Main content

Heel eenvoudig, maar heel krachtig. Dat is hoe ik de Yucelmethode met een paar woorden omschrijf. Zo eenvoudig dat bijna iedereen er mee aan de slag kan. Mét of zonder psychische kwetsbaarheid. Zo krachtig dat het voor mij een keerpunt werd in mijn herstel.

Sinds het moment dat ik mijn diagnose kreeg had ik maar één doel: zo goed mogelijk herstellen. Mijn motto werd en is: ‘Niemand zal mij ooit kunnen verwijten dat ik mijn best niet heb gedaan om te herstellen!’

Ik ben dan ook vol enthousiasme begonnen. Kan dat met enthousiasme? Ja, dat kan. Ik was zo opgelucht dat ik eindelijk wist wat ik mankeerde en dat ik mij niet aanstelde. Zodat ik mij met al mijn energie en ambitie op het herstellen heb gestort.

Maar na verloop van tijd kwam ik erachter dat herstellen niet zo makkelijk is als het lijkt

Zeker in het begin was het voor mij een sprong in het diepe. Alles wat helpend leek, greep ik aan. Met als gevolg dat ik niet meer wist waar ik stond en waar ik naar toe wilde. Ik zag door de bomen het bos niet meer en raakte het doel – mijn herstel – kwijt.

Toen was daar mijn sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Hij was helemaal enthousiast over de Yucelmethode. Eerlijk is eerlijk, ik was een beetje sceptisch. Ik dacht: blokken? kleurtjes? stickertjes? Het zal wel. Wat heb ik hieraan? Wat kan ik hiermee? Maar het tegendeel bleek waar.

Het structureren van krachten en klachten maakte mij zoveel duidelijk

Het bracht in kaart waar ik stond én waar ik heen wilde. In één keer had ik het weer helemaal helder. Wat dat betreft dus een keerpunt. Een keerpunt in de zin van dat het mij richting gaf en nog steeds richting geeft.

Iets anders wat ik heel lastig vond in mijn herstelproces was mijn gevoel. Mijn gevoel deed het, mede door mijn psychotische klachten en medicatie, nauwelijks meer. Ik had een heel zware periode achter de rug en een pittige hersteltijd voor de boeg. Maar het deed mij niets.

Ik was niet blij, niet verdrietig, niet boos en zelfs niet bang. Het enige wat ik deed was bij de dag leven en zoveel mogelijk herstel meepikken. Ooit was ik juist heel gevoelig. Al was het dan misschien een goede zelfbescherming om niet te voelen, ik mistte mijn gevoel en daardoor mijzelf. Dus deed ik heel hard mijn best om te voelen!

Je best doen… daar ben ik goed in. Maar voor voelen werkt dat niet

Toen was daar weer de Yucelmethode. Ik kreeg de methode uitgelegd en begon vervolgens met het kiezen van een balk die mijn leven symboliseert. Bam! Daar was opeens mijn gevoel!

Ik wist niet wat me overkwam. Ik werd geraakt, ik voelde verdriet en zelfs een beetje boosheid. Mijn leven leek opeens zo gebroken. Terwijl ik vooraf gezegd zou hebben dat mijn leven hooguit wat beschadigd was. Het raakte mij diep. Ik was een kleine week randpsychotisch en totaal van de kaart. Maar wat was ik blij! Iets waarvan ik dacht dat niet meer bestond, was er opeens weer. Mijn gevoel was terug. Ook dit was een keerpunt. Mijn gevoel was er weer. Ik had een stukje van mijzelf weer terug. Het gaf mij moed om verder te gaan.

Inmiddels ben ik een paar maanden verder en ben ik vrijwilliger bij Stichting Hersteltalent

Dat geeft mij moed en mijn leven weer een doel. En ook dát heb ik mede te danken aan de Yucelmethode. Ik las hier op psychosenet.nl een blog van Irene van de Giessen, directeur bij Stichting Hersteltalent. Dit ging ook over gevoel en de Yucelmethode. Dat sprak mij zo aan dat ik contact met haar heb opgenomen en van het één kwam het ander…

Eén van de definities van keerpunt is: ‘Een moment van een beslissende verandering.’ Dat de Yucelmethode voor mij een beslissende verandering was, dat weet ik zeker. Ik merk het nu al. Maar waar die verandering op uitkomt dat is nog een verrassing. Maar ik weet door de Yucelmethode wel in welke richting dat zal zijn.

Mijn psychosegevoeligheid heb ik in mijn gewenste opstelling kleiner gemaakt. Aquablauw. Kleiner, omdat mijn kwetsbaarheid er altijd zal blijven. Aquablauw omdat dat staat voor hoop, blijdschap en creativiteit. Ik wil namelijk van mijn kwetsbaarheid ook mijn kracht maken. Mijn psychosegevoeligheid geeft mij ook een creatieve denkwijze waardoor ik meer kan dan anderen.

Beste Mehmet, ik heb u nog nooit ontmoet. Maar mocht dat in de toekomst zo zijn dan ga ik u hartelijk bedanken. Bedanken voor het bedenken van de methode die voor mij een keerpunt werd in de richting van hoop en herstel!


Klazine Tuinier is en herstellende van een periode in haar leven waarin haar psychische kwetsbaarheid voorop stond en waarin zij overleefde in plaats van leefde. Zij werkt als vrijwilliger bij Stichting Hersteltalent en wil ik in de toekomst graag meer met haar ervaringskennis gaan doen.

Meer over de Yucelmethode
• Blog Irene van de Giessen “Ik kan goed praten, behalve…”
Interview met Mehmet Yucel
• Video over de Yucelmethode met Jim van Os

Yucel methode from ’93VISUALS on Vimeo.
 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Wat bijzonder Klazine…en dat je zelf zover bent gekomen,dat je zelfs voor anderen weer zoveel kan betekenen,door dit te willen delen!

 2. wat een prachtig verhaal Klazine. Over hoe blokken en kleuren helpen te voelen, verbinding te kunnen maken met jezelf en je weer richting en regie kunnen geven. Ik denk dat je veel mensen hiermee inspireert, mij sowieso, dankjewel!

  1. Dankjewel voor je reactie op het blog. Ik ben blij dat het je inspireert, dat was één van mijn doelen van het schrijven van het blog!

 3. Hoi Klazine, dapper hoor en wat fijn dat de Yucelmethode zo helpend voor je is. Ik ben er nu ook nieuwgierig naar geworden. Je schrijft heel duidelijk. En ik hoop voor je dat je, nu je je richting gevonden hebt, het paadje naar je doelen uitdagend zal zijn maar makkelijker te behappen en dat de reis naar je doelen toe je veel plezier en voldoening brengt. Groetjes, Saskia

  1. Hoi Saskia,
   Dankjewel voor je reactie! Je omschrijft heel mooi, in het kort, hoe de Yucelmethode voor mij helpend is geweest op weg naar mijn doelen! Het is de moeite waard om er ook eens mee aan de slag te gaan! Groet van, Klazine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *