Veel gezochte termen

Werken en leren – aan de slag tijdens herstel

Werken en leren – aan de slag tijdens herstel

Na een psychose zo snel mogelijk weer aan de studie of het werk. Dit blijkt effectief. Bijvoorbeeld met IPS, Individuele Plaatsing en Steun.

Na een psychose zo snel mogelijk weer aan de studie of werk, het klinkt misschien wat vreemd maar het blijkt wel effectief. Bijvoorbeeld met behulp van IPS (Individuele Plaatsing en Steun). Iets hebben om letterlijk je bed voor uit te komen kan heel behulpzaam zijn. Liefst iets wat je ook echt leuk vind natuurlijk.

Weer aan het werk na psychose?

Heb je geen werk?

Informeer bij het UWV wat dat betekent voor je inkomen. Het UWV kan je ook informatie geven over re-integratie en uitkeringen. UWV Perspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Je vind er veel informatie over werken met een ziekte of beperking

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen?

Een vrijwilligerscentrale kan je op weg helpen. Elke gemeente beschikt over een vrijwilligerscentrale. Kijk hier voor lokale vrijwilligerscentrales met verschillende vacatures voor vrijwilligerswerk bij jou in de buurt. Ook op vrijwilligerswerk.nl vind je veel informatie en een vacaturebank.

IPS – Individuele Plaatsing en Steun

Een succesvolle methode is IPS. IPS komt uit de Verenigde Staten. Iedereen die een reguliere baan wil kan aan IPS meedoen. Je wensen voor werk of opleiding staan centraal. Je krijgt daarnaast langdurige ondersteuning, net als je werkomgeving.

Werken op een reguliere arbeidsplaats

IPS gaat ervan uit dat iedereen die dat wil met enige begeleiding kan werken op een reguliere arbeidsplaats. Langdurige trainingen vooraf (train then place) zijn niet nodig. Eerst zoek je uit welke opleiding of studie je wil doen, daarna ga je met hulp van een begeleider uitzoeken wat je moet doen om daar te komen. Je gaat zo snel mogelijk aan het werk. Terwijl je al aan het werk bent krijg je gerichte trainingen om de benodigde vaardigheden op te doen (place then train).

Video IPS – Na een psychose meteen aan het werk

IPS is onderdeel van een behandeling

De trajectbegeleider is lid van een ambulant ggz-team. Dat is ideaal, omdat de gebruikelijke afstand tussen GGZ-hulp en arbeidsrehabilitatie tot veel afstemmingsproblemen leidt. IPS wordt momenteel bij veel ggz-instellingen uitgevoerd, bekijk hier IPS-locaties.

Bekijk de video over IPS met Debby Kamstra.

Op de site werken met IPS lees je meer over IPS, Individuele Plaatsing en Steun.

Volg een studie

Wil je een opleiding doen, maar weet je niet welke? Doe een studiekeuzetest. Je kunt contact opnemen met een decaan van een onderwijsinstelling voor nader advies bij het maken van de beste keuze. Ook bij het UWV kun je een beroepskeuzetest doen en advies krijgen.

Op studiekeuze123.nl vind je een uitgebreid overzicht met open dagen en informatie over verschillende opleidingen.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.