flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Sociaal Ritme Therapie * PsychoseNet

Veel gezochte termen

Sociaal Ritme Therapie

Auteur

Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc, en psychiater bij GGZinGeest en Altrecht. Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD). 

Sociaal Ritme Therapie

Pagina - Sociaal Ritme Therapie

Met sociaal ritme bedoelen we het patroon van dagelijkse activiteiten, sociale contacten, ontspanning, inspanning, slaap, enzovoort. Sociaal Ritme Therapie (SRT) gaat er vanuit dat het dagelijks ritme, de mate van omgang met anderen en voldoende balans in activiteiten en ontspanning van invloed zijn op je stemming.

In de therapie werk je aan het vinden van een goede balans en een dagelijks ritme dat bij jou past. De therapie bestaat meestal uit acht bijeenkomsten in groepsverband.

Wat is Sociaal Ritme Therapie

Sociaal Ritme Therapie is een therapie waarin je aandacht besteedt aan je dagelijkse structuur en het aanbrengen van voldoende balans. Belangrijk onderdelen zijn: een regelmatig slaappatroon, voldoende dagactiviteiten, goede maaltijden en sociale contacten. Het doel van de therapie is het vinden van een ritme dat bij jou past én een goede uitwerking heeft op je stemming. Uit onderzoek is bekend dat problemen rondom slapen, eten en activiteiten een sterke invloed hebben op stemmingsproblemen zoals manie en depressie. Hier een goede balans in vinden is dus extra belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor (heftige) stemmingswisselingen.

De Sociaal Ritme Meter

Tijdens de Sociaal Ritme Therapie wordt in (doorgaans) acht bijeenkomsten met het boekje ‘Life Chart & Sociaal Ritme Therapie’ gewerkt. In dit boekje kun je onder andere bijhouden wanneer je opstaat en naar bed gaat, welke activiteiten je allemaal doet op een dag en met wie je afspreekt. Door dergelijke activiteiten in kaart te brengen, kun je meer inzicht krijgen in je dagelijkse structuur. De volgende stap is een plan opstellen dat je helpt om meer in balans te blijven.

Gerelateerd

Meer over

Lees ook