Veel gezochte termen

Antipsychotica en Symptoombestrijding

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Antipsychotica en Symptoombestrijding

Antipsychotica als symptoombestrijding. Maar hoe belangrijk is louter symptoombestrijding t.o.v. het hebben van een zinvol leven?

Medicijnen als antipsychotica zijn voor velen een belangrijk onderdeel van de behandeling, maar er heerst nog veel onduidelijkheid over. Eveneens is er sprake van misverstanden.

Werken antipsychotica eigenlijk wel altijd? En wat betekent het als ze ‘werken’?

Het klinkt misschien simpel: als antipsychotica je symptomen verminderen, dan werken ze. Klaar, toch? Nou, niet helemaal. Want hoewel het verminderen van symptomen natuurlijk belangrijk is, vertelt dit niet het hele verhaal. Wat als je door je medicijnen weliswaar minder last hebt van je symptomen, maar tegelijkertijd zo suf bent dat je nauwelijks je bed uitkomt? Of dat je je door de medicijnen zo onverschillig voelt dat je nauwelijks nog interesse hebt in de mensen om je heen? Of, nog erger, dat je meer gaat roken om dat onverschillige gevoel een beetje te compenseren?

Symptoombestrijding

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het verbeteren van symptomen één ding is. Maar een zinvol leven leiden, waarin je sociale contacten hebt en dingen doet die je leuk vindt, is minstens zo belangrijk.

Helaas is het nu zo dat er binnen de GGZ niet altijd gekeken wordt naar deze bredere impact van antipsychotica. soms wordt er automatisch uitgegaan van het idee dat deze medicijnen ‘altijd wel goed zijn’. Maar uit onderzoek blijkt dat bij 20-40% van de patiënten antipsychotica niet of nauwelijks werken. Deze groep krijgt echter vaak wel gewoon deze medicijnen voorgeschreven, ondanks het feit dat ze niet bijdragen aan hun welzijn en vaak flinke bijwerkingen hebben.

Dit is een hardnekkig fenomeen waar we te weinig mee bezig zijn.

De werking van antipsychotica: een kentering

Gelukkig begint er een kentering te komen. Er is steeds meer bewustwording onder psychiaters over de noodzaak om kritischer te kijken naar het voorschrijven van antipsychotica. Het is tijd om breder te kijken dan symptomen alleen en echt te focussen op wat het beste is voor de patiënt.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow