.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.