flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Crisiskaart - regel je zaken vooraf * PsychoseNet.nl

Veel gezochte termen

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Crisiskaart

Pagina Crisiskaart

Crisiskaart Nederland® wilt het mogelijk maken dat iedereen die gevoelig is voor een psychische crisis een crisiskaart kan krijgen. Met een crisiskaart heb je de mogelijkheid zaken rond een (psychische) crisis vooraf te regelen. Samen met een crisiskaartconsulent maak je een crisisplan waarin wordt beschreven wat voor jouw belangrijk is in geval van een (psychische) crisis.

Waarom een Crisiskaart?

Wie in crisis raakt, is meestal minder goed in staat om aan geven wat hij of zij op dat moment nodig heeft. Hulpverleners en naasten moeten dan gissen naar de beste aanpak en kunnen soms niet goed op behoeften inspelen, bijvoorbeeld omdat er te weinig bekend is. Hulp kan sneller ingezet worden als de hulpverlener en de omgeving direct de juiste gegevens hebben. In goede doen kunnen veel mensen wel aangeven wat ze nodig hebben als ze in crisis raken; zeker als er eerder een crisis heeft plaatsgevonden.

Als jij je hierin herkent kunt je jouw wensen nu vast laten leggen in een kaart: De crisiskaart.

Wat is een Crisiskaart?

Een crisiskaart is een klein document waar op staat wat er moet gebeuren als er een psychische crisis optreedt.

Het is de bedoeling dat deze samen met een ervaringsdeskundige wordt ingevuld. Je kunt dit doen op een moment dat je helder voor ogen hebt wat je wel en niet wenst in geval van een crisis. Hiermee wordt voorkomen dat er beslissingen over jou worden genomen, op een moment dat je niet of nauwelijks in staat bent aan te geven wat er aan de hand is en wat het beste gedaan kan worden. De crisiskaart is een document van jouzelf, zo vorm gegeven dat je het altijd bij de hand kunt hebben.

Hier vind je een voorbeeld van een crisiskaart

Wat kan er op een crisiskaart staan?

Op een crisiskaart worden persoonlijke gegevens genoteerd. Maar ook:

  • Vertrouwenspersonen
  • Medicijngebruik
  • Diagnose of omschrijving van een crisissituatie
  • Afspraken met de huisarts of de behandelaar
  • Wensen
  • Praktische informatie zoals: huisdieren die verzorging nodig hebben etc.

Je bepaalt helemaal zelf hoeveel informatie er op de kaart komt te staan. Alle afspraken staan zowel op de crisiskaart als in een dossier dat eventueel bij de crisisdienst bewaard wordt. Je bepaalt zelf of bijvoorbeeld ook je huisarts over deze gegevens mag beschikken.

Hoe kom je aan een crisiskaart

Een crisiskaart maken die je samen met een crisiskaartconsulent. Deze vind je via de site van de crisiskaart: crisiskaart.nl/waar kan ik de crisiskaart krijgen.

Via de zoekfunctie op deze pagina vind je de gegevens van crisiskaartconsulenten. Deze consulenten kan je vervolgens benaderen om je Crisiskaart samen mee te maken.

Gerelateerd

Meer over

Behandeling en zorg

Lees ook