Veel gezochte termen

Alles over medicatie

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Algemene informatie over medicijnen

Ben je op zoek naar betrouwbare informatie over medicatie? Hier vind je een overzicht van informatieve websites over medicijnen.

Ben je zoek naar betrouwbare informatie over medicatie? Je bent op de juiste plek. Onze pagina biedt een overzicht van informatieve websites waar je alles kunt vinden wat je moet weten over verschillende medicijnen.

Betrouwbare informatie over medicatie

Of je nu op zoek bent naar basisinformatie over veelvoorkomende medicatie of diepgaande details over specifieke geneesmiddelen, wij hebben hie een aantal goede bronnen voor je verzameld. Met dit overzicht kun je geïnformeerde beslissingen te nemen over je medicatie en behandeling.

Farmacotherapeutisch Kompas

Voor artsen en apothekers is het Farmacotherapeutisch Kompas een dagelijks gebruikte, objectieve bron van informatie over geneesmiddelen en therapie.

MEDLINEplus: Drug Information

MedlinePlus is een via een website vrij toegankelijke databank voor gezondheidswerkers, patiënten en familieleden. De databank groepeert de informatie beschikbaar in de United States National Library of Medicine (NLM) en de overkoepelende National Institutes of Health. De website wordt beheerd door het NLM.

Geneesmiddeleninformatiebank

In de Geneesmiddeleninformatiebank van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG vindt u de officiële informatie over alle geneesmiddelen die in Nederland zijn toegelaten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) houdt de geneesmiddeleninformatiebank wekelijks bij.

Rijksoverheid

Op de website van de rijksoverheid zijn diverse handige links en behulpzame informatie te vinden over de bijsluiter, de vergoedingen van medicijnen.

Meer betrouwbare informatie vinden

Zoek je bijvoorbeeld informatie over richtlijnen en patiënten informatie? Neem dan vooral een kijkje op psychiatrienet.nl.

Psychiatrienet.nl

Op deze website vind je heel veel richtlijnen op een rij, maar ook vind je er praktische overzichten met bijvoorbeeld:

  • Patiënten informatie
  • Bijwerkingen
  • Informatie over verslaving
  • Informatie over zwangerschap
  • Onderzoek

Meer lezen over medicatie?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow