Veel gezochte termen

Yucelmethode

Met de Yucelmethode kunnen mensen kunnen laten zien hoe ze zich voelen en wat hun problemen zijn. Het laat je visualiseren, ordenen en voelen.

De Yucelmethode houdt in dat de hulpvrager (een persoon, gezin of familie) met gekleurde blokken een kleurrijke, visuele weergave van de eigen levenssituatie bouwt. Hiermee wordt steeds de huidige én de gewenste situatie zichtbaar gemaakt.

Inzichtgevend

Met de Yucelmethode bouwt de hulpvrager letterlijk aan herstel. Aan de hand van blokken worden draaglast en draagkracht zichtbaar gemaakt. Al bouwend wordt inzicht gekregen in de eigen persoon en de eigen positie.

Werken met de opstellingen van de Yucelmethode ondersteunt herstel en wijst de weg naar leren en groeien in je levenssituatie. De focus ligt op de eigen kracht, weg van kwetsbaarheid of ziekte.

Bij de Yucelmethode is een persoon de eigenaar van zijn problemen én van het proces waarin hij of zij zelf of met steun van zijn (familie)netwerk probeert om zijn leven positief te beïnvloeden op weg naar herstel. Dit vraagt een andere en bescheiden houding van de ondersteuner.

Je bent meer dan je ziekte

Met de Yucelmethode ontdekken hulpvragers dat zij méér zijn dan hun ziekte, klachten en problemen. Daarin schuilt grote herstelkracht.

YouTube player
Yucelmethode & Jim van Os in gesprek

Richting meer eigen regie

De Yucelmethode werkt vanuit de eigen kracht, eigen kennis en eigen wensen van de hulpvrager. Deze methode nodigt uit om zelf weer de regie te voeren. In elk gesprek bespreekt de ondersteuner samen met de hulpvrager de inzichten die ontstaan.

Deze eenvoudige manier van werken, maakt problemen en oplossingen tastbaar, zichtbaar en concreet. Wanneer taal niet toereikend is, kan deze methode een uitkomst zijn, omdat het een visuele en praktische benadering is.

De opstelling toont:

  • De hulpvrager zelf (een horizontale balk);
  • Steunende factoren (T-vormige, gekleurde blokken, waar de horizontale balk op leunt);
  • Belastende factoren (rechthoekige, gekleurde blokken, op de horizontale balk).

Verloop van de behandeling

Het gaat steeds om het zichtbaar maken van de huidige situatie en de gewenste situatie van de hulpvrager. Hierdoor bouwt de hulpvrager een eigen verhaal op, dat steeds verandert. Dat leidt weer tot een nieuwe opstelling en nieuwe inzichten. Na elke sessie wordt er van de opstelling een foto gemaakt. Na een aantal vervolgafspraken is er een evaluatiegesprek. Wanneer er voldoende verbetering is opgetreden, wordt het traject afgesloten.

Hoe werkt de Yucelmethode?

Een korte video over de Yucelmethode:

YouTube player

Meer over over de Yucelmethode:

Video’s

Publicaties

Blogs en achtergronden

Bron video: Yucel methode from ’93VISUALS on Vimeo.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Gerelateerd

Meer over

Behandeling en Hulpverlening
therapie
Yucel Methode

Lees ook