Veel gezochte termen

Bijwerkingen antidepressiva

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Bijwerkingen antidepressiva

Antidepressiva hebben bijwerkingen. Lees hier over de meest voorkomende bijwerkingen en wat je kunt doen om bijwerkingen te voorkomen.

Verschillende antidepressiva hebben verschillende bijwerkingen. Over het algemeen veroorzaken SSRI’s en SNRI’s (de nieuwere antidepressiva) minder bijwerkingen dan TCA’s en MAO-remmers, maar het is nooit van te voren in te schatten hoe iemand op welk middel reageert en hoe bijwerkingen antidepressiva uitpakken.

Bijwerkingen antidepressiva verschillen

Zowel de werking als bijwerkingen verschillen per medicijn én per persoon. Het is goed om te weten dat bijwerkingen in het begin vaak heftiger zijn, en de werking van de medicatie nog niet optimaal. Soms verslechteren je klachten zelfs in de eerste weken na je gestart bent met de medicatie. Het duurt bij antidepressiva meestal twee tot zes weken voor de medicatie het gewenste effect heeft.

De bijsluiter geeft duidelijkheid

In de bijsluiter van de medicatie die je krijgt voorgeschreven staan alle mogelijke bijwerkingen beschreven en wordt uitgelegd wat je moet doen als je één van deze bijwerkingen ervaart. Op apotheek.nl kun je ook terecht voor meer informatie.

Last van afvlakking?

Antidepressiva kunnen ervoor zorgen dat je negatieve gevoelens en gedachtes minder heftig zijn. Gevolg is vaak dat ook je positieve gevoelens wat minder worden. Het haalt als het ware de scherpe kantjes van je stemming af. Als je veel last hebt van ‘afvlakking’, kan het soms helpen om je dosering iets te verlagen. Het is de kunst om de dosering te vinden waar jíj je het prettigst bij voelt.

Meest voorkomende bijwerkingen van verschillende antidepressiva:

  • SSRI: misselijkheid en braken, slapeloosheid, trillerigheid (tremor) en seksuele problemen
  • SNRI: hetzelfde als SSRI’s, kunnen daarnaast hoge bloeddruk veroorzaken
  • TCA: droge mond, wazig zicht, duizeligheid, gewichtstoename en constipatie
  • MAO-remmer: duizeligheid, droge mond, constipatie, slapeloosheid, gewichtstoename

Heb je veel last van bijwerkingen? Neem altijd contact op met je arts of behandelaar.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Antidepressiva Keuzetool

Wist je dat je diverse antidepressiva en hun bijwerkingen met elkaar kunt vergelijken met onze handige antidepressiva Keuzetool?

Vergelijk de bijwerkingen van verschillende soorten medicijnen

Antidepressiva kunnen forse bijwerkingen geven. Dit verschilt per medicijn. Je kunt niet van tevoren voorspellen welk middel bij jou het beste zal werken, het is een kwestie van proberen.

Pagina - vergelijk antidepressiva

Gelukkig zijn de bijwerkingen van de verschillende medicijnen wat beter te voorspellen. Je kunt het beste kiezen op de bijwerkingen. Met onze antidepressiva Keuzetool kun je de bijwerkingen met elkaar vergelijken.

Evalueer medicatiegebruik regelmatig

Houd de werking en bijwerkingen van je medicatie goed in de gaten en evalueer regelmatig met je arts of behandelaar. De checklist medicatiegebruik kan een handig hulpmiddel zijn.