Veel gezochte termen

Benzodiazepinen – vragen en antwoorden

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Benzodiazepinen – vragen en antwoorden

Ontdek antwoorden op veelgestelde vragen over benzodiazepinen op onze FAQ-pagina. Leer meer over benzo's en het dagelijkse gebruik ervan.

Ontdek antwoorden op veelgestelde vragen over benzodiazepinen op onze FAQ-pagina. Op deze pagina vind je goede informatie over benzo’s, lees je over hun effecten en weet je wanneer je ze wel en niet kunt gebruiken.

4 tips over benzodiazepinen

Deze vier worden vaak gesteld aan de experts van PsychoseNet. Met antwoorden, tips en aanbevelingen van onze experts.

1. Hebben benzodiazepinen effect op andere medicatie?

Bespreek altijd met je arts welke medicatie je allemaal slikt voor je start of stopt met een nieuw medicijn. Benoem ook eventuele supplementen die je slikt, of homeopathische middelen. Het kan gebeuren dat medicatie die je al slikt niet goed samen gaat met een nieuw middel.

Benzodiazepinen kunnen je slaperig maken, andere medicatie kan dit verergeren, zoals:

  • sommige pijnstillers;
  • antidepressiva;
  • antipsychotica;
  • valeriaan;
  • antihistamine / anti-allergie tabletten;
  • beta-blockers.

2. Heeft alcohol invloed op benzodiazepinen?

Alcohol en benzodiazepines (ofwel slaap- en kalmeringsmiddelen) vormen geen goede combinatie. Ze versterken elkaars verdovende werking, met soms onvoorspelbare gevolgen. Naast enorme slaperigheid kan het ook agressie en vijandigheid bevorderen.

Alcohol drinken als je benzo’s slikt wordt dus sterk afgeraden.

3. Mag je autorijden als je benzodiazepinen slikt?

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen leidt tot een verminderd reactie- en beoordelingsvermogen en kan er voor zorgen dat je slaperig wordt. Of je mag autorijden, hangt af van de dosering en van de tijd die is verstreken na de laatste inname.

Kijk voor advies op de website Rij veilig met medicijnen.nl:

4. Mag je benzodiazepinen gebruiken als je zwanger bent?

Bespreek medicijngebruik altijd met een arts en/of verloskundige als je zwanger bent of wilt worden. Benzodiazepinen kunnen in principe worden gebruikt tijdens zwangerschap, bij een normale dosering zijn er geen speciale maatregelen nodig.

Bij hoge doseringen, langdurig gebruik of in combinatie met andere medicijnen kan het ongeboren kindje gewend raken aan de medicatie. Na de geboorte kan het dan last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.