flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Haptotherapie * PsychoseNet

Veel gezochte termen

Haptotherapie

Haptotherapie

Pagina - Haptonomie haptotherapie

Haptotherapie is een toepassing van de leer van de haptonomie. Het is gericht op klachten die te maken hebben met de balans tussen voelen, denken en doen. Door middel van aanraking door de therapeut kunnen emoties in het lichaam waarneembaar worden.

Wat is Haptonomie?

Haptonomie is een leer die stelt dat aanraking de basis vormt voor de ontwikkeling van ieder mens. Het uitgangspunt is de positieve effecten van aanraking op het lichaam waarbij iemand leert om belangrijke signalen die het lichaam afgeeft te voelen. Het woord haptonomie is een combinatie van twee woorden die betekenen: wetmatigheden van het gevoel.

De grondlegger Frans Veldman (19212010) ging er vanuit dat het lichaam de drager is van gevoelens; door aanraking ontstaat bewustwording van het gevoelsleven, waarbij tevens problemen en blokkades aan het licht komen. Evenwicht kan worden bereikt door het terugvinden van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen.

Haptotherapie

De haptotherapeut gebruikt de haptonomie als basis leer voor de therapie. Middels gesprekken en aanraking creëert de therapeut ruimte voor bewustwording en zelfontwikkeling. Er wordt gekeken naar de mens achter de klachten.

Waar kan haptotherapie bij helpen?

Haptotherapie kan verschillende positieve effecten teweeg brengen, bijvoorbeeld het leren van grenzen stellen tussen jezelf en de ander, het ontdekken van, en leren vertrouwen op je eigen behoeftes, of het leren doseren van energie. Ook kan er verbetering komen in de communicatie met anderen. Bij ziekte of handicap kan er ruimte ontstaan voor acceptatie.

Wat zijn de toepassingen van haptotherapie?

Haptotherapie wordt breed ingezet voor het behandelen van verschillende psychische en fysieke klachten. Voorbeelden zijn: trauma / onverwerkte ervaringen, depressie, stress, burn-out, vermoeidheid, (chronische-)pijn. Ook kan de therapie helpen bij relationele problemen. Andere toepassingen van haptotherapie zijn: ondersteuning van chemotherapie en bij bevallingsangst.

Informatie over haptotherapie en het vinden van een haptonoom of haptotherapeut, is te vinden op deze website.

Gerelateerd

Meer over

Lees ook