Main content

Vraag

Beste Jim van Os,Zo'n 2 jaar geleden heb ik een burnout gehad. Daarbij had ik al langer ptss klachten, echter sinds bepaalde gebeurtenissen zijn ook paniekaanvallen en slapeloosheid aan de orde van de dag geweest.Ik herstel, heb nog een weg te gaan maar de flashbacks van mijn trauma en de paniekaanvallen zijn inmiddels veel minder.Na zo'n 2 jaar lorazepam gebruik (inclusief tolerantie en verslaving) wil ik nu graag stoppen.

Inmiddels probeer ik nu al 1 jaar af te bouwen naar 0 maar kom ik niet tot het gewenste resultaat. (ook onder beleiding uiteraard)Nu zit ik voor mijn gevoel een beetje vast aan een middel wat mij geen echte voordelen meer biedt, ik niet meer nodig vind te hebben, maar waar ik niet van af weet te geraken...Begonnen op 2.5 mg per dag, nu al ongeveer een jaar op 2 x 0.5 mg per dag.

Ik heb veel last van schommelingen door de dag heen. (te korte halfwaarde tijd?)

Lager dan 2 x 0.25 mg per dag houd ik niet vol doordat ik op deze dosering veel lichamelijke klachten krijg, warm/koud/zweten/trillende handen/hartritmestoornissen/spanning/slapeloosheid.

Vervolgens blijft het middel dus mijn leven beheersen en ligt het gevaar continu op de loer om de dosering weer op te hogen wanneer de ontwenningsverschijnselen te groot worden. (dit kost mij veel energie, ook ben ik me ervan bewust enorm verslavingsgevoelig te zijn, het is een dagelijkse strijd.)Tot op heden heeft het begeleid afbouwen dus geen succes opgeleverd en ben ik ondertussen ook nog vermoeider dan ik al was door de manier van ondersteuning die ik heb gekregen.

(om te helpen afbouwen/slapen heb ik al diverse anti psychotica en anti histamines voorgeschreven gehad en een goede oplossing vind ik dit niet)Ik wil kunnen stoppen zonder andere middelen.Inmiddels ben ik op de hoogte van zowel de Cinderella tx taperingsstrips als de "Ashton methode" en zou ik het graag eens succesvol af willen ronden.Volgens de Ashton methode zou ik met minder klachten naar 0 af moeten kunnen bouwen doordat ik van 2 x 0.5 mg lorazepam met een korte halfwaardetijd (klachten en cravings komen te snel terug gedurende de dag) over zou stappen naar 1 x 10 mg diazepam welke vervolgens per week met 1 mg verminderd word.

De methode stelt dat door de langere halfwaardetijd veel minder schommelingen in de bloedwaardes onstaan en dat diazepam ook een stuk makkelijker stapsgewijs af te bouwen is dan lorazepam door het bredere assortiment doseringen.Gezien mijn worsteling met lorazepam lijkt mij dit een goede kans van slagen hebben maar ziet u nadelen? Bijvoorbeeld een grotere ophoping van reststoffen in het lichaam wanneer ik over zou stappen naar dit middel met een langere halfwaardetijd?Wanneer u naar mijn persoonlijke situatie kijkt, zou u dan de Ashton methode of de Cinderella taperingsstrips adviseren?Mijn moeder heeft een duidelijke voorkeur voor de lorazepam taperingsstips maar mijn grote angst is dat ik hiermee teveel bezig blijf in mijn hoofd omdat ik door de korte werkingsduur chronisch de behoefte blijf houden om 3 x op een dag een dosering te blijven slikken.Mijn gevoel zegt dat ik met mijn verslavingsgevoeligheid dus meer kans van slagen zou hebben als ik maar 1 x per dag hoef te slikken en rustiger af kan bouwen.Wij zijn heel erg benieuwd naar uw mening.

Antwoord

Beste Ien,Hele goede vraag! In mijn ervaring werkt de methode waar de persoon zelf het meeste vertrouwen in heeft, het beste.In dit geval dus afbouwen via omschakelen naar diazepam.De gedragsmatige component die jij noemt (drie keer per dag bezig zijn met het spul) kan inderdaad fungeren als een belangrijke 'reinforcer' van de verslaving - dit voel je zelf al aan.Dus: follow your instincts, zou ik zeggen....

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: