Veel gezochte termen

Stemmingsstabilisator afbouwen

Auteur

Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc, en psychiater bij GGZinGeest en Altrecht. Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD). 

Stemmingsstabilisator afbouwen

Wanneer je stemmingsstabilisator, zoals lithium, wilt afbouwen, is het van belang om dit in overleg te doen met je behandelaar.

Wanneer je stemmingsstabilisator, zoals lithium, Valproaat, Carbamazepine of Lamictal, wilt afbouwen, is het van belang om dit in goed overleg te doen met de behandelaar die je medicatie voorschrijft.

Stoppen met het gebruik van stemmingsstabilisatoren

Afbouwen van medicatie kan soms lastig zijn. Je kunt te maken krijgen met onttrekkingsverschijnselen. We maakten er voor PsychoseNet een animatie over stoppen met medicatie.

Hoe kom ik van de medicatie af?

YouTube player
Bekijk de animatie “Hoe kom ik van medicatie af?”

Verantwoord afbouwen

Om een terugval te voorkomen, dient de stemmingsstabilisator op een verantwoorde manier te worden afgebouwd. Ook is het belangrijk dat iemand (bijvoorbeeld je behandelaar) het afbouwproces volgt om risico’s op terugval te voorkomen. 

Bij plotseling stoppen, kunnen er ook ontwenningsverschijnselen optreden. Om zorgvuldig en nauwkeurig af te kunnen bouwen kan in overleg met de apotheek gezorgd worden voor aangepaste dosering van medicatie in de vorm van taperingstrip.

Afbouwen met Taperingstrips

We hebben op PsychoseNet een hoofdstuk voor de taperingstrip met uitleg en foto’s. Klik op de blauwe knop om daar verder te lezen. Klik op de rode knop om naar de website taperingstrip.nl te gaan. Op deze website kun je de taperingstrips o.a. bestellen.

Vereniging Afbouwmedicatie

De Vereniging Afbouwmedicatie is te allen tijde bereikbaar om met je mee te denken. Ook als je vragen hebt over deelbaarheid van pillen of andere praktische vragen rondom het afbouwen van medicatie.

Mail je vraag naar: info@verenigingafbouwmedicatie.nl

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.