Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychose en medicatie – vraagtekens bij werking antipsychotica

blog-psychose en medicatie

Over medicatie voor psychose gaat dit betoog. Psychose is een breed begrip. Er is eigenlijk niet echt een duidelijke definitie. Het is vergelijkbaar met een open geest waarin van alles plaats vindt. Het kan een spirituele verlichtingservaring zijn. Het kan echter ook een vreselijke ervaring zijn omdat je geconfronteerd wordt met duistere energieën. Maar psychose heeft veel met het Zielsleven te maken.

De ziel spreekt in een psychose. Psychose kan met familie omstandigheden te maken hebben of kan door drugs zijn ontstaan. Daarnaast staat soms de geest teveel open naar de collectieve geest. Maar de ziel vraagt om aandacht in een psychose. Er kan sprake zijn van gewetensproblemen, of een verwerking van herinneringen. Flashbacks kunnen er zijn juist om bepaalde dingen te verwerken. Er kunnen ook herinneringen zijn aan vorige levens. Maar samenvattend staat de geest eigenlijk op een unieke manier open voor de niet dagelijkse realiteit.

Psychose kan ook een zuivering worden mits op de juiste manier begeleiddoor deskundigen

Of door bijvoorbeeld een innerlijke guru via toevlucht. Belangrijk is dat je wordt ondersteund door stevige empathische persoonlijkheden, die niet snel bang zijn. Het is ook van belang dat er stevig netwerk is om de persoon heen.  Opvallend is niettemin dat in de huidige GGZ gelijk wordt geschakeld naar medicatie, het is een reflex eigenlijk. Echter medicatie oor psychose heeft een dempende onderdrukkende werking, terwijl de ziel juist naar de oppervlakte komt om bepaalde dingen te verwerken.

De vraag of er altijd medicatie nodig is vind ik erg belangrijk. In Noorwegen krijg je als client de mogelijkheid om zonder medicatie voor psychose behandeld te worden. Dat bestaat bijna niet in de GGZ in Nederland (niet waar ik ervaring mee heb in elk geval). Maar de Ziel vraagt om aandacht en om dan onderdrukkende medicijnen te geven alleen voor de symptomen en niet om verdere begeleiding te geven is erg gevaarlijk, want de ziel kan ook in een psychose een verwerking doormaken.

Het brein heeft grof gezegd drie delen

Het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het neocortex brein. En bij gezonde mensen als die iets overkomt wat ze op een gezonde manier kunnen verwerken ontstaat er een loop in het brein. Bijvoorbeeld je hebt bijna een ongeluk, je schrikt en stopt. Er ontstaat daardoor geen ongeluk, van de schrik maak je even een rare beweging om de schrik van je af te schudden en dan begin je er een lacherig gesprekje over met een naaste. Dus als je op een gezonde manier iets kan verwerken ontstaat er geen trauma. Trauma ontstaat als je de vlucht – vecht – freeze beweging niet goed kunt verwerken.

Nu is er bij mij de vraag gerezen of je met bepaalde medicijnen (antipsychotica) wel gezond de loop kunt maken. Hoe dat op receptor niveau eruit ziet in een gezonde loop en wat psychiatrische medicatie op receptorniveau doet weet ik ook niet. Maar ik ben benieuwd of een psychiater of een traumadeskundige hier meer vanaf weet.

Uit mijn eigen ervaringen sprekend heb ik drie keer een verkeerde medicatie gehad en dat waren de ‘Ines’. Van de Quetiapine (Seroquel) kreeg ik stemmen, van de Olanzapine kreeg ik ook stemmen. Plus ik had het gevoel dat mijn aura erg vatbaar werd voor entiteiten. Voorts heb ik ook clozapine gehad en dat dempte mijn hele authentieke zijn en vervormde ook mijn geest in de periferie. Dat deed olanzapine overigens ook dat vervormde mijn geest in de periferie. Beide middelen gaven verschillende lichamelijke klachten.

Wat ik mij kortom afvraag is of er wel gezonde verwerkingen van ervaringen kunnen zijn met deze medicaties. Namelijk op traumaniveau in de hersenen. Kan het brein wel die gezonde loop maken. Deze loop kan denk ik op heel veel niveaus gemaakt worden. Omdat we als mensen ook onbewust situaties opzoeken om deze loop gezond te kunnen maken.

Maar wat ik me ook afvraag hoe gezond zijn bepaalde medicaties bij psychose voor het droomleven

Sommige middelen maken dat heel erg moeilijk. Terwijl heel veel verwerking ook in het droomleven plaats vindt. De Ziel probeert te spreken, te verwerken, zich te uiten, soms te voorspellen. Een traumadeskundige zei ‘dromen zijn therapiesessies van God’. Soms kun je een heel helder beeld krijgen door dromen, soms is het juist chaotisch. Maar het is wel belangrijk om een verbinding te hebben met je droomleven en ik vraag me of de ‘Ines’ groep medicijnen daar wel gezond voor zijn. Mijn dromen waren met Risperdal wel uitgebreider. Bij Clozapine vaak maar heel kort. En ik droomde dat ik Orap nodig had en dat gaf mijn droomleven echt een hele positieve impuls. En met Orap kreeg ik weer veel intuïtive ingevingen over wat ik nodig heb/ had. Alleen had ik meer integratie tijd nodig.

Ik ben geen psychiater, ik heb wel wat verstand van traumaverwerking. Maar dan weer niet hoe dat op stofjes niveau werkt in het lichaam en brein. Ik weet dat Maggie Kline hier wel veel vanaf weet. Ze liet een demosessie zien van een autistisch jongetje dat elke dag concentratie problemen had in de klas. Dat jongetje kreeg een spel sessie traumatherapie. Het bleek dat hij eigenlijk bij de geboorte een navelstreng om zijn nek had. Die deed hij spelenderwijs af en vanaf dat moment waren er geen concentratie problemen meer.

Ik heb nu drie jaar ervaring met medicatie voor psychose

Daarvoor ben ik ook als rebalancer aan het werk geweest en heb ik veel alternatieve therapie opleidingen gevolgd. Ik ben eigenlijk enorm geschrokken van het verschil. Er is eigenlijk maar 1 ding waar het over gaat. Medicijnen. Ik heb niet het gevoel dat er echt naar het geestelijke leven wordt gekeken. Integendeel echt alleen maar met een medische blik. En dan heb ik eveneens bij veel behandelaren een empathische houding gemist.

Maar wat ik nog veel belangrijker vind is dat eigenlijk iedereen schreeuwt om medicatie. Terwijl medicatie zo genuanceerd ligt. Ik heb drie psychose medicaties gehad waar ik de klachten van kreeg waarvoor ik het innam. Maar ik heb daar nog nooit een excuus of een reflexie van mijn behandelaren over gehad. En ik zou dus heel graag met een expert het volgende willen onderzoeken: Wat doen eigenlijk die stofjes van medicijnen op het gebied van traumaverwerking en op het gebied van dromen. Want ik denk eigenlijk dat ze een negatieve werking hebben. Ik ben dus niet op ‘stofjes’ niveau opgeleid. Maar ik ben benieuwd of iemand met verstand van de neurotransmitters enz. hier een antwoord op kan geven.

Paula Benthem


Paula is psychosegevoelig. Ze heeft een tijdje over haar ervaringen met psychose geschreven en tijdens de coronacrisis heeft zij over corona geschreven. Dit is haar website. 

Meer lezen over antipsychotica?

Foto van Paula

Reacties

6 reacties op “Psychose en medicatie – vraagtekens bij werking antipsychotica”

  1. Isa

    Ja, mooi artikel. Groetjes en sterk gedaan.

  2. Jos Raaphorst

    Hallo Paula,

    Wat een prachtige blog hebt je geschreven met voor mij veel herkenningen.
    Ik heb te maken gehad met 8 schizo-affectieve stoornissen met opnames, ofwel manisch-depressief psychotisch en heb daarover een manuscript geschreven, en daarbij een goed onderbouwde dopamine-hypothese.
    In een aantal zware psychoses kwam ik in mijn geest in aanraking met mijn vorig leven in Auschwitz en de Holocaust.
    Ik heb in een zware psychose in de isoleercel ‘letterlijk’ gedacht dat ik vergast werd. Nog nooit heb ik zoveel doodsangst gekend.
    Een psychose is volgens mijn belevingen en waarheid wel degelijk een ‘mechanisme’, waarbij je in aanraking kan komen
    in je geest met (traumatische) ervaringen uit dit leven en/of vorig leven(s).
    Uiteindelijk hebben de zware psychoses met betrekking tot mijn vorig leven in Auschwitz en Holocaust een helende werking gehad op mijn geest.
    Voordat ik te maken kreeg met mijn psychoses (schizo-affectieve stoornis) had ik te maken met stress, angst voor controle verlies en frustraties in mijn leven, en had ik een mindere draagkracht.
    Ik wil mijn Herstelverhaal en goed onderbouwde dopamine-hypothese uitdragen.
    Paula bedankt voor de blog en blijf je ervaringen delen!

    Met vriendelijke groet, Jos.

  3. Jose/ lotuslicht

    De vragen die jij stelt vind ik heel belangrijk. Ik zou ook graag meer traumatherapie en therpieutisch willen werken als ik psychotisch ben. Dat mensen met psychosen niet behandeld kunnen worden is onzin. In iedere psychose zit een omslagpunt. Het gaat inderdaad om het zieleleven. Verwerking. Soms remt medicatie teveel. Er moet ruimte zijn voor voelen en emoties. Ervaren en beleven. In veilige bedding. Bij psychose komen juist de traumas omhoog om verwerkt te worden. Daarbij is dromen zeker belangrijk en een aanknopingspunt. Medicatie maakt je ook vlak en leeg en inactief. Daarom pleit ik ook voor meer onderzoek naar medicatievrije behandeling. Of alleen igv nood. Meer therapie en lichaamswerk. Lichaam heeft juist dan aanraking nodig. Goed van jou dit aan te kaarten. Groetje

  4. Peter Pijls

    “De ziel spreekt in een psychose,” Dit blog is één van de beste teksten over psychose en antipsychotica die ik ooit las.

  5. Hilgre Walraven

    Hebook liever dat mijn naam niet zichtbaar is!!

  6. Hilgre Walraven

    Ik wil absoluut anoniem blijven. Zit nu in een donkere periode. Snel geprikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *