Veel gezochte termen

Medicatie en herstelgerichte zorg

Medicatie en herstelgerichte zorg

Medicatie of ook herstelgerichte zorg krijgen? Alleen Medicatie binnen de GGZ krijgen is te mager. Alleen medicatie leidt niet tot ‘meedoen’.

Medicatie en herstelgerichte zorg, hoe zit dat? Over medicatie binnen de GGZ kunnen we het volgende zeggen: Medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingen versterken elkaar en zijn meer dan de som der delen. Herstelgerichte zorg binnen de GGZ is belangrijk.

Een puur medisch ziektemodel van behandeling binnen de GGZ, gericht op alleen symptoombestrijding en medicatie, is erg mager. Het zal niet tot de gewenste uitkomst van ‘meedoen’ dan wel ‘je ding kunnen doen’ leiden binnen persoonlijk herstel. Integendeel. Medicatie kan het proces van weer gaan meedoen verstoren en een biologisch ziektemodel verhoogd stigma.

Medicatie combineren met andere behandelingen

Het geven van medicatie heeft alleen zin als er ook sprake is van niet-medicamenteuze behandelingen. Inclusief dingen als:

Wil je inhoudelijk meer weten over medicijnen en over verantwoord medicatie afbouwen?

We maakten op PsychoseNet een uitgebreid hoofdstuk over dit belangrijke onderwerp met betrouwbare informatie geschreven door experts. Van de soorten medicatie die er zijn tot verantwoord afbouwen van je pillen.

Meer lezen over medicatie en herstelgerichte zorg?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.