Veel gezochte termen

Alles over behandeling

Therapievormen

Welke therapievormen zijn er als je te maken hebt met psychose en/of stemmingsproblemen, en welke behandeling past het beste bij jou?

Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose en/of stemmingsproblemen, en welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.

We beschrijven welke therapievormen er zijn.

Acceptance and Commitment Therapy

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie die geschikt is voor verschillende problemen zoals angst, depressie en psychose. ACT is erop gericht om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie is een denk- en doe therapie. Gesprekstherapie wordt aangevuld met oefeningen en gedragsexperimenten in het alledaagse leven.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) wordt specifiek ingezet wanneer klachten zijn ontstaan als gevolg van een concrete gebeurtenis, en wanneer het denken aan deze gebeurtenis nog steeds vervelende emoties oproept.

Met schematherapie is het mogelijk om oude ingewikkelde gedragspatronen te veranderen in gewenst gedrag.

Haptotherapie

Haptotherapie is een toepassing van de leer van de haptonomie. Het is gericht op klachten die te maken hebben met de balans tussen voelen, denken en doen. Door middel van aanraking door de therapeut kunnen emoties in het lichaam waarneembaar worden.

Mindfulness

Mindfulness is een eeuwenoude meditatievorm waarin je de kunst beoefent om in het hier-en-nu met volle aandacht aanwezig te zijn. Bij mindfulness leer je om met je aandacht in het heden te zijn zonder dat je jezelf laat afleiden en zonder oordeel naar wat je voelt of denkt.

Psychotherapie

Psychotherapie is een verzamelnaam voor een aantal reguliere vormen van therapie die gebruik maken van bepaalde gesprekstechnieken. In een psychotherapeutische behandeling staat het gesprek tussen de cliënt en hulpverlener centraal.

Runningtherapie

Runningtherapie maakt gebruik van hardlopen als middel om je psychische weerbaarheid te vergroten. Runningtherapie kan in een groep maar ook individueel gegeven worden.

Schematherapie

Met schematherapie is het mogelijk om oude ingewikkelde gedragspatronen te veranderen in gewenst gedrag. Het is een therapie die goed aanslaat bij mensen die veel moeite hebben met het gevoelsmatig verwerken van informatie; het gedrag dat dit teweegbrengt en oproept.

Systeemtherapie

Wanneer je systeemtherapie krijgt, dan ga je in gesprek met je behandelaar over je eigen plek ten opzichte van anderen en hoe je de positie binnen ‘het systeem’ waar je toe behoort, positief leert beïnvloeden.

Vaktherapie

Onder vaktherapie vallen verschillende soorten therapieën zoals; beeldende therapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie (afgekort PMT), danstherapie, kindertherapie en speltherapie.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Bekijk de college’s van Jim van Os

Bekijk ook de PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Behandeling en Hulpverlening
therapie

Lees ook