Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Stoppen met alcohol – de werkelijke laatste stap naar stabiliteit

Flora stopte met alcohol: "Volgens mij ben ik een nog ergere ex-drinker dan de meeste ex-rokers. Het lijkt alsof ik weer vooruit ga".

Flora stopte met alcohol en hervond haar stabiliteit. “En ineens was ik na 13 jaar stabiliteit weer manisch. Smoorverliefd geworden waardoor slapen niet lukt. Weggestuurd van mijn werk omdat concentreren niet lukt en ik zo druk ben dat collega’s gek van me worden. Het is zo erg dat alles aanvoelde alsof ik stoned was”.

Augustus 2023

Ik begin dingen te horen en voelen die er niet zijn. Al mijn alarmbellen gaan af. Gelukkig heb ik vandaag een afspraak bij mijn psycholoog.

Ik heb sinds 2022, na jaren ontslagen geweest te zijn, weer vinger aan de pols contact met mijn psycholoog. Dit omdat eind 2022 zowel mijn vader als moeder komen te overlijden. En dat is voor iemand ‘bipolair met gevoeligheid voor psychose’ genoeg redenen om te kunnen ontsporen.

Heel verstandig had ik besloten om een jaar te stoppen met alcohol

Maar dat jaar was voorbij en ik gunde mijzelf zo af en toe 1 a 2 drankjes. Nooit meer dronken worden, dat was mijn nieuwe standaard. De grote zuipschuit die ik ben sinds mijn 15e, feestbeest op en top. 1 à 2 drankjes worden al snel 3 à 4, want 1 à 2 met mijn gewenning, daar voel je niets van. En dat heb ik toch zeker een jaar volgehouden. Tot afgelopen weekend.

Vier dagen lang feestend op de Zwarte Cross, en tot het gaatje! Per nacht nog geen 5 uurtjes slaap en hotel de botel verliefd geworden, terwijl ik in een gelukkige relatie zit. Verstandig als ik ben heb ik op de verliefdheid gelukkig niets uit gedaan. Het liep bijna uit de hand, maar ik heb me op tijd naar mijn caravan laten brengen en mijzelf opgesloten. Slaapmedicatie genomen (bovenop een hele dag alcohol) om in slaap te komen en 5 uurtjes in coma gelegen.

Mijn psycholoog geeft code rood af

Die middag heb ik een spoedafspraak met mijn psychiater die doorslaap medicatie Diazepam voorschrijft. Slaap is voor mij de beste medicatie die er is. Verder heb ik geen stemmingsregulator of antipsychotica. En dat terwijl ik tot twee keer toe serieus ernstig van mijn pad ben geraakt, spoed GGZ opnames met In Bewaring Stelling aan toe.

Het moet een verstandsverbijstering geweest zijn om binnen een jaar na het overlijden van mijn ouders een weekend te gaan zuipen. Het ging allemaal zo goed, ik was ondanks alle heftige gebeurtenissen zo stabiel gebleven. En nu in één weekend, totaal van mijn pad af. Ben nog net niet psychotisch, maar het scheelt niet veel.

Heden (mei 2024)

Het is een les die ik moest leren. Een grote waarschuwing voor alcohol en hoe ontregelend dit kan zijn. Sinds die Zwarte Cross afgelopen augustus ben ik volledig gestopt met het drinken van alcohol. Voor mij nooit meer. Af en toe 1 à 2 drankjes? Hier voel ik niets van met mijn gewenning, kan ik net zo goed alcoholvrij drinken. Kom je ook niet op het punt dat je een roesje gaat voelen, je beschermende verstand zwakker wordt en je besluit: Tot het gaatje!

Het gevolg van stoppen met alcohol

Het gevolg is wel dat ik wederom mijn hele leven op zijn kop heb gezet, en ik deze opnieuw aan het inrichten ben. Het loopt ook samen met de sluiting van het bedrijf waar ik werkte. Hierdoor de start van mijn eigen onderneming. Mijn relatie op de klippen; de gezamenlijk interesse zuipen en feesten is er niet meer. Hierdoor uit elkaar gegroeid, en hierdoor ook weer op mijzelf gaan wonen. Alles op losse schroeven. Geen steunpilaar meer te bekennen.

En toch zonder alcohol kan ik prima stabiel blijven

Als ik maar goed slaap kan ik alles aan. Ik heb 3 maanden diazepam geslikt, in combinatie met temazepam, dat wel. Maar sinds december ben ik ook daar vanaf. Gelukkig want met diamezepam mag je geen auto rijden. Wat vrij onhandig is als je wilt verhuizen. En dan te bedenken dat ik het laatste hoofdstuk van mijn boek Blijk ik het gekkie te zijn ‘de laatste stap’ heb genoemd. Voor mijn gevoel ben ik deze ‘laatste stap’ nu pas aan het nemen. Volledig stoppen met alcohol. Hopelijk mag het zo ver komen dat er een tweede druk komt, dan zal ik het laatste hoofdstuk herschrijven, of een hoofdstuk toevoegen met de werkelijke laatste stap.

Het brengt me zoveel

Alleen al de extra tijd die ik verkrijg omdat ik me niet meer brak voel. Ik heb zo veel meer energie. Volgens mij ben ik een nog ergere ex-drinker dan de meeste ex-rokers. Ik heb het gevoel alsof ik eindelijk vooruit ga in het leven. Ik heb zo lang stil gestaan. Alcohol is naar mijn mening de grootste ont-regelaar die er is, en dat terwijl het zo algemeen geaccepteerd is.

Gelukkig zie je dat de Rijksoverheid sinds 2020 campagnes start om drankgebruik te ontmoedigen. Mijn voorspelling is dat alcohol binnen nu en 30/50 jaar in hetzelfde verdomhoekje is gedreven als roken. En ik moedig dat aan. Het heeft een groot deel van mijn leven bezet gehouden, en ik voel me bevrijdt nu het geen invloed meer heeft op mijn denken en zijn. Ik zou het iedereen aan willen raden.


Floor/Flora is ervaringsdeskundige en heeft een bipolaire stoornis met gevoeligheid voor psychose. Haar ervaringen deelt ze in haar boek Blijk ik het gekkie te zijn dat maart 2024 is uitgegeven.

Verder lezen over stoppen met alcohol?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

2 reacties op “Stoppen met alcohol – de werkelijke laatste stap naar stabiliteit”

  1. Eddy

    Delier en of alcohol psychose te genezen of altijd hersenschade ?

  2. Roelof

    Mijn eigen ervaring is ook dat wanneer je ooit een langere periode teveel hebt gedronken helemaal stoppen het enige is wat helpt. Dus helemaal van de alcohol af.
    Ik heb tussen mijn 18 e en 29 e veel te veel gedronken. Daarna heb ik 12,5 jaar matig gedronken, met af en toe een uitspatting. Na de laatste uitspatting heb ik mij voorgenomen helemaal niet meer te drinken, en dat houd ik al meer dan 25 jaar vol. Zalig is dat.
    Veel succes met je goede voornemens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *