Veel gezochte termen

Psychosenet Mini College

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Diesrede ‘wicked problem’ GGZ – Jim van Os

Mini college Diesrede 2022 - Open Science verkenning van het ‘wicked problem’ GGZ - Jim van Os

In dit mini college geeft Jim over de gedachte achter het Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM) en de noodzaak van verandering in de GGZ. Hij deed dit 25 maart 2022 in de Diesrede ter gelegenheid van de 386ste Dies Natalis van de Universiteit Utrecht.

Het thema van de dies natalis is: Curious Collaborations. “Over de grenzen van disciplines onderzoeken we, onderwijzen we en delen we kennis en inzichten die de bouwstenen leveren voor morgen. Waar perspectieven gedeeld worden ontstaan ‘curious collaborations’ en oplossingen die de wereld verder brengen”.

De Diesrede van Jim van Os

Van Os’ aanpak is een prachtig voorbeeld van de manier waarop de universiteit wil werken. Soms voelen ‘curious collaborations’ nog wat onwennig. Maar we gaan ervoor, met open houding en nieuwsgierige blik.

YouTube player
Dies Natalis 2022 met Jim van Os

Keynote speaker van de Dies Natalis 2022 is hoogleraar psychiatrie Jim van Os

Hij beschrijft de geestelijke gezondheidszorg als een ‘wicked problem’. Ondanks 10.000 GGZ-instellingen zijn er groeiende wachtlijsten, steeds meer gedwongen opnamen en is de hulp moeilijk toegankelijk voor mensen die het hard nodig hebben. Het probleem los je volgens Van Os niet op door het beter managen van capaciteit in de GGZ. Het gaat om een fundamentelere vragen: wat is psychisch lijden eigenlijk; waar komt het vandaan; wat is eraan te doen en hoe organiseer je het zorgsysteem?

In zijn zoektocht naar antwoorden neemt Van Os ons tijdens de Dies Natalis mee langs verschillende vakgebieden, en vertelt hij over radicaal nieuwe vormen van samenwerking die dit jaar van start gaan, sámen met patiënten en verzekeraars.

In de rede doet Jim van Os een Open Science verkenning van het ‘wicked problem’ GGZ

In dit college beschrijft Jim dat als we luisteren naar andere vakgebieden in de wetenschap, zoals de filosofie, de sociologie, de economie, de sociale geografie, de farmaco-epidemiologie, de complexiteitswetenschappen, de antropologie en bovenal de nieuwe wetenschap van patiënt engagement en ervaringskennis, er geen problemen hoeven te zijn in de GGZ.

Heb je een vraag aan Jim van Os?

Je kunt je vraag persoonlijk aan Jim stellen via het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Meer weten over dit onderwerp?

Deze links vindt de PsychoseNet redactie de moeite waard: