Veel gezochte termen

Runningtherapie

Runningtherapie

Runningtherapie maakt gebruik van hardlopen als middel om je psychische weerbaarheid te vergroten, individueel of in een groep.

Runningtherapie maakt gebruik van hardlopen als middel om je psychische weerbaarheid te vergroten. Runningtherapie kan in een groep maar ook individueel gegeven worden.

Voordelen van hardlopen

Uit onderzoek  is gebleken dat hardlopen een positieve invloed kan hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze gunstige invloed van het hardlopen op je gezondheid geldt niet alleen voor hardlopen, maar alle vormen van sport waarbij je je cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) aan het trainen bent.

Duursport

Maar vooral duursport zoals zwemmen, fietsen, hardlopen of schaatsen lenen zich hier goed voor. Het kenmerk van duursport is namelijk dat je je conditie rustig en gecontroleerd kunt opbouwen. Bovendien is het voordeel van hardlopen dat je er niet veel voor nodig hebt. Met een paar goede schoenen en kleding waar je lekker in kunt bewegen kun je al van start gaan.

Wat is runningtherapie?

Bij runningtherapie wordt er gewerkt met een trainingsschema dat past bij jouw conditie. Bijvoorbeeld eerst een paar minuten wandelen als warming-up, dan een minuut hardlopen, twee minuten wandelen, minuut hardlopen, enzovoorts. Zo train je je lichaam en geest om de belasting van het hardloop aan te kunnen.

Op je eigen tempo

Langzaam over de weken heen, worden de minuten dat je hardloopt langer en heb je het tussentijds wandelen minder nodig om te herstellen. Het voordeel van zo’n trainingsschema is dat je haalbare doelen kunt stellen en je vooruitgang goed kunt zien. Dat kan heel motiverend werken en zelfvertrouwen geven.

Een runningtherapeut helpt je erbij om je grenzen te herkennen en op een gezonde manier deze te verleggen. Ook als je het lastig vind om in beweging te komen kan een runningtherapeut je hierin begeleiden. Daarnaast kan het sporten in een groep heel gezellig zijn.

Ervaringen delen

Je kunt ervaringen met elkaar delen of elkaar steunen wanneer het lopen even lastig gaat.

Kortom, met runningtherapie werk je zowel aan je fysieke conditie, je geestelijke gezondheid, sociaal contact, een frisse neus halen, zelfvertrouwen opdoen, je grenzen voelen, haalbare doelen stellen en deze realiseren.

Hardlopen zonder ’therapie’

Leren hardlopen kan natuurlijk ook zonder ‘therapie’. Bijvoorbeeld bij een atletiekvereniging of met behulp van initiatieven zoals ‘Start to Run.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Gerelateerd

Meer over

Behandeling en Hulpverlening
hardlopen
runningtherapie
therapie

Lees ook