Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is bij een patiënt met een RM de wettelijke verplichting om te overleggen nog van kracht?

Vraag

Is bij een patiënt in Nederland die is opgenomen met een RM (rechterlijke machtiging), de wettelijke verplichting nog van kracht om met de patiënt en zijn of haar naasten te overleggen over medicatie en afbouw?

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je vraag!

In Nederland staat een RM (Rechterlijke Machtiging) voor een gedwongen opname in een ggz-instelling op basis van de Wet Bopz (Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen). Echter, sinds januari 2020 is de Wet Bopz vervangen door de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).

Volgens de Wvggz zijn zorgverleners verplicht om een zorgplan op te stellen in overleg met de patiënt. Dit zorgplan moet onder andere de te verlenen zorg en de doelen van de zorg beschrijven. Als een patiënt het niet eens is met het zorgplan of bepaalde onderdelen ervan (zoals medicatie), dan moet dit worden genoteerd in het plan. Ook dienen, indien mogelijk, naasten van de patiënt te worden betrokken bij het opstellen en bespreken van het zorgplan.

Als het gaat om het afbouwen van medicatie dient dit in overleg te gebeuren, tenzij er een acute situatie is waarin de patiënt een gevaar vormt voor zichzelf of anderen en snel handelen vereist is. In dergelijke gevallen kan er zonder overleg medicatie worden toegediend, maar dit moet dan wel zo snel mogelijk daarna met de patiënt worden besproken.

Het is altijd nodig om te onthouden dat de exacte rechten en plichten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de interpretatie van de wet. Bij vragen of onduidelijkheden is het raadzaam juridisch advies in te winnen of te overleggen met een patiëntenvertrouwenspersoon (PVP). De PVP kan de patiënt en diens naasten bijstaan en adviseren in kwesties rondom gedwongen zorg.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 24 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Medicatie
rechterlijke machtiging

Lees ook