Main content

Verschillende antidepressiva hebben verschillende bijwerkingen. Over het algemeen veroorzaken SSRI’s en SNRI’s (de nieuwere antidepressiva) minder bijwerkingen dan TCA’s en MAO-remmers, maar het is nooit van te voren in te schatten hoe iemand op welk middel reageert en hoe bijwerkingen antidepressiva uitpakken.

Bijwerkingen antidepressiva verschillen

Zowel de werking als bijwerkingen verschillen per medicijn én per persoon. Het is goed om te weten dat bijwerkingen in het begin vaak heftiger zijn, en de werking van de medicatie nog niet optimaal. Soms verslechteren je klachten zelfs in de eerste weken na je gestart bent met de medicatie. Het duurt bij antidepressiva meestal twee tot zes weken voor de medicatie het gewenste effect heeft.

In de bijsluiter van de medicatie die je krijgt voorgeschreven staan alle mogelijke bijwerkingen beschreven en wordt uitgelegd wat je moet doen als je één van deze bijwerkingen ervaart. Op apotheek.nl kun je ook terecht voor meer informatie.

Antidepressiva kunnen ervoor zorgen dat je negatieve gevoelens en gedachtes minder heftig zijn. Gevolg is vaak dat ook je positieve gevoelens wat minder worden. Het haalt als het ware de scherpe kantjes van je stemming af. Als je veel last hebt van ‘afvlakking’, kan het soms helpen om je dosering iets te verlagen. Het is de kunst om de dosering te vinden waar jíj je het prettigst bij voelt.

Meest voorkomende bijwerkingen van verschillende antidepressiva:

SSRI: misselijkheid en braken, slapeloosheid, trillerigheid (tremor) en seksuele problemen
SNRI: hetzelfde als SSRI’s, kunnen daarnaast hoge bloeddruk veroorzaken
TCA: droge mond, wazig zicht, duizeligheid, gewichtstoename en constipatie
MAO-remmer: duizeligheid, droge mond, constipatie, slapeloosheid, gewichtstoename

Heb je veel last van bijwerkingen? Neem altijd contact op met je arts of behandelaar.

Evalueer medicatiegebruik regelmatig

Houd de werking en bijwerkingen van je medicatie goed in de gaten en evalueer regelmatig met je arts of behandelaar. De checklist medicatiegebruik kan een handig hulpmiddel zijn.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Externe informatie:

Lees meer over antidepressiva:

Lees meer over het afbouwen van medicatie:

  • Deel deze pagina: